Do jakiej marki samochodu, są tanie części?

12 Kwi 2013, 13:01

Tanie części = Poldek :D
rafaello80
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 10 05 2005
Przebieg/rok: 1tys. km
Auto: FSO Polonez Caro
Silnik: 1.6 GSi 84 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

06 Lut 2015, 14:20

Cześć. Mnie się udało dość tanio kupić parę części ze sklepu. Jak mają wyprzedaż magazynu, więc można trafić na wyjątkowo dobre ceny. Tuleje wahacza LMI do swojej Audi A3 zamówiłem za 160 zeta, korzystnie moim zdaniem. Generalnie na stanie mają 100 tyś części, więc powinieneś spokojnie znaleźć czego szukasz.
Ostatnio edytowany przez ArteK 08 Lut 2015, 21:35, edytowano w sumie 2 razy
Powód: Reklama, brak odpowiedzi na zadany temat
Onedrzej
Nowicjusz

Prawo jazdy: 11 06 2011
Przebieg/rok: 23tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 1999

16 Kwi 2015, 12:32

Tanie części są na pewno do Daewoo (Wspomniana tuleja wahacza 20zł), VW golf, niektóre Ople. Do francuzów części są drogie. Np. jak miałem kiedyś Lanosa i Nubirę to łożysko koła kosztowało około 30zł. Do citroena C5 kosztuje 600! Zintegrowane jest z połową samochodu i nie da się wymienić samego łożyska. Znajomy w Peugeocie 207 1.6 VTI musiał wymienić katalizator - niestety zintegrowany z kolektorem wydechowym.. 4000 zł! A japońce, szczególnie Mitsubihi są jeszcze droższe. Drogie są także części do Volvo - kolega za tarcze i kolcki zapłacił 2400! Jak ktoś wcześniej wspominał tanie części są do popularnych modeli bo masowo klepią zamienniki i jest duża konkurencja na rynku części. Niszowe modele to zwykle skarbonki. Pozdrawiam. :)
scorsesse
Nowicjusz

Prawo jazdy: 15 05 1978
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Citoen C5
Silnik: 3.0 24V
Rok produkcji: 2003

15 Lis 2016, 10:46

Właściwie sporo już zostało powiedziane w tym temacie ale temat jest zawsze na czasie, więc mogę też sprostować co nieco - zdecydowanie zgadzam się z LukVanDud: jak dbasz tak masz. Dla przykładu: kumpel lubi i potrafi zajmować się swoją almerą i ma ją w naprawdę dobrym stanie jak na 18-letnie auto. Mój wujek za to ma tę samą wersję, choć dwa lata starszą i cała jest zardzewiałą - progi wymieniał kilka razy, nadkola przy kopniaku rozsypałyby się w pył, klapa zainfekowana, właściwie wszystko co jest metalowe zżera rdza (no może poza dachem). Tu bity, tam draśnięty, w środku też "niczego sobie". Dwa auta praktycznie takie same, tylko jeden był zadbany a drugi nie bardzo.
ast0n
Nowicjusz

Prawo jazdy: 19 02 2003
Przebieg/rok: 9tys. km
Auto: Honda

15 Lis 2016, 11:46

Koledzy co wy w ogóle piszecie? Francuskie drogie, fiata nie tykać, opel tani, a w japonczykach się nie wypłacisz. Co to jest. Poradnik starego kowala? Skąd wy to bierzecie? od wujka co fiata dużego w garażu malował i teścia co mercedesa tylko na plakacie widział? Szok.
Części są w cenie rynkowej to znaczy w takiej jakiej można je sprzedać i na co z płaczem stać użytkownika pojazdu. Zatem można przyjąć założenie że części do tanich samochodów popularnych są tanie i nie ma różnicy czy będzie to yaris punto 206 czy fabia. Podobny rocznik podobna wartość podobna cena części. Oczywiście są wyjątki ale to potwierdza regułe. drogie części są do samochodów drogich bo mało zamienników bo niskie zainteresowanie - brak popytu = spora cena. Nie zmienia to faktu że lat temu 8 serwisowanie volvo v40 było kosztowne a lat temu 3 już nie. Bo jak samochód trafił pod strzechy i zapotrzebowanie na części wystąpiło pojawiły się zamienniki różnych firm i normalna zdrowa konkurencja cenowa. Więc dzisiaj wahacz do volvo z rocznika 2000 będzie dużo tańszy niż do perzota 208 i nie wynika to z faktu że perzot ma drogie części tylko z faktu że mało tego jeszcze, a użytkownik jeszcze do inter carsu czy innego gordona nie trafił. Wniosek jest prosty - im więcej tego na ulicy tym części tańsze oczywiście w danej klasie pojazdu bo oczywistym jest że część do avensisa będzie sporo droższa od tej samej do yarisa chyba że są ze sobą zamienne.
diddy79
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 04 1999
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Renault Talisman
Silnik: 1,6 dCi 160 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2018

