Do 5 tys. zł gaz małe spalanie

10 Kwi 2013, 09:04

Gdzie tam zaoszczędzi, pojawi się górka i będzie musiał 3 bieg wrzucić. Wtedy cały ekodriving i toczenie się 80km/h za śmierdzącymi PKSami i TIRami weźmie szlag....a nie daj Boże będzie musiał kogoś przewieźć...

Co do oszczędnych aut, teraz jeżdżę SAAB'em 9-3 2.0t 175KM, w gazie oczywiście. Jadąc na autostradzie, w 4 osoby, pełen bagażnik, zapiętym 6 biegiem i tempomatem ustawionym na 140km/h spalił ~10l LPG/100km.
Powiedz mi ile Seicento pali gdy jedzie 140km/h?

Ciekaw jestem ile by mi spalił gdybym jechał 80km/h, ale jakoś nie mam tyle cierpliwości :P (kom pokazuje wtedy 7,5l LPG, ale by trzeba sprawdzić na stacji. Do pełna i po 100km dotankowanie).
OGUREK
Nowicjusz

Prawo jazdy: 22 04 1990
Auto: SAAB 9-3 SS
Silnik: 2.0t 175KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

10 Kwi 2013, 09:35

Z tego co ja mogę wywnioskować to auta segmentu, w którym znajduje się seicento są używane głównie do jazdy po mieście, głównie przez małe gabaryty a nie do śmigania 140 km/h po autostradzie i do wożenia całej rodziny na wakacje. Także nie wiem po co cała dyskusja.
Citron
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 14
Prawo jazdy: 02 03 2010
Auto: Lexus IS250 II
Silnik: 2.5 V6
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2006

10 Kwi 2013, 10:27

Citron napisał(a):Także nie wiem po co cała dyskusja.

Po to że gada się głupoty na temat oszczędzania paliwa tylko biorąc pod uwagę pojemność silnika auta, reszta się nie liczy.
Jeszcze rozumiem żeby przy zakupie była różnica między sejem a resztą świata 10tyś zł. ale często mówimy o róznicy trzech pełnych zbiorników paliwa.

Prosty przykład Starlet 96-97 1,3 spalanie takie samo jak sej albo mniejsze, trwałośc x10, BEZPIECZEŃSTWO x100, przyśpieszenie x10 a cena 4,5-6k to na spokojnie wyrwie się przzwoitą sztukę. No i gdzie masz oszczędność, tylko nie pisz głupot o tych drogich częściach nie do zdobycia.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

10 Kwi 2013, 12:44

Piszecie głupoty,u mnie Seicento zanim do mnie trafiło często jeżdziło w trasach (zrobiło ja wiem 30-40tys spokojnie),spalanie wyszło 5-5.5l.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

10 Kwi 2013, 15:11

Barol napisał(a):Piszecie głupoty,u mnie Seicento zanim do mnie trafiło często jeżdziło w trasach (zrobiło ja wiem 30-40tys spokojnie),spalanie wyszło 5-5.5l.

To dam ci porównanie starlet w trasie jadąc 80-110km/h spali 5-6l w tej droższej wersji będzie miała 2x poduszkę powietrzną, przyśpieszenie miażdżąco lepsze no i strefy zgniotu których SC nie ma. O awaryjności nie muszę wspominać.
Uwierz mi że to auto w zetknięciu z jakimkolwiek pojazdem nowocześniejszym jest totalnym zerem. Oczywiście zaraz mi powiesz że to nie ma znaczenia ale na oddziale chirurgi każdy Ci przyzna że tak myślał. Poczytaj sobie o obrażeniach jakie dają auta w których przesuwa się podłoga miażdżąca stawy skokowe, później nie będziesz myślał o oszczędności tylko o tym czy Ci amputują stopki czy nie.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

11 Kwi 2013, 12:41

Seicento w bogatszej opcji też posiada 2poszuki,przyspieszenie dla silnika 1.1 jak dla mnie jest rewelacyjne (auto nieraz dostawało i dostaje po d...),co do awaryjności to jak dbasz tak masz,w 10lat zrobiło ponad 135tys bez większej awarii (wszystko wymieniane na bieżąco).
Co do bezpieczeństwa to zacytuje słowa kolegi z którymi sie zgadzam,jak sie masz rozbić to sie rozbijesz i nieważne czym. Każdy mówi wypadek wypadek a są tacy po jeżdzą Seicento przez wypadków i co żyją.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Master Truck 2009 / relacja
    Już po raz piąty w Opolu odbył się Międzynarodowy Zlot Ciężarowych Pojazdów Tuningowych Master Truck. Zlot Master Truck, czyli święto podrasowanych ciężarówek, to impreza znana w całej Europie. Rokrocznie pojawiają ...

11 Kwi 2013, 21:08

Z tego co tu przeczytalem wychodzi na to, ze aby miec chocby cien szansy na przezycie wypadku, trzeba koniecznie jezdzic Rosomakiem. A wsiadajac do CC albo Seja najlepiej wywiesic swoja klepsydre w okolicy bo podpisales na siebie wyrok smierci albo dozgonnego kalectwa... Przeciez male samochody sluza glownie do jazdy miejskiej gdzie predkosci sa raczej niewielkie a skutki wypadkow to najczesciej pekniety zderzak czy wgiety blotnik. Jasne ze czasem trzeba wyjechac w trase, ale czolowka z TIRem czy terenowka skonczy sie zle raczej bez wiekszego wzgledu na wielkosc auta. Cos tu bylo na temat przemieszczajacej sie podlogi w czasie zderzenia, no dobra, ale czy to jest jedyny aspekt bezpieczenstwa w razie wypadku??? A dachowanie, strzal w bok? Nawet w duzym samochodzie ludzie maja cienkie szanse na wyjscie bez szwanku. Male samochody sa mniej bezpieczne niz te normalnych rozmiarow, ale nie robcie z nich jezdzacej trumny. I tak najwiecej zalezy od umiejetnosci kierowcy, doswiadczenia i odrobiny oleju w glowie
Damian106
Początkujący

Prawo jazdy: 15 11 2006
Auto: Mitsubishi Colt

12 Kwi 2013, 10:07

Dokładnie a nikt nie wspomniał o takich autach które są składane z 2-3innych i wiaty przystankowej,w nich w razie wypadku bezpieczeństwo też jest na znikomym poziomie.
Barol
Awatar użytkownika

12 Kwi 2013, 17:52

......a potem dzieciaki czytaja takie rzeczy i mysla ze w duzym samochodzie sa naprawde niesmiertelni na drodze...
Damian106
Początkujący

Prawo jazdy: 15 11 2006
Auto: Mitsubishi Colt