Do 40 tys., Hatchback, mocniejszy silnik

17 Paź 2016, 13:50

Hej :)

Obecnie jeżdżę Fordem Fiestą (2010r, 1.25l, 84KM, benzyna) - jest to moje pierwsze auto. W przyszłym roku będę zmieniał i zaczynam robić research, stąd moja prośba o pomoc/sugestie:

Budżet: do 40 tys. zł
Nadwozie: Raczej hatchback (wygodny w mieście), mógłby być ciut większy bagażnik niż obecne 290l (340+ byłoby super)
Moc: Szukam czegoś bardziej dynamicznego niż moja Fiesta. Celuję w prędkość max. na poziomie 200 km/h i przyspieszenie <10s. Nie mówię, że będę z takimi prędkościami jeździł, tylko wydaje mi się, że takie parametry wystarczą na dynamiczne wyprzedzanie (w razie potrzeby) na drogach krajowych i jazdę 160km/h po autostradzie bez piłowania silnika - jeśli się mylę, poprawcie mnie :)
Paliwo: Chyba bez preferencji. Teraz mam benzynę i jest ok, wiem, że diesel mniej spali. Mieszkam i jeżdżę po mieście, ale przynajmniej 4 razy w roku robię trasę po 500km w jedną stronę + jakieś wyjazdy weekendowe, wakacyjne, itp.
Spalanie: Moja Fiesta pali średnio 6.8l/100km. Jak jadę w 500km trasę (autostrada, 150-160km/h) to już prawie 9l. Nie chciałbym tego spalania (9l/100km) przekraczać, ale też nie oczekuję cudów. Jeśli byłoby podobne/trochę więcej, to koniecznie większy bak (teraz 45l). Chcę być w stanie spokojnie przejechać te 500km (z prędkością 160km/h jak się trafi pusta autostrada) bez tankowania w trasie i zajechania do domu "na oparach".
Rocznik: Chciałbym auto max. 5 letnie, ale to jest bardziej moja fanaberia, niż twarde wymaganie.
Czas użytkowania: Ok. 3 - 5 lat. Nie znam się na mechanice i cenię sobie spokój ducha, więc zdecydowanie wolę coś mało awaryjnego, ale nie szukam auta, które posłuży mi kolejne 15 lat.

Obecnie z pasujących ofert najczęściej trafia się chyba Opel Astra (benzyna lub diesel). Co o nim sądzicie?
Zastanawiam się też nad zwiększeniem lekko budżetu i kupnem Seata Leona III (rodzice mają VW Golfa 1.4 TSI i bardzo fajnie się jeździ, a Leony mają te same podzespoły), ale obawiam się żywotności tych silników (rodzice kupili nowy w 2015r, więc nie miał czasu się zepsuć - ja kupowałym pewnie z 2013r).

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie :)
mfi
Obserwowany

Przebieg/rok: 17tys. km
Auto: Ford Fiesta
Silnik: 1.25, 84KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

17 Paź 2016, 14:36

Zamiast opla przyjrzałbym się konkretniej focusowi mk3. Myślę, że w okolicach 40-42 znajdziesz już zadbaną giuliettę, ale co kto lubi :mrgreen:
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

17 Paź 2016, 14:59

Na autostrady przydałby się większy silnik bo te turbo kosiarki się będą strasznie męczyć przy takiej prędkości i spalanie będzie spore.
Może Civic 1.8
Mazda 3 2.0
sanvean23
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Auto: Punto 2FL |Honda Civic VIII
Silnik: 1.2 16V | 1.8
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Światowa premiera Golfa GTD
    GTD jest od 31 lat "dalekobieżnym ekspresem" w ofercie Golfów – w wyjątkowy sposób łączy przyjemność jazdy i osiągi samochodu sportowego ze spalaniem typowym dla małych samochodów. Teraz, na bazie ...