Do 5000 LPG Górny śląsk - częstochowskie

03 Sty 2019, 23:49

Witam
Jestem już zmęczony szukaniem auta. Już jutro chyba wyjdzie z rąk mój Seat Cordoba pierwszej generacji. Ogólnie muł...
Chyba przemaglowałem OLXa już setki razy.
Szukam auta do 5k z LPG. Raczej 5 drzwi ale nie kombi. Dobrze gdyby miał klimę i hak (bez tego drugiego przeżyję jeszcze) oraz podgrzewane boczne lustra. Zależy mi na stanie auta tj:
Od strony wizualnej nie przeszkadza mi rysa jakaś... ale nie chce rozbitka czy spawania elementów jak np gnijące okolice wlewu PB starej octavii...
Ostatnio mierzyłem do ok. 75km od siebie i widziałem ogłoszenie w (Wolbromiu?) Hyundaia Sonaty. Gdzieś mnie zaczęły 'kręcić fury ala limo' Chyba taki wiek :naughty:
Nawet mi się spodobał Renault Megane po latach...
Okazyjnie miałem kupić Renault Clio 3drzwi za 6300 z 2008 zadbanego ale już rano ktoś go sprzed nosa wziął... ...i dobrze, jednak za mało troje drzwi, a lubię komfort- dużo dobrego o nim przeczytałem, że niedrogie części i nieskomplikowane naprawy. Pewne drobne rzeczy mechaniczne sam robię przy aucie... Ale budżet źle też obliczyłem, że z opłatami OC i jakiś zapas 1k na naprawy na starcie na razie nie wyrobię.
Też myślałem o Renault Thalia, ponoć są dość polecane w opiniach obiegowych.
Skoda Fabia też mi się podoba i kiedyś prowadziłem jakąś nowszą i spodobała mi się elastyczność silnika. Na minus wyposażenie ubogie zwykle.
Laguna i Dacia nie moje gusta. Fiat kojarzy mi się negatywnie z jakością i bezpieczeństwem. Jeszcze może grande punto przełknąłbym ;)

Proszę o pomoc w poszukiwaniach bo jutro raczej zaczynam piesze wędrówki a na dworze pogoda nie rozpieszcza. W weekendy zwykle robię trasy ok. 130km. Na co dzień miasto średnio 15-30km
dernel
Nowicjusz
Awatar użytkownika

0

04 Sty 2019, 20:21

Clio 2008 i Grande Punto za 5k? Serio? :roll:
dernel napisał(a):Dobrze gdyby miał klimę i hak (bez tego drugiego przeżyję jeszcze) oraz podgrzewane boczne lustra.

Trochę mały budżet żeby wybrzydzać wyposażeniem zwłaszcza jeśli ma być jeszcze gaz a to jest jakieś ograniczenie..

Jeśli na upartego mogą być trzy furtki to zerknij:
[link do oferty na Olx wygasł]

A odnośnie 5drzwi to ostatnio wrzucałem tutaj na forum [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]?
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012
0

05 Sty 2019, 20:50

Barol napisał(a):Clio 2008 i Grande Punto za 5k? Serio? :roll:

Jak miałem 6k z hakiem to o tym myślałem :) Może za jakiś czas dozbieram żeby tysiaka dołożyć...
Mitsubishi ciekawa propozycja ale obawiam się drogich i trudno dostępnych części. To zbyt "egzotyczne"

To klimę żeby posiadał. Hak z trudem odpuszczę. Lusterka już też mogą odpaść (byle nie od auta :D )

Jestem w stanie trochę naciągnąć obecny limit gdy będzie warto :)

Te trzy niestety mają tylko troje drzwi :(
Przyznam, że Astra mi się podoba. Czytałem o mankamentach i zaletach i części łatwo dostępne i dobre motory V8 z tych wyższych pojemności ale dużo tego i trzeba uważać żeby zjechanego nie kupić...
dernel
Nowicjusz
Awatar użytkownika

0

05 Sty 2019, 21:08

dernel napisał(a):Jak miałem 6k z hakiem to o tym myślałem :) Może za jakiś czas dozbieram żeby tysiaka dołożyć...

Raczej trzeba byłoby go pomnożyć a nie dokładać :ok:

Carisma nie jest egzotyczna. Zresztą technicznie jest tym samym co volvo s40/v40. Jeśli ma silnik 1.6 (bo w ogłoszeniu info brak) to bardzo rozsądny wybór. Auto trwałe i względnie bezproblemowe - o to możesz zapytać pierwszego z brzegu mechanika, na pewno potwierdzi (btw miałem s40 i teraz jako 2-gie auto mam v40). Nie wiem czy nazwać to minusem ale tylne, wielowahaczowe zawieszenie jest stosunkowo drogie w serwisie. tzn. prowadzi się świetnie, bez porównania do jakiś golfów 4 itd ale budowa jest bardziej skomplikowana - tuleje są wymienne więc bez jakiejś tragedii no ale w stosunku do wartości auta to sporo.

