Jakie auto na start do 3tyś?

20 Paź 2011, 19:46

Witam,
jestem w końcowej fazie egzaminu na prawo jazdy i szukam jakiegoś samochodu do 3tyś. Dzisiaj rzuciła mi się w oczy alfa 146 1,6 benzynka (nie chce gazu, od razu mówie)
Rzuciła mi sie ze względu na klime, która teraz w zimie się przyda i ogólnie auto całkiem miłe dla oka. Nie jestem specem w dziedzinie aut, w sumie nigdy jakoś specjalnie nie interesowałem sie tym co mają pod maska i nadal nie rozumiem do czego leje się rope ;o
No, ale mniejsza o to, chce tylko zaznaczyć że jestem laikiem w tej dziedzinie i prosze o rady co w tej cenie moge ciekawego znaleźć. Nie chce jakiegos golfa, polo czy cinquecento.
Oglądałem też mazdy mx3, ale one podobno palą po 10litrów więc to jednak lekka przesada. Civic V w sedanie tez wydaje się interesujący.
No cóż, czekam na Wasze rady i kilka słów nt. tej alfy 146 bo spodobała mi się niesamowicie, a na allegro do 3tyś jest tego troche ;)
Pozdrawiam
conix
Nowicjusz

20 Paź 2011, 20:22

radze najpierw poczytac a nie zakladac kolejny temat
pierwsze-auto-do-3tys-zl-vt46679.htm
pierwsze-auto-3tys-vt50074-15.htm#p307616
sportowe-auto-do-3tys-vt45006-15.htm#p307654

co do civica to za 3tys mozesz kupic ale po dzwonie lub z bardzo bogata przeszloscia
bioly21
Zaawansowany

Miejscowość: malopolska
Prawo jazdy: 17 08 2002
Auto: Alfa159 , Civic VII

20 Paź 2011, 20:54

Pomysł z alfą bardzo mi się podoba(sam mam alfę 156). Zobacz w jakim stanie jest ta sztuka bo części do najtańszych nie należą. Jeżeli chcesz wyróżnić się z tłumu golfów, passatów to warto rzucić na to okiem.
Nesil
Początkujący

Miejscowość: Suwałki
Prawo jazdy: 05 05 2009
Auto: Seat Ibiza 07rBMW e30 325Turbo
Silnik: 1.9 TDI,M50b25 turbo

20 Paź 2011, 21:56

Klima przydatna w zimie?Z jakiej racji?Żeby miec temperature jak na Syberii :mrgreen:
Jeśli masz tylko 3tys.zł to w żadną Alfe sie nie pakuj bo kupisz skarbonke bez dna,o te samochody trzeba dbać i wymieniać wszystko na bieżąco.
Civic V w tej kwocie też nie będzie najlepszym wyborem,zresztą bioly21 już o tym wspomniał.
Ogólnie w tej kwocie trzeba szukać auta w jak najlepszym stanie a nie konkretnego modelu bo takto można i rok szukać.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

20 Paź 2011, 22:25

bioly21 - czy w którymkolwiek z podanych przez Ciebie temacie jest nawiązanie do tej alfy? ;>
Gdyby było, to nie zakładałbym tego tematu.

No własnie słyszałem o tych częściach i to boli najbardziej :/
conix
Nowicjusz

20 Paź 2011, 23:19

do alfy nawiazania niema bo kazdy zdaje sobie sprawe ze majac 3tys na samochod nigdy nie kupil by alfy ktora jest drozsza w utrzymaniu od przecietnego samochodu.
pytanie mam po co Ci klima w zimie? bedziesz robic sobie syberie w srodku ? na zime to dobry nadmuch a nie klima , tak jak wszyscy i ja Ci poradze rozgladnij sie za czyms ciekawszym w tej kwocie
bioly21
Zaawansowany

Miejscowość: malopolska
Prawo jazdy: 17 08 2002
Auto: Alfa159 , Civic VII

21 Paź 2011, 00:35

Alfa za 3 tysiące to parch. W tej kwocie dostaniesz samochód w który będziesz musiał wpakować co najmniej dwa razy tyle. A części są stosunkowo drogie więc chyba nie warto się w to pchać. Alfy Romeo to ładne i ciekawe samochody, no ale dobrze utrzymane. Za 3 tysiące masz dość ograniczony wybór bo będzie to typowy miejski dupowóz bez rewelacji. Jeśli chcesz jakąś Alfkę to dozbieraj trochę kapusty i kup zadbaną.
warzywo
Aktywny

Miejscowość: PZN

21 Paź 2011, 01:11

Wybacz ale za 3 tys. zł to można przeznaczyć na opony lub rozrząd do Alfy.
Kupując zajechane egzemplarze od takich, którzy nie zainwestowali w samochód NIC to samobójstwo.
A takie są AR za 3 tys . Alfy nie są sa tych którzy licza grosze.
Wybacz ,że to piszę ale jeśli liczysz się ze spalaniem i kosztami eksploatacji (dobre oleje, oryginalne części, wysoki koszt wymiany -bo AR nie naprawi każdy pan Kaziu kluczem 13 i młotkiem) to podaruj sobie ta marke.
stTropez77
Nowicjusz

Auto: Audi TT 1.8T Quattro 180 KM

21 Paź 2011, 07:46

bioly21 - No widzisz, widocznie nie każdy sobie zdaje z tego sprawe bo taki nieobeznany koleś jak ja nie wie jak to jest z tymi alfami, dlatego zakłada tutaj temat.
Dobrze, przeczytałem i rozumiem. Więc alfa odpada. Moze kiedyś. Dziękuje za rady i cóż, pozostaje mi wrócić do rozglądania się za małymi autkami typu golf.
Pozdrawiam ;)
conix
Nowicjusz

21 Paź 2011, 08:56

Nie koniecznie Golf,za 3tys można już kupić ładne Punto I czy Astre I (tylko tutaj patrz na blachy bo lubią gnić).
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

21 Paź 2011, 10:33

Witam:) osobiscie moge ci polecic do takiej kwoty kultowe CLIO 1, idzie za grosze to wyrwac a bedzie lepsze od alfy i tansze w utrzymaniu chyba ze takie koszta cie nie interesuja skoro stac cie na Pb:)

Kolejna rozsadna propozyca to godny Fiat Punto 1.2 lub 1.4, czesci groszowe sprawy i rowniez oszczedny w spalaniu.

pozdr.
hardkor
Nowicjusz

Auto: Mondeo mk1

21 Paź 2011, 11:37

1.4 to tylko wersja GT której w db stanie za te pieniądze raczej nie dostanie.
Barol
Awatar użytkownika

21 Paź 2011, 17:54

A ja tradycyjnie polecam Uno, które w granicach 3 tysięcy da się wyrwać z ostatniego rocznika. Psują się drobiazgi jak to we Fiatach, ale naprawy maksymalnie kosztują 200-300 złotych. A jak się trochę znasz to 80% możesz zrobić sam. Niestety ruda je lubi i tu trzeba uważać.
warzywo
Aktywny

Miejscowość: PZN

21 Paź 2011, 18:10

Ojca kumpel sprzedał ostatnio Tigrę 98r. z sekwencyjną instalacją gazową w dobrym stanie za 3500zł.
Może coś takiego?
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2000

23 Paź 2011, 11:10

Uno odpada, tigra tez. Zapewne clio bedzie najlepsza opcja, no chyba że jakąś astre szybciej znajde.
Tyle :D
Dzięki za pomoc, temat do zamknięcia ;)
conix
Nowicjusz