Do 25k na samo auto, znajdzie sie ciekawy sedan?

26 Mar 2017, 20:01

claris1994 napisał(a):panowie nie kupie e46 ani e39 , ceny tych aut zaczynają sie od 7 tyś a wy mi doradzacie kupno za 25k tych modeli.

To już jest "stan ducha"... ogólnie masz racje dołącz do następnych "typowych dla marki BMW" fan bojów.
No i niech mi ktoś powie że to tylko handlarze są źli... :/ a Polska i sebixy są normalni.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

26 Mar 2017, 20:50

Accordy takie jak moje zaczynają się od 5 tys. zł, a jednak ostatnio dwóch klubowiczów z HAKP sprzedało za ponad 12 tys. zł swoje, ciekawe czemu :D

Ciekawy sedan to Saab 9-3 z 2.0T ;-) Albo Volvo S60 z 2.4T.
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Rok produkcji: 2009

26 Mar 2017, 21:08

Dorzucę też 159 jts, ale tutaj musisz poczytać bo nie są to totalnie bezproblemowe silniki

Luźno rzucę też brilliance bs4/bs6
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

26 Mar 2017, 22:00

Mazda Xsedos 9
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

27 Mar 2017, 08:21

Mi się wydaje, że auto już odkłada na remont silnika w wymarzonym A4 B8 lub A5 Sportback :naughty:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

19 Kwi 2017, 20:23

Zdecydowałem się na alfe 159, po głębszej analizie to ona pasuje do moich potrzeb, tzn ciekawy ładny sportowy sedan, ciekawy środek, dobre silniki i blacha no i ma to coś być może zatrzymam ją dłużej niż napisałem w pierwszym poście na ile chce kupić auto :)
dodatkowo utwierdził mnie dobry kolega ojca który jest niezłym mechanikiem pracującym w serwisie (robi dużo włoskich aut). bez problemu do niego moge wstawiac fure jak kupie jak cos sie stanie :),Wiecie co powiedział? że a4 b7 czy passat b6 inne mondeo czy vectry chowają się przy alfie ale nie chodzi o wygląd tylko o bezawaryjność chodzi głownie o diesle i tak, poradził mi jtd 150koni, 120km wersja za słaba a 2.4jtd dobra ale podobno zeby zmienic pasek rozrzadu trzeba wyjac silnik gdyz jest za ciasno i taki zabieg jest kosztowy oraz posiada jeszcze kilka rzeczy sporo drozszych niz 1.9jtd.
Mechanik powiedział ze jego syn ma w firmie alfe 159 jtd 150km z chipem na 190 z zaslepieniem egr i usunięciem dpf i ma 600tys przebiegu bez remontu i że mi gorąco poleca ten silnik , że po tych zabiegach już naprawde jest czym przycisnąć. co wy o tym myślicie? rzeczywiście tak fajny to samochód?
Mówił że ceny są dobre gdyż wczesniejsze modele zepsuły opinie i ludzie się boją alf a 159 jest naprawde dobra.
chętnie się dowiem jeszcze waszych opini o włoszce :piwo:

jest jeszcze kilka rzeczy o które zapomniałem sie wypytać ale może wy mi podpowiecie.
a mianowicie dotej pory jeździłem golfem 4 i foką mk1 FL niedawno przejechałem się accordem VII 2006rok kolegi i bajka w porównaniu do moich aut chodzi mi mianowicie o wygode a przede wszsytkim o wyciszenie wnętrza o to jak ten samochód pokonywał nierówności tak delikatnie cicho no czuć że kompletnie inna jakość, możecie mi powiedzieć jak w tej kwesti wypada alfa 159 do accorda? jest bliżej do niego czy bliżej do moich auto jeśli chodzi o tą kwestie?
poczuje po foce 1 FL zmiane jakośći ?
mam jeszcze pytanko co do wyposażenia: tzn czy w 159 są xenony? szczerze to chyba nie wiedziałem nigdy spryskiwaczy przy światłach w tym aucie a xenon to jedna z rzeczy na ktorych mi zależy,
pytanko jeszcze odnośnie usb/aux czy ten samochód posiada te wyjścia? przeglądając zdjecia wnetrza i kilka ofert nie dostrzegłem usb/aux?
no i szczerze do 25k na jaki moge liczyć rocznik w przyzwoitym stanie?
:piwo:
claris1994
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Auto: Alfa Romeo 159
Silnik: 1.9Jtdm 150km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2007
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    (nie)Wiadome zmiany w branży motoryzacyjnej
    Cenowa karuzela w branży motoryzacyjnej dopiero się rozkręca. Zmiany w mandatach czy cenach samochodów to nie wszystko. Modyfikacje czekają kierowców również w zakresie cen OC. Przeciętny koszt ubezpieczenia ...

