Do 8,5/100km benz, TD 14 000

17 Cze 2012, 11:54

Witam
Planuję zmianę samochodu, jak dotąd jeżdżę Nissanem Almerą N16 3D z silnikiem 2.2 Di.
Mój miesięczny przebieg spadł do 500-600 km więc nie potrzebuje już diesla.

Najważniejsza rzecz następnego auta to to by był tani w serwisowaniu i w miarę możliwości bezawaryjny, myślę że spalanie nie powinno przekraczać 8,5l w trybie mieszanym no i miło by było jak by był w miarę żwawy.

Co do wyposażenia to na pewno klimatyzacja, i el lusterka jak coś więcej będzie to dobrze jak nie to się nie popłaczę :P Poza tym powinien być wygodny dla 2 osób bo więcej będzie bardzo rzadko nim jeździło.

A teraz wejdźmy głębiej wygląd jest ważny, bardzo ważny, typ nie ma znaczenie byle nie był to wan bo nie zamierzam na razie zakładać rodziny :P

Mój budżet sięga 14 000 pln
JasiuFasol
Nowicjusz

Prawo jazdy: 05 05 2009
Auto: Nissan Almera N16 2.2Di

17 Cze 2012, 12:10

Ekonomiczne benzyniaki to np civic 1.5vtec lub Carisma Gdi , w tej cenie znajdziesz w dobrym stanie i jeszcze zostanie :D
nitro
Zaawansowany

Miejscowość: znikąd

17 Cze 2012, 12:15

Tak ale z własnego doświadczenia wiem ze ceny eksploatacji samochodów z Azji nie związanej z paliwem są wysokie.
JasiuFasol
Nowicjusz

17 Cze 2012, 13:23

nie do końca jest tak jak piszesz. to nie te czasy ze czesci do Japońców trzeba było sprowadzać z końca świata... poza tym skośnookie robią dosyć trwałe auta więc tych części tak bardzo wymieniać nie będziesz musiał jedynie eksploatacyjne a tutaj ceny są zbliżone do innych przygranicznych Polsce marek. Moja propozycja, może astra II ?
spandau
Początkujący

Miejscowość: Berlin
Prawo jazdy: 14 09 2007
Auto: BMW e46
Silnik: 330Ci
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

17 Cze 2012, 13:35

Jeździłem teraz almerą z 200 i uważam że 700 pln za 2 amortyzatory to nieco za dużo a do wyboru miałem tylko te i za 450 za sztukę, poza tym przegub za 350 to chyba też coś nie tak. mówię oczywiście o cenach samych części.
JasiuFasol
Nowicjusz

17 Cze 2012, 13:43

To chyba Cię ktoś w bambuko nabijał.... ja mam skośnooka i części porównywalne z innymi no może ciut droższe.... Tak pomyśl jaka jest róznica między amortyzatorem do forda a do nissana? tylko rozmiar i ewentualne mocowanie. Zamawiaj gdzie indziej
nitro
Zaawansowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Uwaga na duże samochody ciężarowe (TIR’y)
    Duże samochody ciężarowe, potocznie zwane TIR-ami, można bardzo często spotkać na polskich drogach, nawet tych przebiegających przez miasto. W pobliżu tego rodzaju pojazdów, ze względu na ich rozmiary i masę oraz ograniczone ...
    Ekstremalny wyścigowy samochód elektryczny
    Marka Volkswagen zaprezentowała supersportowy model I.D. R Pikes Peak zasilany wyłącznie energią elektryczną. Łączna moc jego dwóch silników elektrycznych wynosi 500 kW (680 KM), moment obrotowy 650 Nm, auto ...

17 Cze 2012, 16:36

zobacz sobie na allegro jakie sa ceny poszczegolnych czesci do almery przed sekunda to zrobilem, w miare dobre amortyzatory na tyl po 100zl/sztuka na przod po 150zl/sztuka , przegub sztuka juz dosc dobra okolo 100zl ja nie wiem skad Ty wziales takie ceny z kosmosu ?? ladnie ktos Cie naciagnal

czesci do japoncow porownywalne jak do niemieckich marek , tyle tego jest na rynku tzn wielka konkurencja , moja kobieta ma honde czyli tez japoniec i wcale czesci nie sa takie drogie porownywalne co do mojej alfy
bioly21
Zaawansowany

Miejscowość: malopolska
Prawo jazdy: 17 08 2002
Auto: Alfa159 , Civic VII

17 Cze 2012, 17:54

Nie jestem mechanikiem wiec sam nie szukam części, a jak mi mechanik w zakładzie pokazuje na stronie hurtowni że mam do wyboru tylko amortyzatory za 350 albo za 450 to wziąłem tańsze a co do przegubu to zamówił i upierał się przy cenie 250 z wymianom a potem musiał odesłać bo nie taki i pasował tylko droższy.
JasiuFasol
Nowicjusz

17 Cze 2012, 17:55

A co do Astry II to podoba mi się jedynie w wersji "Bertone"
JasiuFasol
Nowicjusz

18 Cze 2012, 07:44

JasiuFasol napisał(a):Nie jestem mechanikiem wiec sam nie szukam części, a jak mi mechanik w zakładzie pokazuje na stronie hurtowni że mam do wyboru tylko amortyzatory za 350 albo za 450 to wziąłem tańsze a co do przegubu to zamówił i upierał się przy cenie 250 z wymianom a potem musiał odesłać bo nie taki i pasował tylko droższy.

Mechanik wciśnie Ci najdroższe bo najwięcej zarobi... części kupuj w jakimś zaprzyjaźnionym sklepie a mechanikowi płać tylko za robocizne...
nitro
Zaawansowany