Nawet rychu peja jeździł carismą :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km
0

05 Sty 2019, 21:18

dernel napisał(a):Jak miałem 6k z hakiem to o tym myślałem Może za jakiś czas dozbieram żeby tysiaka dołożyć...

Zapomnij.. Grande to minmum 10k,Clio to ruletka ale bez 12-13k bym nie podchodził..

dernel napisał(a):Mitsubishi ciekawa propozycja ale obawiam się drogich i trudno dostępnych części. To zbyt "egzotyczne"

Ehh żyjesz trochę stereotypami.. części łatwo dostepne i nie obciążają jakoś zbytnio portfela..

A może taki Scenic? Masz pod nosem tylko gabarytowo pewnie za duży będzie..
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]?
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

0

05 Sty 2019, 22:36

Invi napisał(a): tylne, wielowahaczowe zawieszenie

To właśnie mnie odstrasza jak i motor... no nie wiadomo jaki jest w ogłoszeniu ;)
Barol napisał(a):A może taki Scenic? Masz pod nosem tylko gabarytowo pewnie za duży będzie..

Za duży Edit: W sensie bryły ;)
Invi napisał(a):Nawet rychu peja jeździł carismą :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
8) Z tego co nawijał w wywiadzie to prawka nie miał to co on... musiał siedzieć w garażu lub na miejscu pasażera :sly: może to być niezły egzemplarz wystawowy :mrgreen:

Edit:
A co myślicie koledzy o takich sprzętach:
[link do oferty na Olx wygasł] ?
Albo [link do oferty na Olx wygasł]
Jeszcze takie dwa od jednego handlarza: ten pierwszy "zwyczajny", ale z komisu to nie ufam do końca. Wolę ryskę a nie "pic na wodę" a nie wiem jaki stan mają. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]? Podoba mi się sylwetka :) chyba coś go zjada... Ruda? :)
Muszę poczytać o tych autach. Tak przed chwilą miałem chwilę na wyszukanie ;)
dernel
Nowicjusz
Awatar użytkownika

0
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...

05 Sty 2019, 23:06

Wszystkie sobie daruj... niezle gruzy wrzuciles...
Barol
Awatar użytkownika

0

06 Sty 2019, 17:33

Barol napisał(a):Wszystkie sobie daruj... niezle gruzy wrzuciles...

:unsure: no to "mam oko"
Dziś namierzyłem taką furkę
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]?
Myślicie, że warty jest uwagi?
dernel
Nowicjusz
Awatar użytkownika

0

06 Sty 2019, 17:45

Też już przed rudą ktoś ratował prowizorycznie.
Focus w tej kasie nie jest dobrym pomysłem bo przedlifty strasznie rdzewieją a na końcówkę produkcji budżet taki sobie
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km
0

06 Sty 2019, 23:06

Faktycznie może być kiepsko po czasie z blachą.
Sam nie wiem czy uda się coś znaleźć fajnego... :|
Może znane Clio? [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]?
Asterka [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]?
Dominuje czerń :mrgreen:
dernel
Nowicjusz
Awatar użytkownika

0

07 Sty 2019, 15:28

Przepraszam jeśli Doda się post pod postem. Nie widzę edycji a jestem na telefonie. Poprawię na PC jeśli się uda.

Znalazłem jeszcze dwa ogłoszenia
Też Astra [link do oferty na Olx wygasł]
I jeszcze taki "przeciętny" ;-) Hyundai [link do oferty na Olx wygasł]
dernel
Nowicjusz
Awatar użytkownika

0

07 Sty 2019, 17:37

Clio jakieś średnie mi się wydaje.
Pierwsza Astra zbyt tania i zalatuje trochę handlarzem.
Druga bez rewelacji.
Hyundai ok choć widać że ktoś nieudolnie ratował tylne nadkola przed rudą.

A coś takiego?
[link do oferty na Olx wygasł] - tylko dopytaj czy gaz jest dwuletni czy 12letni..
Barol
Awatar użytkownika

0

07 Sty 2019, 20:29

Jeszcze widać w tym Hyundaiu że drzwi pasażera z przodu są na dole jakby podżarte, dobrze zauważyłem?
Generalnie lekkie roboty blacharskie mogą być, jeśli jest materiał żeby na nim podziałać :ok:

Ta Meganka to jest I a nie II, prawa? Dla mnie mało wiarygodne ogłoszenie
Vectra nie podejdzie, jest bez klimy :( ale sztuka super zadbana z wyglądu :ok: Dzięki za propozycje :)
dernel
Nowicjusz
Awatar użytkownika

0

07 Sty 2019, 20:38

Tak to jest Megane I a dokladnie polift.
Co do Vectry to zadzwon i sie upewnij bo z ciekawosci przejrzalem inne Vectry z klima i mialy identyczny panel srodkowy wiec mozliwe ze jest klima.
Barol
Awatar użytkownika

0

07 Sty 2019, 22:03

Barol napisał(a):Co do Vectry to zadzwon i sie upewnij

O ile się dodzwonię bo zblokował ktoś numer :)
dernel
Nowicjusz
Awatar użytkownika

0