19 Kwi 2017, 20:51

Na początkowe dwa lata produkcji
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

19 Kwi 2017, 21:01

dodam jeszcze że 25k to na samo auto bez pakietu startowego
claris1994
Nowicjusz
Awatar użytkownika

20 Kwi 2017, 07:35

claris1994 napisał(a):co wy o tym myślicie? rzeczywiście tak fajny to samochód?

w sumie dobrze gada, bo auto głównie cierpi na opiniach poprzedniej 156, która lubiła szwankować
159-1-9jtdm-320d-e90-c-220-cdi-w203-s60-2-4-d5-vt96273.htm

claris1994 napisał(a):poczuje po foce 1 FL zmiane jakośći ?

tak, zdecydowanie - wygłuszenie lepsze niż w Accordzie ale w Accordzie też silnik jest ok
croma-ii-1-9-accord-vii-2-2-6-i-2-0-passat-b6-2-0-vt98746.htm

claris1994 napisał(a):mam jeszcze pytanko co do wyposażenia: tzn czy w 159 są xenony?

są i to często spotykane w mocniejszych wersjach

claris1994 napisał(a):pytanko jeszcze odnośnie usb/aux czy ten samochód posiada te wyjścia? przeglądając zdjecia wnetrza i kilka ofert nie dostrzegłem usb/aux?

w większości nie posiada ale łatwo to obejść cyfrową zmieniarką USB/SD za ok 250zł - sam to mam w swoim aucie i polecam
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010

23 Kwi 2017, 13:39

alfa kupiona , udało się trafić salonową polską z 2007r , serwisowana w aso przy salonie w którym była kupiona do jesieni 2016r. bezwypadkowa z 2 przygodami ścierkowymi nic nie widać tylko miernik wykazał ale przed przyjazdem odrazu przez telefon pan uprzedził i wyjaśnił wszystko , w aso potwierdzone . także jestem zadowolony . pytanko do was drodzy użytkownicy czy to normalne że autko lepjej dopiero dmucha tzn idzie od dopiero 2.5tyś obrotów? druga sprawa jest taka że jeżdząć nią żadko kiedy przekracza mi 70stopni na liczniku tym środkowym od temp plynu chłodzenia-pomiędzy stanem zatankowania a wskaźnikiem dmuchania turbiny, czytałem na forach że te silniki tak mają , niektórzy doradzali wymianę termostatu ale jeśli wstawi sie orginalny z aso to nic nie pomaga i tak powinno być w tych alfach a ci którzy wstawiali jakies zamienniki to temp jest 90 ale niby źle bo coś tam, a na tych fabrycznych podobno normalne że pokazuje 70 przy spokojnej jeździe a podobno jest to ok 86stopni w rzeczywistości-sam nie wiem czy jeździc i sie nie przejmować czy cos z tym kombinować- czy tak powinni byc czy nie>? jak myślicie?

kolejna sprawa to chciałbym wymienić przycisk start stop bo jest troszke pękniety i ten plastik/gume(kolor jasny beż) która jest w okół elektryki na drzwiach od strony kierowcy , jest trochę porysowana a chciałbym by wszystko było super (jestem dość pedantyczny) czy da się ten element wymienić i czy jest do kosztowne? tak samo czy wymiana tego przycisku start stop jest kosztowna i możliwa? tak samo znaczek na masce jest troche wyblaknięty , da rade bez problemu zmienić go na nowy?

troche niepokoi mnie fakt tego przycisku i porysowanego plastiku w okół tej elektryki bo przebieg nieduży całkiem jak na diesla 202k no i raczej nie kręcony bo przecież kupiony w polsce i serwisowany w aso przy salonie w salonie byłem z vinem i mi wszystko sprawdzili wpisy itp i rzeczywiście tyle powinno być. Sprzedający facet powiedział że się nie zna na mechanice i oddawał do aso płacąc jak za zboże a ten przycisk pękł mu niedawno jak już szukał nowego samochodu z salonu i tego nie zrobił a porysowanym troche plastikiem przy el szybach sie nie przejmował ale mechanicznie oddawał co 20tyś do aso i mieli tak robić by był dobry bo on się nie zna... niby facet 63l kupił ją jak miał 53 to może rzeczywiscie mowi prawde.
kurcze te programy tvn turbo strasznie mieszaja w głowie a może to ja jestem czepialski i wymagam od fury 10letniej stanu jak z salonu ?

ah jeszcze przy okazji dopytam się o pranie środka, samochód jest w jasnej beżowej alcantarze po zimie facet jej jeszcze nie prał i widać brud na niej, ile realnie może kosztować pranie takiego środka no i podsufitki plastików drzwi w okól alcantary no i alcantary na drzwiach i czy dużo się różni pranie alcantary takiej od normalnej tapicerki?
:piwo:
claris1994
Nowicjusz
Awatar użytkownika

24 Kwi 2017, 06:27

Zapraszamy w takim razie do odpowiedniego działu abyś pochwalił się zdjęciami swojej Alfy, aż sam jestem ciekawy jak wygląda wnętrze i w jakim stanie faktycznym jest. Dokonałeś ciekawego i fajnego wyboru jeżeli chodzi o samo auto. Akurat porysowane lub p pękane plastiki to norma w 10 letnim, używanym aucie wiec tak do końca się tym nie przejmuj.
Petrostar
Początkujący

Auto: VW Polo
Silnik: 1.4
Rok produkcji: 2000