Do 5 tys. zł gaz małe spalanie

07 Kwi 2013, 13:06

Witam.

Poszukuje takiego samochodu jak wyżej. Czego najlepiej szukać w tej cenie ?

Ewentualnie co myślicie o tych:

[link do Tablica wygasł]

[link do Tablica wygasł]
Fercu
Obserwowany

Auto: Nie mam

08 Kwi 2013, 13:08

a co można o nich mysleć przecież to fiaty ! jesli ktoś montuje do tak małego silnika gaz to jest dla mnie nie poważny
gorek
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 11 2010
Przebieg/rok: 15tys. km
Paliwo: Benzyna + LPG

08 Kwi 2013, 13:51

Może Tico? Widziałem, że kilka osób ma ticowca na gaz, więc znalezienie na allegro nie powinno być problemem.
mati113
Początkujący

Miejscowość: Bytom
Auto: Nissan Micra
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

08 Kwi 2013, 13:53

Seicento miało malowaną lewą strone co widać na zdjęciach i przedni błotnik lekko wgnieciony.
Punto ok ale uwaga na podłoge (sprawdz dokładnie bo lubi rdzewieć) i silnik 1.1 jednak jest za słaby do tej budy.
Co do gazu to każdy szuka oszczędnośći,Tico na gaz to bardzo dobra opcja gdyż auto wtedy robi sie ekonomiczne (100km robi za 16-17zł).
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

08 Kwi 2013, 15:16

Ja polecam opel corsa B. Za tę cenę kupisz w gazie. Auto solidne. Miałem przez 3 lata z silnikiem 1.2. Nie był to pocisk ale jeździło się przyjemnie. Auto bardzo ekonomiczne. Części śmiesznie tanie. Kupując uważaj na blachę bo te ople lubią gnić. Ogólnie nie polecam zakładać gazu do aut z tak małą mocą.
Laki88
Nowicjusz

Auto: GOLF III 1.6 benz.

08 Kwi 2013, 15:51

Człowieku, nie rób błędu i nie kupuj czegoś takiego. To jest porażka.
To, że pojazd ma mniejszy i słabszy silnik nie oznacza automatycznie, że będzie mniej palić, bo pamiętaj, że wtedy taki silnik pracuje pod większym obciążeniem i go bardziej "żyłujesz" i po pierwsze masz większe spalanie, po drugie gorsze osiągi, po trzecie auto jest niebezpieczne (problem z włączeniem się do ruchu, wyprzedzanie, jazda pod górkę) no i mniej trwałe.

Przykład Malucha, Sejka albo Cieniasa, auta małe, powolne i dużo palące jak na swoje osiągi/rozmiar. Auta te tyle samo palą co zaproponowane poniżej przeze mnie. Nie daj się nabrać na hasła w stylu spalanie 5l/100km, bo to tylko w warunkach "laboratoryjnych" ,a je rzadko uświadczysz w życiu.

Jak koniecznie szukasz małego, oszczędnego auta za rozsądne pieniądze, to polecam:
SEAT Arosa/VW Lupo 3L, 1,7 SDI, spalanie ropy 3-5l.

Pomyśl nad większymi, te robią spalanie 7-10l LPG (zależy od wielu czynników, stylu jazdy, stanu tech, opon, pogody, paliwa itp):
SEAT Ibiza/Cordoba/VW Polo, polecam wersje MPI 1.4, lub 1.6.
Daewoo Lanos i Opel Astra I 1.4/1.6.

Zamiast wtapiać się w auta bez bagażnika pomyśl o czymś praktycznym.

P.S. Kumpel miał 10 letnie Punto i wiecznie miał z nim problemy, jakość wnętrza słaba (wszystko delikatne, jakby zaraz miało odpaść), generalnie auto delikatne i z dziwnymi rozwiązaniami tech. pod maską...
Seicento pominę milczeniem...
OGUREK
Nowicjusz

Prawo jazdy: 22 04 1990
Auto: SAAB 9-3 SS
Silnik: 2.0t 175KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2007
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak podróżować bezpieczniej samochodem?
    Instruktorzy Szkoły Auto SKODA doradzają, jak wygodnie i bezpiecznie podróżować samochodem. Radosław Jaskulski, instruktor Szkoły Auto SKODA mówi: "Pozycja za kierownicą to podstawowy element bezpiecznej jazdy ...

