Do 25k na samo auto, znajdzie sie ciekawy sedan?

20 Mar 2017, 00:28

Witam, koledzy może trochę wy pomożecie mi z wyborem auta. Chaiałbym kupić jakiegoś fajnego niezadużego sedana. Najbardziej marzy mi się audi a4 albo a5 sportback tak minimum +2010 rok no ale niestety w tym momencie nie stać mnie na taki samochód (mam nadzieję za za 2lata dam rade) dlatego szukam samochodu na około 2lata. moje wymagania są następujące:

-dobra marka(zależy mi na wolnej utracie ceny samochodu)

-możliwe nie za wysokie koszty utrzymania samochodu (wiem że dobre marki mają droższe częsci)

-chyba fajny sedan

-rocznie robie 20tyś

-nie musi być to duży samochód gdyż najczęsciej jeżdze tylko z dziewczyną

na ten moment mam dwóch faworytów:
-bmw e90 320d 163km
-volvo s40 II FL 2.0d 136km

napewno tańsze w utrzymaniu będzie chyba volvo gdyż duzo czesci pasuje od focusa ale bmw z silnikiem m57 tym ktory ma w normalnym miejscu rozrzad chyba też do najgorszych nie należy?
co z tej dwójki było by lepsze dla mnie?

a może cos innego?

wiem wiem napiszecie że to marki premium i zebym kupił sobie opla czy citroena no ale właśnie ta utrata wartości ...
jak częsci do volvo czy bmw będą troche droższe od wyżej wymienionych to dam rade. Nie mam jeszcze żony i dziecki (dopiero 24lata)
kończe dobre techniczne studia w tym roku więc z optymizmem spoglądam w przyszłość jeśli chodzi o dobra pracę a juz teraz pracuje i nie zarabiam 1500 :)
także jakoś dam rade ale wszystko w granicach rozsądku...
Pozdrawiam serdecznie :piwo:
claris1994
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Auto: Alfa Romeo 159
Silnik: 1.9Jtdm 150km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

20 Mar 2017, 01:00

25k to słaby budżet na e90.
No i nie jestem jakoś szczególnie przekonany, czy diesle za 2 lata będą miały aż takie wzięcie. Już teraz widać tendencje spadkową odnośnie tego rodzaju zasilania.
Jeśli nie zależy Ci na roczniku to poszukaj japończyków typu Honda Accord/Legend, Lexus IS300/GS300. Takie wozy będą trzymać cenę najlepiej, a jeśli na dodatek utrzymasz w należytej kondycji technicznej i nie stwierdzi się na nich dużej ilości szpachli - sprzedasz je na pniu
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

20 Mar 2017, 11:00

Dokładnie tak jak pisze mike - poszukaj jakiejś Hondy, np. Civica VIII w sedanie. Trzymają wartość o wiele lepiej niż BMW czy Volvo.
Niedługo będę przymierzał się do sprzedaży swojego Civica i sądząc po ilości zapytań znajomych sprzedam go niewiele taniej niż go kupiłem 3 lata temu.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM
Paliwo: Benzyna

20 Mar 2017, 11:09

claris1994 napisał(a):-możliwe nie za wysokie koszty utrzymania samochodu
claris1994 napisał(a):-bmw e90 320d 163km
claris1994 napisał(a):fajny sedan

nic się kupy nie trzyma - fajny sedan nie jest z dieslem.

Niskie koszty utrzymania i BMW e90 z dieslem to typowy temat na tym forum... :ok:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

20 Mar 2017, 11:32

dzida napisał(a):Niskie koszty utrzymania i BMW e90 z dieslem to typowy temat na tym forum...

Nie wiem czy nie należałoby w naszych tematach ogólnych stworzyć jakiegoś poradnika w stylu "Chcesz kupić BMW, Audi lub inne auto marki premium i zależy Ci na niskich kosztach utrzymania? Zajrzyj tutaj". Pisanie tego samego w kółko staje się po prostu nudne :)
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM

20 Mar 2017, 12:09

Jeśli bmw za 25 tys. to myślę, że lepiej było by szukać e46 z końca produkcji z jakimś fajnym silnikiem. W tym budżecie możesz na prawdę upolować extra egzemplarz. E46 będzie znacząco tańsze w utrzymaniu niż e90.
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Rok produkcji: 1995
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Napływ samochodów ukraińskich i odpływ polskich
    Od momentu wybuchu wojny w Ukrainie do 23 marca br. do Polski wjechało ponad 140 tys. samochodów osobowych – podała Straż Graniczna. Warto wiedzieć, że przepisy obowiązujące u naszego wschodniego sąsiada są inne ...

