Renault Clio, Seat Arosa czy Ford Fiesta dla studentki?

12 Kwi 2013, 09:47

Witam

Jestem studentką i szukam samochodu, który mało pali i byłby tani w eksploatacji (duża dostępność części, tanie zamienniki bądź tanie oryginały).

Podejrzewam, że rocznie będę przejeżdżać ok 15-17 tys. km.

Moje wymagania:
- 4/5 drzwiowy
- benzyna
- mało pali
- mały (ale najlepiej by było, gdyby miał duży bagażnik)
- cena do 5 tys.

Na chwilę obecną zastanawiam się nad Renault Clio, Seat Arosa albo Fordem Fiestą.

Chciałabym uzyskać od Was następujące informacje:
- jakie jest rzeczywiste spalanie w tych samochodach?
- który z nich ma najtańsze części i najłatwiej dostępne?
- który z nich ma największy bagażnik?
- jakie inne auto możecie polecić o podobnej wielkości? (Opel Corsa?)
- które z nich najszybciej rdzewieje?
- na co zwracać uwagę przy oglądaniu samochodu? (rdza na nadprożach?)
- lepiej kupować auto z komisu, od prywatnych osób w PL czy pojechać do Niemiec? (mam 60km do granicy)
- lepiej kupić taniej coś z lat 1995-2000 czy szukać czegoś po 2000 roku za trochę większą cenę?

Będę wdzięczna za pomoc, bo totalnie się na tym nie znam :)
giovane-lupo

12 Kwi 2013, 10:18

Najszybciej będzie rdzewiał Ford,niestety blacha w nich nie należy do najlepszych.
Najlepiej kupić auto bezpośrednio od właściciela,za granice bym sie nie wybierał gdyż masz troche skromny budżet.
Ja od siebie zaproponuje Punto I/II.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do oferty na Allegro wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

12 Kwi 2013, 10:21

Punto znam, robiłam na nim prawko i byłam bardzo zadowolona ;)

Zastanawiam się tylko, czy w takim Punto nie ma za dużo elektroniki w porównaniu np z Corsą czy Fiestą (takie "plotki" słyszałam, że Punto = elektronika = problemy) ?

Ile pali taki samochód? Na różnych stronach znalazłam informację, że ok 5l na trasie i 6-6,5l w mieście, ale nie wiem na ile jest to wiarygodne, a żaden z moich znajomych takiego samochodu nie ma, żeby zweryfikować :>

Jeśli chodzi o samochody, które wymieniłam - na jakie silniki zwracać uwagę przy każdym z tych aut? Wiem że w niektórych modelach 1.4 pali mniej niż 1.2 itd.
Na razie, przeglądając ogłoszenia, szukam czegoś 1.1-1.3.
giovane-lupo

12 Kwi 2013, 10:42

Corsa też ma elektryke jak i Fiesta. Kolega miał 1.2 i po mieście brał mu 7-7.5l pb.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

12 Kwi 2013, 11:11

Spalanie punto 2 1.2 jest różne i dużo zależy od kierowcy jak i rodzaju opon gdyż na zimówkach jest odczuwalny wzrost spalania o około 0.5 l/100km .Latem rekord najniższego spalania w trasie około 80 km/h to 4.6 l/100 km ale przeciętnie bez specjalnego mulenia przy 110/120 km/h około 5-5.5l/100 a w mieście to raczej nie mniej jak 7 i więcej jak 8 nawet w sporych korkach .5000 to trochę mało jak na zadbane punto 2 ale za 5500-6000 można kupić tzw igiełkę,nie polecam kupowanie jakiegoś całkowitego golasa co prawda auto jest lekkie ale wspomaganie kierownicy naprawdę się przydaje w mieście bo manewry na parkingach bez wspomagania w tym aucie wymagają użycie dość dużej siły.
ak83
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wejherowo
Prawo jazdy: 01 04 2001
Auto: honda civic Type-r
Silnik: k20a2

12 Kwi 2013, 17:25

Jeśli trafiłabym na coś naprawdę dobrego, to mogłoby być i 6 tys. zł za fajny samochód ;)

Jak jest z kosztami części do tych samochodów? Nie ukrywam, że nie chciałabym wydawać majątku na wymianę podstawowych/najczęściej psujących się/najczęściej wymienianych elementów.
giovane-lupo

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Duże Toyoty w małej skali, ciekawe modele RC
    Jak zostać mistrzem Polski w rajdach terenowych? Najlepiej zacząć od Toyota Adventure Rally Mistrzostw Polski Modeli RC w Rajdach Terenowych. Okazuje się, że każdy może mieć dakarowego potwora w stylu Hiluxa, którym ...
    BMW Concept Active Tourer 2012
    Koncepcyjne BMW Concept Active Tourer o harmonijnych proporcjach wyróżnia się sportową elegancją, potwierdzając jednocześnie, że kompaktowe rozmiary, funkcjonalność oraz wszechstronność mogą iść w parze z dynamiczną ...

12 Kwi 2013, 19:18

Elektronika to też kwestia wersji wyposażeniowej na jaką trafisz. Zarówno Corsa jak i Punto to bardzo dobre propozycje,z silnikiem czy zawieszeniem nic złego nie powinno się tutaj dziać. Fiesta może rdzewieć,z tym mogę się zgodzić.
MotoAutko
Początkujący

Prawo jazdy: 14 03 2002
Auto: Seat Leon 1.6
Skrzynia biegów: Manualna