Do 15tyś. Laguna, Passat, Mondeo?

19 Paź 2011, 13:49

Witam.

Mam 15tyś zł na auto. Myślę nad Laguną II FL, Pasacie B5, Mondeo lub ew. A4.

Co sądzicie? Czy lepiej VW lub Audi z 2000/2001 czy raczej Lagune lub Mondeo trochę nowszą z 2004/2005?

I jakie silniki, czy diesle (1.9) czy w przypadku VW/Audi 1.8T np.

Miał ktoś któeś z tych aut do porównania?

Pozdrawiam i dzięki za odpowiedzi.
human85
Obserwowany

19 Paź 2011, 15:35

Pasek 1.9 tdi 0 będziesz zadowolony ;)
a5f5c1
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa

19 Paź 2011, 16:12

Jak mondeo to raczej po liftingu.Ja sam mam przed liftingiem i jestem całkiem zadowolony, a jeżdżę od 4 lat nim.A polecam dlatego że po liftingu były lepiej wykonane oraz lepiej zabezpieczone antykorozyjnie, choć trudno będzie znalezć w tej cenie.
"Proste są dla szybkich samochodów. Zakręty - dla szybkich kierowców"-Colin McRae
cramp12
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Auto: ford mondeo 2.0 tdci 130km
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

19 Paź 2011, 16:17

Zgodzę sie z kolegą powyżej tylko trzeba pamietac o przednim zawieszeniu ze jest drogie w serwisie i lubi się psuć,możesz również podejrzeć a4 ale moim zdaniem niewarto przepłacać bo masz w sumie podobny samochód tyle ze mniejszy i z czterema pierscieniami na grilu ;)Mondeo tez fajny samochodzik tyle ze ma problemy z korozją ale po za tym zadnych powazniejszych wad moze jeszcze trochę gorsza jakosc tworzyw ale ogólnie tez spoko ;DLagunę miał kolega i strasznie się sypała elektryka do tego stopnia ze wkoncu ją sprzedał...
Moim zdaniem za 15 tys powinienes tez rozwarzyć octavię I samochód praktycznie bez obsługowy tyle ze ma bardzo mało miejsca na nogi na tylnej kanapie,odemnie to tyle ;)

Aha i pamiętaj ze passata lepiej brac po lifcie poprawiono trochę to i owo.
W moich żyłach etylina,zamiast serca turbina :D
vwmaniak
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Za górami za lasami ;)

19 Paź 2011, 16:21

Nie słyszałem jeszcze żeby ktoś narzekał na zawieszenie w mondeo, wręcz przeciwnie słyszłem pochlebne opinie o zawieszeniu w nim.Lecz już u passata często zdażyło mi się słyszeć o słabym zawieszeniu.
"Proste są dla szybkich samochodów. Zakręty - dla szybkich kierowców"-Colin McRae
cramp12
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Auto: ford mondeo 2.0 tdci 130km
Typ: Kombi

19 Paź 2011, 16:26

Ale ja własnie o passacie piszę :) W mondeo jest dobre zawieszenie tylko post mi sie później dodał
vwmaniak
Zaawansowany
Awatar użytkownika

19 Paź 2011, 17:42

Ty chcesz kupić Lagune albo Mondeo za 15000zł z 2004roku?To już lepszym wyborem będzie to Audi tylko że w samej benzynie bez żadnego turbo (na turbo z początku XXIwieku musisz wydać troche więcej,podobnie jest z dieslem).
Ale najlepszą opcją i nałatwiejszą w znalezieniu w wmiare dobrym stanie jest Passat B5,15000zł spokojnie wystarczy na takiego z 2000roku.
Tutaj masz przykładowo ładny egzemplarz [link do oferty na Allegro wygasł]
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Typ: Sedan/Limuzyna

19 Paź 2011, 18:23

Dzięki wszystkim za odpowiedzi.

No właśnie nie wiem czy lepiej starszego VW czy nowszego Renault lub Forda.

Ale chyba jednak niemiecka jakość robi swoje ;).

Co do zawieszenia to wiem, że VW ma na nasze drogi zbyt delikatne, ale podobno też koszta napraw nie takie duże (zamienniki etc.).

Pytanie czy diesel czy benzyna.
Krótkie trasy po mieście, dalsze wyjazdy to parę razy w roku.