08 Kwi 2013, 17:36

Miałeś Seicento? Jeżdziłes? Wydaje mi sie że nie wiec masz racje przemilcz.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

08 Kwi 2013, 17:41

Ja posiadam lwa 307 1.6 16v i 100km na gazie robie spokojnie za 20zl.
krzychu64
Obserwowany

Prawo jazdy: 18 04 1984
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Peugeot 307
Silnik: 1.6 16V 109km
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2003

08 Kwi 2013, 20:10

Jeździłem kilkoma, jako pasażer i kierowca. Tak jak wersja 1.1 pozwala oderwać się z miejsca, tak wszystkie słabsze wersje (0.7 albo 0.8) przemilcze.

Mini-autka bez bagażnika, to nie jest mój świat, sto razy lepiej jeździło mi się Golfem III za te same pieniądze. Zresztą co do ekonomiczności też nie jest różowo. Spalanie w trasie gazu w Seiku 1.1 wychodziło identyczne co w Cordobie 1.4 i większe niż w Tico. Czyli ok 8l LPG/100km, a o komforcie i funkcjonalności nie wspomnę. w obu autach 4 rosłych facetów i bagażnik załadowany po brzeg (w Seiku kolana po brzeg).
OGUREK
Nowicjusz

Prawo jazdy: 22 04 1990
Auto: SAAB 9-3 SS
Silnik: 2.0t 175KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2007

08 Kwi 2013, 22:34

Bierz Matiza w lpg za tą kasę. O niebo lepsze od Seicento a pali 18 zł na 100 km - przetestowałem wielokrotnie. Sejakiem też dużo jeździłem i odradzam - jest okropnie niewygodne, chyba że chcesz jeździć 1 km dziennie to wtedy polecam rower! Jazda Matizem to sama przyjemność :ok:
a5f5c1
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa

09 Kwi 2013, 14:46

To co Ty za seicento miałeś że w trasie paliło 8l lpg :shock: u mnie 8l spala po mieście (teraz w zimie) i to sama benzyna.
a5f5c1 chyba niewiesz co mówisz,jeżdziłem tym i tym i Matiz ma zdecydowanie mniej miejsca od Seicenta,wiem jak sie musiałem cisnąć w fotelu a o moje kolano obijało sie kolano kolegi a w Seju tak jeszcze nie miałem,w dodatku Matiz jest mało stabilny przy wyższych prędkościach.
Mimo że Matiz ma 5drzwi i może mniej pali to jednak wole Seicento i ciut więcej miejsca.
Barol
Awatar użytkownika

09 Kwi 2013, 16:33

Używałem matiza i seiczento i według mojej opinii prowadzenie zależy w jakim stanie jest auto bo mi z kolei lepiej się jeździło matizem prowadzenie podobne z tym że seiczento twardsze miało zawieszenie i tak się przechylało po zakrętach tak jak matiz .Te auta według mnie nie są specjalnie oszczędne bo mi spalanie średnie kształtowało się latem 6.5/6.8 a zimą około 0.8 l/100 więcej oczywiście benzyny ,w matizie trochę więcej w trasie a mniej w mieście ale średnio podobnie jak fiat ale jak by ostro pokręcić obrotami i poprzeciągać na każdym biegu do końca w mieście to nie problem 14/100 maitzem i seikiem 900 jak i 1.1 .Co do pojemności wnętrza to według mnie matiz był większy tylko ciut węższy na szerokości .Mi w seiczento strasznie przeszkadzało to przetłoczenie deski po bokach radia strasznie to zabierało miejsce na nogę prawą.
ak83
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wejherowo
Prawo jazdy: 01 04 2001
Auto: honda civic Type-r
Silnik: k20a2

09 Kwi 2013, 18:28

A moze Asterka I z silnikiem 1,4 16V albo 1,6? W tych pieniadzach mysle ze daloby rade
Damian106
Początkujący

Prawo jazdy: 15 11 2006
Auto: Mitsubishi Colt

10 Kwi 2013, 00:02

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi! Już się zdecydowałem na seicento. Czas pokaże czy był to dobry wybór.

Pozdrawiam.
Fercu
Obserwowany

10 Kwi 2013, 08:29

Fercu napisał(a):Dziękuję wszystkim za odpowiedzi! Już się zdecydowałem na seicento. Czas pokaże czy był to dobry wybór.

Pozdrawiam.

Gratulacje,słuszny wybór, zapinaj pasy to łatwiej będzie o identyfikacje, no ale 1l lpg zaoszczędzony jest bezcenny, dla ropy się zabijają to czemu nie dla lpg.

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe