Dobór akumulatora

24 Paź 2009, 18:01

Mam pytanie do użytkowników forum. Posiadam obecnie pojazd Citroen saxo 1,1i wersja X 5d
rocznik 1996, pojazd używany, posiada akumulator Boscha o pojemności 43Ah i prądzie rozruchu 330A. Chciałbym wymienić na zimę akumulator, auto nie jest garażowane.
Jaki byłby najbardziej odpowiedni akumulator spośród poniższych (akumulatory Boscha):
44Ah, 440A,
42Ah, 390A,
52Ah, 470A
Obecnie muszę rano trochę pokręcić około 3s rozrusznikiem nim odpali, a chciałbym, aby auto paliło na dotyk.
Jaki dobrać akumulator najbardziej odpowiedni dla tego autka?
Alternator mam chyba 80A, bo na dole po prawej stronie tabliczki pisze 80...
marcint
Nowicjusz

Miejscowość: Świdnica

24 Paź 2009, 18:51

Ja wybrałbym pierwszą propozycję,piszesz że chciałbyś by autko paliło na dotyk?!Nie wiadomo czy po kupnie nowego akumulatora tak będzie bo to zależy od wielu czynników ,nie tylko akumulatora,mnie gaźnikowiec pali w ułamku sekundy ale w plusowych temperaturach ,zimą muszę chwileczkę dłużej pokręcić ale to wina rozrusznika ,nie jest już w super stanie i nawet gdybym kupił nowiutki akumulator to to niczego by nie zmieniło.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

24 Paź 2009, 19:42

Nie możesz założyć akumulatora wg własnego uznania.Należy założyć akumulator taki,jaki zaleca producent.Na stronach znanych producentów akumulatorów możesz sobie dobrać akumulator do swojego samochodu.
Jak kupisz za duży,to będzie niedoładowany i szybko się wykończy.Jak bedzie za mały,to będzie się przeładowywał i też jego żywot będzie krótki.
W akumulatorze najważniejszy jest prąd rozruchowy - wiadomo,że im większy tym lepszy,ale nalezy również zwracać uwagę na pojemność.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Skoda Fabia: komfort i ponadprzeciętna przestronność
    Nowa Skoda Fabia może pochwalić się ponadprzeciętną przestronnością. Kompaktowy, niespełna 4-metrowy samochód posiada miejsce dla pięciu pasażerów i wyposażony jest w jeden z największych bagażników w ...
    KWID CONCEPT - solidny i jednocześnie zabawny wygląd
    Samochód KWID CONCEPT, został zaprezentowany podczas Salonu Samochodowego w Delhi w 2014 roku. Postanowiliśmy go Wam przedstawić ponieważ jest Sympatyczny, a przy tym auto ma budzący poczucie solidności design, w połączeniu ...