Do 15000 pod LPG

27 Lut 2014, 19:07

Witajcie

Nie spodziewałem się, że będę pisał tu jeszcze taki temat bo sam w wielu podobnych starałem się doradzić ale... no cóż, mam nadzieje że pomożecie mi coś znaleźć.

Kwota jaką mam na wydanie to 15000 PLN (ostatecznie maksymalnie i nieprzekraczalnie to 16000) + 4000 PLN na pakiet startowy i LPG.

Najchętniej kupiłbym sedan / liftback ale ostatecznie jakieś kombi też mogłoby być z tym, że kombi nie potrzebuje.

Co do wymagań: klasycznie w miarę oszczędny i bezawaryjny. Silnik raczej 1.8/2.0 benzynowy, chciałbym, żeby zbierał się lepiej od Octavii 1.6 (ta co w profilu). Kolejna sprawa to wygląd, nim się nie jeździ ale chcę po prostu auto ładne, żeby mi się po prostu przez długi czas podobało.

Auta o jakich myślę / myślałem: (kolejność przypadkowa)

1. Mazda 6 z roku ok 2002 2.0 - główny minus auta to oczywiście blachy
2. BMW e46/ e39 - raczej eliminuję ze względu na wygląd (nie porywa mnie), poza tym, tu już silnik wypadałoby brać chociaż 2.5 a przy takim OC by mnie pożarło i wypluło (mam 19 lat)
3. Opel Vectra C 1.8 / 2.0T - w liftbacku wygląda jeszcze jako tako, najlepszy byłby GTS ale o taki ciężko, poza tym wnętrze też jakieś takie.. nie ciekawe. W aucie mam się czuć na prawdę fajnie a preferuję nowoczesny wygląd, najlepiej ze skórą np jasną.
4. Audi A6 - na początku mówiłem "żadnego VAGa" ale teraz już nie wiem...

myślałbym nad Mondeo ale to w końcu ma być LPG więc odpada, Honda chyba też, poza tym na Accorda VII mnie nie stać.

I teraz pytanie, czy jest jeszcze jakieś sensowne auto , które przegapiłem?
TheS
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków
Prawo jazdy: 07 05 2013
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Freemont / Scion tC / Trafic
Silnik: 2.0jtd / 2.4 vvti
Paliwo: Diesel
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012
2

27 Lut 2014, 21:15

Przegapiłeś coś takiego jak Hyundai Elantra. Auto naprawdę fajne, silniki okej i dobrze znosi gaz. Jest jeszcze bardzo ładne auto- Laguna II, po lifcie jest o niebo lepiej. A jakieś coupe? Mam pewnego Forda Cougara 2.0, może jeszcze 406 coupe?
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra
0

27 Lut 2014, 21:31

Coupe od razu odrzucam bo obecnie mam 3 drzwiowe auto i mam dość ... 4/5 drzwi musi być i to głównie w sedanie ewentualnie kombi ;p

Elantra ... hmm, średnio mi się podoba, z Hyundaia patrzyłem na Sonatę ale wnętrze wygląda dość... dziwnie. Wiem że wygląd to nie wszystko ale chcę tym jeździć już na prawdę długo i muszę się w aucie dobrze czuć.

Wykluczam też Mercedesa, Volvo i Saaba ze względu na ceny części ... chociaż nie będę ukrywał że Volvo to dla mnie potęga.
TheS
Aktywny
Awatar użytkownika

0

27 Lut 2014, 21:33

kon146 napisał(a): Laguna II, po lifcie jest o niebo lepiej

To ładne i dobre auto, zwłaszcza z 2.0t. Gdybym miał 15k fundnął bym sobie taką :wink: Ode mnie Saab, Volvo S40, Subaru impreza. Saab jest w większości oparty na Oplu więc tragedii nie ma
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004
0

27 Lut 2014, 21:35

Budżet słaby. Mazda 6 jest ok z 2.0 benzynką. Koszt instalacji uczciwie założonej to 3tys pln gdyz do Mazdy musza byc porządne szybkie wtryski i odpowiedni montaż ze strojeniem.
Vectra tez ok. Koszt instalacji w przypadku turbo moze byc nieco wyższy.
Autka te beda latac znacznie lepiej od Octavii 1.6. Laguna bez komentarza.
W przypadku Mazdy 6 bo mamy taką bolączki to mata pasażera jak strzeli wyskakuje błąd poduszki pada to zawsze po jakimś czasie.
Jak jest zrobiona sztuka i to obeszli (nowa mata 300zł) w razie wypadku nie wypala prawa strona.
Ryzykowna sprawa. Inny minus to odtwarzacz CD jest zintegrowany bez mp3 i zeby sobie posłuchac jak ktos sporo lubi trzeba kupic xcarlink i go odpowiednio zamontować. Nie jest to trudne.
Koszt ok 250zł. Radia juz sie nie włoży trzeba kombinować.
Kolejny minus to wiadoma wszystkim korozja. Auto trzeba zabezpieczyć od spodu, wszystkie nadkola pościągać, posprawdzać. To mus. Jak sie trafi na zadbane auto nie powypadkowe to nic sie z tym nie dzieje jak jest w benzynie.
Silniki 1.8 i 2.0 są totalnie bezobsługowe. Łańcuch na rozrządzie. Tylko serwis w pore.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Typ: Sedan/Limuzyna
0

27 Lut 2014, 22:27

Właśnie w Maździe mnie to radio martwi... czytałem o tym trochę na mazdaspeed.pl i szczerze to właśnie to sprawiło, że postanowiłem tu napisać temat z prośbą o pomoc, byłem na nią nastawiony ale to mnie troszkę zniechęciło... dla mnie MP3, USB jest ważne, AUX też by się przydał a w przedliftach nie jest łatwo go zamontować.

Impreza ... ojjj niee ! podejrzewam że paliłoby to z 20/100 ;D lubię dynamiczną jazdę .

Saab... znajoma ma 9-3 Aero i mnie skutecznie zniechęciła, wiele rzeczy jej się psuło takich, których z Opla nie wzięto i tanie nie są (głównie elementy wnętrza).

A jeszcze co do radia, najchętniej to wsadziłbym jakieś nieoryginalne, z TV ;d ale np do Mazdy chyba się nie da bo tam wyciąga się na raz cały kokpit i w ogóle co wszystko ze sobą połączone jest, nie mówiąc już o meblu zwanym NAVI który wprawia mnie w zadumę
TheS
Aktywny
Awatar użytkownika

0
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Starszy kierowca nie znaczy gorszy
    Czy wiek kierowcy pozwala określić jego zdolność do prowadzenia pojazdu? Z badań wynika, że dużo większe znaczenie ma stan zdrowia danej osoby. Bardzo ważne są regularne kontrolne wizyty u lekarza, ponieważ niektórzy ...

27 Lut 2014, 22:52

TheS napisał(a):Impreza ... ojjj niee ! podejrzewam że paliłoby to z 20/100 ;D lubię dynamiczną jazdę .

impreza to nie tylko WRX / STI :wink: Jest np wolnossące 2.0, które z tego co słyszałem ( jeśli się mylę to mnie zlinczujcie ) w miarę ogarnia temat lpg
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
0

27 Lut 2014, 22:55

Ale obawiam się, że jeśli mi przyjdzie robić amortyzatory to dostanę nieprzyjemny rachunek ;d

Patrzę teraz jeszcze na A4 ale b5 jest już dość stare a na b6 to z kolei jakby trochę za mało kasy... dobrze by było gdyby auto było jednak od 2000r wzwyż ;d
TheS
Aktywny
Awatar użytkownika

0

27 Lut 2014, 23:03

A nie lepiej sprzedać Golfa i Octavie? Wtedy kupić jeden porządny?
Koniu
Forumowicz VIP

0

27 Lut 2014, 23:08

Golf będzie na sprzedaż, Octavii nie sprzedam bo jest mojego ojca, ja tylko użytkuję ;d ale nie chcę jeździć jego autem
TheS
Aktywny
Awatar użytkownika

0

27 Lut 2014, 23:18

A w tą cenę wliczyłeś już to co dostaniesz za Golfa?
Koniu
Forumowicz VIP

0

27 Lut 2014, 23:27

tak, niestety i tak za golfa wiele nie dostanę
TheS
Aktywny
Awatar użytkownika

0

27 Lut 2014, 23:36

To w takim razie najlepiej chyba Mazde.
Koniu
Forumowicz VIP

0

27 Lut 2014, 23:45

Jak na razie w okolicy kiepski wybór... wybrałbym się do Niemiec ale wtedy znowu muszę obniżyć fundusz przeznaczony na auto żeby zapłacić wszystkie opłaty rejestracyjne, akcyzę itd ... nie wiem czy mi się to będzie znowu opłacać ...
TheS
Aktywny
Awatar użytkownika

0

27 Lut 2014, 23:50

A jeżeli na początku zrezygnujesz z LPG? Za 19-20k można szukać fajnej A4 B6 2.0 130KM.
Koniu
Forumowicz VIP

0