Auto do 12k.

23 Kwi 2017, 21:20

Witam, witam.
Sprawa przedstawia się tak, poszukuję autka dużego, pakownego, będzie służył podczas budowy domu oraz do przewożenia całej rodzinki 2+3. Prawdopodobnie więc samochód musi być kombi / minivan.
W grę wchodzi w zasadzie tylko benzyna ze względu na to, że może przez okres roku max dwa będzie robił trochę więcej kilometrów niż zazwyczaj, może 15k w rok, a później będzie użytkowany w zasadzie dom - praca, praca - dom, no i jakieś pojedyncze wypady. To skłania mnie do tego, aby odpuścić turbo itp.
Miło, gdyby samochód JAKO TAKO się poruszał i mowa tutaj o konikach mechanicznych, nie musi być to demon prędkości, ale moja vectra c 1.8b 122km wystarcza mi tylko z tego względu, że jeżdżę pustym samochodem. Do większego i ze względu na to, że będzie przewozić jako tako rzeczy, celowałbym w te 140+
Pytam was, ponieważ poza kilkoma modelami, które miałem sam przyjemność używać, ciężko mi się obeznać czego dokładnie szukać. Chodzi mi o modele i w szczególności silniki, które warto obejrzeć, a które z pewnością sobie odpuścić.
Z moich doświadczeń kompletnie sobie odpuszczam laguny 2, mazdy 6 (korozja porażka).
Jeżeli z czymś jestem w błędzie to nie krępujcie się, uwagi przyjmę z pokorą, czekam na wskazówki!

WERSJA SKRÓCONA, SZUKAM:
- benzyniak
- duży (kombi, minivan)
- mile widziane 140KM+

pozdrawiam :ok:
dzienciou
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 02 1919
Przebieg/rok: 6tys. km
Auto: sadasd
Silnik: asdasd
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: MPV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1914

23 Kwi 2017, 21:33

Jeżeli ma służyć "podczas budowy" to nie myślałeś o opcji kupna jakiegoś szrota pokroju Lublin za 3k i później pozbycie się/zezłomowanie?

volvo v70, citroen c5 jeśli kombii,
Jeśli van to szału nie ma z tym budżetem. Możesz poszukać zafiry 2.2, sharana
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

23 Kwi 2017, 21:53

W grę wchodzi w zasadzie tylko benzyna ze względu na to, że może przez okres roku max dwa będzie robił trochę więcej kilometrów niż zazwyczaj, może 15k w rok, a później będzie użytkowany w zasadzie dom - praca, praca - dom, no i jakieś pojedyncze wypady

Samochód ma służyć tam ileś lat, nie wiem ile, zaznaczyłem, że troszkę więcej kilometrów będzie robiło max 2 lata :yes:
dzienciou
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 02 1919
Przebieg/rok: 6tys. km
Auto: sadasd
Silnik: asdasd
Typ: MPV
Rok produkcji: 1914

23 Kwi 2017, 22:45

Invi napisał(a):zafiry 2.2
raczej średni wybór bym powiedział

Ja bym celował w Renault Espace III
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

24 Kwi 2017, 06:14

Jeżeli Zafira to tylko 1.8 125 km co w praktyce nada się także pod lpg, chociaż robią tak małą ilość km rocznie to instalacja w ogóle się nie opłaca. Z innych zobacz na volvo v70, citroen c5, sprawdzą się pod względem dużego bagażnika.
Petrostar
Początkujący

Auto: VW Polo
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak przygotować się do podróży kamperem?
    Jeśli chcesz podróżować całą rodziną lub z przyjaciółmi to całą masę pozytywnych wrażeń dostarczy jazda z przyczepą kempingową lub kamperem. Gdy czujemy zmęczenie, lub spodoba nam się okolica – spędzamy ...