Widziałem też parę nawet ładnych sztuk w tej cenie z silnikiem 1.8T.
Co o nim sądzicie?

np.
[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
human85
Obserwowany

19 Paź 2011, 18:38

Jeżeli zdecydowałeś się na passat dam ci kilka co do jego zakupu,zwracaj uwagę na szczeliny pomiędzy elementami karoserii (w passacie muszą być minimalne),sprawdz stan zawieszenia przedniego,zwracaj uwagę na wytarcie elementów wnętrza (kierownica, fotel kierowcy ,dzwignia),nie koniecznie kieruj się książkami serwisowymi itp.(oczywiscie powinna byc ale w dzisiejszych czasach do każdego samochodu można nabyc książkę razem z wpisami),no i staraj się podchodzic z dystansem do takich ogłoszen jak (igła,najładniejszy na allegro itp)to tyle z mojej strony ;)
vwmaniak
Zaawansowany
Awatar użytkownika

19 Paź 2011, 22:42

Posiadam Mondeo 1.9 tdci z 2005 r. Jestem bardzo zadowolony z auta . Bardzo dobre przyśpieszenie , komfort oraz przyzwoite spalanie . Ostatnio jednak byłem lekko rozczarowany ponieważ musiałem wymienić kompletną skrzynię biegów co kosztowało mnie 2500 zł , nie wiem jak z kosztami wymiany innych części. Ogólnie auto bardzo mi się podoba , jest duże , przestronne i wygodne . Mogę szczerze polecić Forda ;)
Kaczko
Początkujący

Miejscowość: M-cz
Auto: Volvo V40

21 Paź 2011, 10:47

Kaczko napisał(a):Posiadam Mondeo 1.9 tdci z 2005 r. Jestem bardzo zadowolony z auta .
kolego nie ma takiego silnika w Mondeo:)

Dla autora tematu moge cos podpowiedziec gdyz sam jezdzilem Mondeo mk3 sluzbowym 2.2TDCI oraz Laguna 1.9DCI.

W mondeo musisz uwazac na korozje i szczerze wolalbym kupic nieco starszego passata w ladnym stanie ze wzgledow na blacharke po za tym mankamentem Forda do ktorego zdolalem sie przyzwyczaic, jest wymiana wtryckiwaczy po 200tysKm oraz dwumasa co generuje ogromne koszta. Zawieszenie idealne, plynie sie przy 200km/h, super tlumi nierownosci. Jedynie jesli wozisz cos ciezkiego nalezy zmieniac co 30tysKm poduszki tylniego zawieszenia chyba z 1500zł takie elementy po za tym zlego slowa nie powiem a wrecz chwale:)

Laguna 2004r. rowniez DCI w kombi, extra kultura pracy silnika ale jakos to 120koni, ktore bylo nie dawalo sobie rady chociaz bilem rekordy spalania:P Zawieszenie przez 100tysKm w tym aucie padly lozyska jedynie oraz sworznie wahaczy i drazki kierownicze takze standard. Z elektronika nie bylo wielkich problemow chociaz tempomat nie dzialal poprawnie i nie zawsze chcial sie wlaczyc. Wyposazenie oczywiscie o niebo lepsze niz w Mondeo i na jego korzysc to to ze nie rdzewial chociaz osobiscie nie kupilbym tego auta dla siebie nigdy.

Proponuje wybor miedzy mondeo a passatem(uwaga na wielowahacz).
Pozdrawiam:D
hardkor
Nowicjusz

Auto: Mondeo mk1

21 Paź 2011, 11:43

Według internetu wychodzi że był taki silnik w Mondeo 1.9TDCI.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

21 Paź 2011, 13:18

Bierz Lagunkę!
Miałem okazje kilka razy nią jeździć, jest super. :)
// Daddy ją miał, nie narzekał.
Davve
Nowicjusz

Auto: A4 B7

21 Paź 2011, 15:42

Tylko nie ten rok w tych pieniądzach a poprzednie (lata 2001-2003) to wiadomo jakie były :wink:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2012

21 Paź 2011, 17:41

Podobnie jak Passat Laguna z początku produkcji była dość awaryjna.
Za to Laguna ma tańsze części no i prostsze i trwalsze zawieszenie.
Nie ma też problemu z korozją jak Mondeo.
Przy okazji jest też bezpieczniejsza, Passat ma zaledwie 3*, Mondeo ledwo 4*.
Ja brałbym Lagunę.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2000