Dobór akumulatora do mondeo 2.0 tddi 90km

30 Mar 2015, 11:33

Padł mi akumulator w aucie, najprawdopodobniej zwarcie na celach.
stary akumulator to 72 ah 680A a teraz patrze na alledrogo i zastanawiam sie czy na pałac się na markę bosch itp. Szukam czegoś z większym prądem rozruch owym 750 prądu rozruch owego tak myślę.

Ktoś mi kiedys powiedział ze akumulatory sprawdza się po wadze ze im cięższy (te same parametry ) to lepszy bo więcej olowiu.

Ja raczej na internecie kupie bo tańsze a w okolicznych sklepach bardzo drogi e. ...

Co sądzicie?
Berend
Nowicjusz

Prawo jazdy: 19 03 2011
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Passat B5FL
Silnik: 1.9 TDI 131KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

31 Mar 2015, 10:01

Berend napisał(a):stary akumulator to 72 ah 680A a teraz patrze na alledrogo i zastanawiam sie czy na pałac się na markę bosch itp. Szukam czegoś z większym prądem rozruch owym 750 prądu rozruch owego tak myślę.

Zerknij do instrukcji twojego samochodzu i sprawdz jaką największą pojemność aku możesz założyć do twojego auta. Potem w tej pojemności szukaj aku z największym prądem rozruchowym.
Jak dobrze pamiętam, to do twojego auta jest przewidziany własbnie 72Ah.
Możesz założyć np. Bosch-a 74Ah 750A. Poszukaj akumulatorów na stronach producentów i popatrz jaki aku przy pojemności około 72 ma największy prąd rozruchowy i zerknij na wagę. Warta np. na swojej stronie podaje wszystkie te parametry. Przy innych trzeba poszukać karty technicznej.
Oczywiście musisz też zerknąc na wymiary aku ( długość, szerokość i przede wszystkim wysokość ) oraz na ułożenie biegunów - plus po prawej czy lewej.
Berend napisał(a):Ktoś mi kiedys powiedział ze akumulatory sprawdza się po wadze ze im cięższy (te same parametry ) to lepszy bo więcej olowiu.

Zgadza się - im aku cięższy, tym lepszy. Oczywiście przy tej samej pojemności.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000