Auto do 12k.

23 Kwi 2017, 20:20

Witam, witam.
Sprawa przedstawia się tak, poszukuję autka dużego, pakownego, będzie służył podczas budowy domu oraz do przewożenia całej rodzinki 2+3. Prawdopodobnie więc samochód musi być kombi / minivan.
W grę wchodzi w zasadzie tylko benzyna ze względu na to, że może przez okres roku max dwa będzie robił trochę więcej kilometrów niż zazwyczaj, może 15k w rok, a później będzie użytkowany w zasadzie dom - praca, praca - dom, no i jakieś pojedyncze wypady. To skłania mnie do tego, aby odpuścić turbo itp.
Miło, gdyby samochód JAKO TAKO się poruszał i mowa tutaj o konikach mechanicznych, nie musi być to demon prędkości, ale moja vectra c 1.8b 122km wystarcza mi tylko z tego względu, że jeżdżę pustym samochodem. Do większego i ze względu na to, że będzie przewozić jako tako rzeczy, celowałbym w te 140+
Pytam was, ponieważ poza kilkoma modelami, które miałem sam przyjemność używać, ciężko mi się obeznać czego dokładnie szukać. Chodzi mi o modele i w szczególności silniki, które warto obejrzeć, a które z pewnością sobie odpuścić.
Z moich doświadczeń kompletnie sobie odpuszczam laguny 2, mazdy 6 (korozja porażka).
Jeżeli z czymś jestem w błędzie to nie krępujcie się, uwagi przyjmę z pokorą, czekam na wskazówki!

WERSJA SKRÓCONA, SZUKAM:
- benzyniak
- duży (kombi, minivan)
- mile widziane 140KM+

pozdrawiam :ok:
dzienciou
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 02 1919
Przebieg/rok: 6tys. km
Auto: sadasd
Silnik: asdasd
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: MPV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1914

23 Kwi 2017, 20:33

Jeżeli ma służyć "podczas budowy" to nie myślałeś o opcji kupna jakiegoś szrota pokroju Lublin za 3k i później pozbycie się/zezłomowanie?

volvo v70, citroen c5 jeśli kombii,
Jeśli van to szału nie ma z tym budżetem. Możesz poszukać zafiry 2.2, sharana
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

23 Kwi 2017, 20:53

W grę wchodzi w zasadzie tylko benzyna ze względu na to, że może przez okres roku max dwa będzie robił trochę więcej kilometrów niż zazwyczaj, może 15k w rok, a później będzie użytkowany w zasadzie dom - praca, praca - dom, no i jakieś pojedyncze wypady

Samochód ma służyć tam ileś lat, nie wiem ile, zaznaczyłem, że troszkę więcej kilometrów będzie robiło max 2 lata :yes:
dzienciou
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 02 1919
Przebieg/rok: 6tys. km
Auto: sadasd
Silnik: asdasd
Typ: MPV
Rok produkcji: 1914

23 Kwi 2017, 21:45

Invi napisał(a):zafiry 2.2
raczej średni wybór bym powiedział

Ja bym celował w Renault Espace III
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

24 Kwi 2017, 05:14

Jeżeli Zafira to tylko 1.8 125 km co w praktyce nada się także pod lpg, chociaż robią tak małą ilość km rocznie to instalacja w ogóle się nie opłaca. Z innych zobacz na volvo v70, citroen c5, sprawdzą się pod względem dużego bagażnika.
Petrostar
Początkujący

Auto: VW Polo
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Nyck de Vries dołącza do TOYOTA GAZOO Racing
    Holender Nyck de Vries będzie nowym zawodnikiem TOYOTA GAZOO Racing. 25-latek będzie pełnił rolę kierowcy testowego i rezerwowego w zespole startującym w mistrzostwach świata w wyścigach długodystansowych (FIA WEC) do końca ...