20 Mar 2017, 12:58

Dokładnie,a nawet bym się pokusił o fajne e39 :)
25k na e46 to już bardzo bardzo dobry budżet :)
adrianbokser
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Śląsk
Auto: E32
Silnik: m60b30
Rok produkcji: 1994

20 Mar 2017, 21:40

S40 do 25k po 2007r w benzynie możesz znaleźć ale będzie dojechane
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2008

26 Mar 2017, 12:16

panowie nie kupie e46 ani e39 , ceny tych aut zaczynają sie od 7 tyś a wy mi doradzacie kupno za 25k tych modeli.
zrozumcie że ja bym mógł utrzymać e90 tylko nie chce dużo wydawać gdyż swój docelowy samochód na dłużej zamierzam kupić za rok/dwa :) tzn a4 +2010 lub 2012 lub a5 sportback . narazie potrzebuje fajnego samochodu na którego nie bede dużo wydawać.
Rok temu kupowałem focusa mk1 fl , do 6k. wg forum w tych cenach jak czytałem to same złomy z niemiec gdzie na pakiet startowy trzeba włożyć tyle samo co kosztowało auto . Wiecie co?
Udało sie kupić z 2003r za 5600 z roczną instalacją gazową stag 4. na instalacji przejechane było od założenia 10k. przebieg 160tyś- salon polska od pierwszej właścicielki (żona lekarza).Zero rdzy, w środku nawet ryski na plastkiach na zewnątrz też super), zabardzo na miejscu nie sprawdzałem stanu technicznego bo w tej cenie wiedziałem że bd musiał włożyc ( oczywiscie autko sprawdziłem jako tako). co sie okazało? to co powiedzieli poprzednia właścicielka z mężem (zawory do regulacji i wąs tłumika ze spawać)-wyszło 300zł. to zrobiłem po kupnie i samochód był naprawde w super stanie. i nie jest to moja opinia tylko mechanika, dodam że w rok zrobiłem 25tyś i przez ten okres padła tylko poduszka silnika( koszt-60zł) i bezpiecznik termiczny(5zł), dotego z ciekawości sprawdziłem samochód miernikiem i wychodzi na to że jest cały w orginale(poprzednia wlascicielka mowiła ze nie miala zadnej stłuczki-ale nie uwierzyłem przy zakupie). ford prawie że w full opcji(klima-full elektryka itp.) dotego dali mi 2-letnie opony zimowe i roczne letnie...
także troche smutne to co piszecie każdemu szukającemu że ma celować w te ceny w górnej granicy nie wiem tak jakbyście byli handlarzami i chcieli sprzedawać jak najdrożej albo sami tak kupujecie i macie bol tylka że ktoś kupi to samo taniej...

co do auta na teraz szukam s40 czy przed czy po FL to nie wiem zależy jaki się trafi i za ile stosunek jakość/cena danego egzemplarza. Cześć!
claris1994
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Auto: Alfa Romeo 159
Silnik: 1.9Jtdm 150km
Rok produkcji: 2007

26 Mar 2017, 12:31

claris1994 napisał(a):panowie nie kupie e46 ani e39 , ceny tych aut zaczynają sie od 7 tyś a wy mi doradzacie kupno za 25k tych modeli.
kup e46 za 7k (slums edition + silnik z kosiarki) to pogadamy :ok: w Twoim budżecie masz końcówkę produkcji na wypasie z mocnym silnikiem, a do tego oba auta są dość poszukiwane, bo to tak naprawdę ostatnie długowieczne i prawilne betki
mike
Moderator
Awatar użytkownika

26 Mar 2017, 13:47

claris1994 napisał(a):także troche smutne to co piszecie każdemu szukającemu że ma celować w te ceny w górnej granicy nie wiem tak jakbyście byli handlarzami i chcieli sprzedawać jak najdrożej albo sami tak kupujecie i macie bol tylka że ktoś kupi to samo taniej...