16 Lis 2016, 12:15

Fiaty nie są takie złe, a na pewno tanie części mają. Zwłaszcza do tych popularnych modeli jak poczciwe punto czy pandy. Dokłądnie tak jak powiedziałeś. Im bardziej popularny samochód, tym więcej ich jeździ, potrzeba więcej części i tak dalej. Zamienników też sporo można znaleźć, jak choćby fast czy febi bilstein. Zresztą tego jest więcej wierz mi.
seravin
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 19 08 2000
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Citroen

23 Lis 2016, 10:14

Nie wiem skąd się bierze opinia o fiatach. Ojciec długie lata jeździł pandziątkiem i nie robił przy nim więcej niż przy jakimkolwiek poprzednim aucie.
nambro
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Auto: suzuki

23 Lis 2016, 16:30

Może miał dużo szczęścia? Ludzie zawsze gadają, a i tak każdy ma swoje doświadczenia i według nich będzie oceniał. W każdym razie warto brać pod uwagę opinie ale ze świadomością że i tak wyrobisz sobie własną. Ja też nie mam jakichś kiepskich wspomnień z użytkowania fiata, chociaż to był też bardzo stary model więc tam naprawy były niewiele trudniejsze od obsługi młotka, nei wiem jak jest teraz.
ast0n
Nowicjusz

23 Lis 2016, 20:35

nambro napisał(a):Nie wiem skąd się bierze opinia o fiatach. Ojciec długie lata jeździł pandziątkiem i nie robił przy nim więcej niż przy jakimkolwiek poprzednim aucie.

Z tego co Ja zauważyłem, Fiat jest dosyć awaryjną marką, ale podstawowe i ważne podzespoły jak silnik, zawsze były dobre, albo bardzo dobre. Psują się drobiazgi, których naprawa kosztuje grosze. Kiedyś jeszcze zabezpieczenie antykorozyjne było słabą stroną fiata(ale to już chyba historia). Dlatego ludzie przywiązują się do fiata, bo pomimo teoretycznej dużej awaryjności, aut tych nie trapią żadne poważne problemy.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Typ: SUV

29 Lis 2016, 16:12

No właśnie, też bym się mógł pod tym podpisać. Obiegowa opinia krąży taka, a każdy ma inne doświadczenia i w zależności nawet od konkretnego modelu mogą być skrajnie różne.
nambro
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Auto: suzuki

21 Gru 2016, 16:29

JA właśnie nie wiem skąd sie wzięły te wszystkie teksty o fiatach jakby to był najgorsze auta. Mają swoje problemy (jak każde, zwłaszcza nowsze), ale nie jest to nic wybitnie kiepskiego.
seravin
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 19 08 2000
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Citroen

22 Gru 2016, 11:31

Ja wolę zrobić sobie swoją multiplę (nie komentujcie wyglądu :P), popracować nad nią trochę ale generalnie mieć zaufany, pewny, wygodny samochód, niż przekopywać otomoto w poszukiwaniu nieawaryjnego samochodu graala który nie istnieje.
osiemak
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 19 06 1984
Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: Fiat Multipla / Opel Vectra

22 Gru 2016, 22:22

był artykuł w gazecie motoryzacyjnej i tam było fard fiesta do 2008 najtajsze czesci a ta najnowsza wersja fiesty ma już droższe części
potem vw polo 4 i 5 a 3nastepnie opel corsa c,i d
to był tylko brane samochody z trzech marek ford, opel i z grupy vw
merkaba12
Początkujący

Prawo jazdy: 18 03 2003
Przebieg/rok: 2tys. km
Auto: ford
Silnik: 1,3 44
Rok produkcji: 2007

23 Gru 2016, 12:24

Multipla to jest świetny samochód, zazwyczaj spotyka się ze śmiechem ze strony osób, które nigdy nie siedziały w tym aucie. Nie ma się co przejmować jak masz swój wózek i się nim opiekujesz to Cię nie zawiedzie. A jakie części pakujesz tam?
ast0n
Nowicjusz

27 Gru 2016, 15:38

zazwyczaj Fast, bo są tanie i też nie ma z nimi problemów. Nie potrzebuję więcej od części zamiennych :P Poza tym w multipli nieczęsto sie cos psuje
osiemak
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 19 06 1984
Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: Fiat Multipla / Opel Vectra