Trochę smutne jest to, że nie rozumiesz dlaczego tak doradzamy...
Sam poluję na okazję, takie z dolnej półki cenowej. Ale mogę sobie na to pozwolić bo w starych bmw siedzę od 10 lat. Bo mam dostęp do tanich części, bo mam znajomych fachowców, bo dużo napraw zrobię sam.
Swoje e38 V8 z ładnym lakierem bez rdzy prawie nie wymagające inwestycji kupiłem za równe 7 tys, zł... :mrgreen:
do 25k na samo auto, znajdzie sie ciekawy sedan? do 25k na samo auto, znajdzie sie ciekawy sedan?
Darmowe galerie na aukcje Allegro

Ale równie dobrze ogłem trafić na skarbonkę, która w 3 miesiące pochłonie 15 tys... takie są fakty.
Wiem też, że 9/10 takich okazji to mina z opóźnionym zapłonem. W przypadku starych bmw szczególnie.
Dlatego jeśli, ktoś nie jest na prawdę obeznany w konkretnej marce, konkretnym modelu samochodów a większość poszukujących tu auta nie jest to polecamy samochody droższe. Te droższe przeważnie są w lepszym stanie, ze znaną historią itp.
Nikt ze sprzedających nie jest organizacją dobroczynną i za grosze nie oddaje dobrego samochodu, takie są fakty.
claris1994 napisał(a):zrozumcie że ja bym mógł utrzymać e90 tylko nie chce dużo wydawać

Jeśli nie chcesz dużo wydawać to nie kupuj nic nowszego niż e39/ e46 bo to ostatnie trwałe BMW. Jak e90 zacznie się jeb.ć to będzie bolało...
Zaryzykował bym nawet stwierdzenie, że ostatnimi na prawdę trwałymi bmw były e30/ e34/ e32.. choć na chwilę obecną to samochody dla pasjonata bo na starcie wymagają dużo czułości a zadbane kosztują dużo więcej niż następcy danych modeli.
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

26 Mar 2017, 14:05

e32 jest fajne :oops:
Sprzedawałem kiedyś takie wystawione za bodaj 4.5k v8 w manualu i ludzie jeździli jak na s.anie :mrgreen: jedynym pozytywem w tym wozie była blacharka i zadbane wnętrze, bo co do silnika to szkoda strzępić klawiaturę. W końcu kupił jakiś pasjonat, który przyjechał lawetą, ale Sebów było sporo, bo w końcu beta v8 z gazem to lans jest :ok:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

26 Mar 2017, 14:20

Bo w takim e32 zdrowa buda jest cenniejsza niż zdrowy silnik... Silnik względnie sprawny V8 m60 idzie kupić za ok 2 tys zł. A porządne ratowanie zjedzonej budy może pochłonąć nawet 10 tys wliczając malowanie.

Kumpel zachwycony moim e38 w cenie złomu kupił podobne V8 za 10 tys. Po 2 tygodniach samochód zgubił wsteczny ( wymiana kosza+ serwis 3,5 tys zł ) Rozrząd do wymiany ( 4 tys zł więc lepiej silnik wymienić ) i pare innych dupereli. Efekt tego taki, że samochód jest obecnie sprzedawany na częsci... Szczęście w nieszczęściu, że za felgi zgarnął 3,5 tys. Reszta gratów pójdzie za ok. 5 tys. Tak, że nie straci wiele prócz nerwów. Tak się kończą okazje gdy ktoś nie bardzo wie co kupuje.

mike napisał(a): w końcu beta v8 z gazem to lans jest

Sprawna i nie zgnita to lans jak najbardziej... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

26 Mar 2017, 14:31

Najbardziej chciało mi się śmiać z chłopaka, który ją sprzedawał - "aaa bo wiecie panowie, ja nią do Niemiec jeździłem, świetnie się sprawdziła", gdzie ja bałem się tym pojechać na CPN oddalony o 2km :lol:
kirin88 napisał(a):Silnik względnie sprawny V8 m60 idzie kupić za ok 2 tys zł.
byli i tacy, co przyjeżdżali z testerem spalin w układzie chłodzenia, ale nie byli usatysfakcjonowani :/ gdyby zobaczyli auto za dnia to by wzięli :mrgreen:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

26 Mar 2017, 17:54

W sumie to bierz te S40 z 2.0d tylko nie wybrzydzaj z rocznikiem, lepiej wziąć starsze i zadbane niż nowsze i dojechane. Alternatywnie z tym samym silnikiem:
Ford Focus Mk2 (też był jako sedan)
Citroen C5 II
Peugeot 407
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T