Ibiza 1.4KAT, CLX - hamowanie silnikiem a spalanie

12 Lip 2009, 23:30

Witam. Jestem początkującym kierowcą (od miesiąca mam prawo jazdy). Jestem posiadaczem Seatu Iziba 1.4 KAT; CLX; rocznik 1996r; 44kW; Silnik beznynowy.

Mam kilka pytań. Bo słyszałem, że przy niektórych samochodach jest tak, że gdy puscimy nogę z gazu (np. przy hamowaniu silnikiem) dostęp paliwa jest odcinany i spalanie jest praktycznie zerowe. Jak można sprawdzić czy w moim samochodzie tak jest?

z góry dzieki za odpowiedz.
Ostatnio edytowany przez dudus91, 13 Lip 2009, 07:52, edytowano w sumie 1 raz
dudus91
Nowicjusz

Miejscowość: Polska

12 Lip 2009, 23:54

Duduś przecież ty i tak podróżujesz tylko za jeden uśmiech! :grin: Tak jest w przypadku każdego samochodu ,tego nie musisz sprawdzać!Dużo więcej samochód pali gdy jedziesz z góry na biegu jałowym.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

13 Lip 2009, 00:36

jesteś pewny, że przy każdym? Ja spotkałem się z opinią, że jest tak tylko przy nowyszych, które mają jakiś tam unowocześniony wtrysk paliwa... ?

sorry za głupie pytania, ale jestem prawie, że zielony :mrgreen:

i jeszcze jedno pytanie: czy jak się kulam do skrzyżowania na luzie (prędkość nie wzrasta) to czy spalanie jest małe? - takie jak przy hamowaniu silnikiem?
dudus91
Nowicjusz

13 Lip 2009, 07:44

Każdy samochód z wtryskiem czy to jednopunktowym czy wielopunktowym ma coś takiego.
Obojętnie czy jedziesz z górki,czy dojeżdżasz do świateł,hamując silnikiem spalanie jest równe zeru.A na biegu jałowym spalanie jest małe,ale jest.
Odcinanie dopływu paliwa podczas hamowania silnikiem jest uruchamiane po 2-3 sekundach hamowania silnikiem,jeżeli temperatura silnika przekracza 56 stopni i przepustnica jest całkowicie zamknięta.Ale gdy prędkość obrotowa silnika spadnie poniżej 1400 obr/min zaczyna się dawkowanie paliwa.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

13 Lip 2009, 14:52

Hmm ale tego ze przy tem. 56 stopni odcina doplyw paliwa i ponizej 1400 obr/min zaczyna sie dawkowanie paliwa to nie wiedzialem. Zawsze jak dojezdzam do skrzyzowania czy gdzies to do 1000 obr/min i dopiero sprzeglo wciskam bo minimalne obroty na biegu jalowym w moim samochodzie wynosza 850 obr/min.
dawidbn
Zaawansowany

Miejscowość: Koszalin

20 Paź 2009, 11:58

dawidbn napisał(a):Hmm ale tego ze przy tem. 56 stopni odcina doplyw paliwa i ponizej 1400 obr/min zaczyna sie dawkowanie paliwa to nie wiedzialem. Zawsze jak dojezdzam do skrzyzowania czy gdzies to do 1000 obr/min i dopiero sprzeglo wciskam bo minimalne obroty na biegu jalowym w moim samochodzie wynosza 850 obr/min.

Ty masz diesla czy BP? jeżeli ON to jest troche inaczej rozwiązane, a tu jest dyskusja o silniku benzynowym (nie widziałem jeszcze benzyniaka który ma tak niskie obroty na biegu jałowym, co to jest?)

[ Dodano: Pon Paź 26, 2009 08:17 ]
No tak ale 900obr/min a nie 850obr/min, wydaje mi się że troche za niskie

[ Dodano: Pon Paź 26, 2009 15:01 ]
No tak po niżej 1000 czyli min 900 a nie 850obr/min
artj
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Silnik R110 – Renault ZOE
    Silnik R110 jest najnowszym osiągnięciem Renault, lidera na rynku samochodów elektrycznych w Europie, potwierdzającym jego strategię rozwoju i produkcji silników elektrycznych i kolejnym dowodem na know-how ...

26 Paź 2009, 08:08

artj napisał(a):
dawidbn napisał(a):Hmm ale tego ze przy tem. 56 stopni odcina doplyw paliwa i ponizej 1400 obr/min zaczyna sie dawkowanie paliwa to nie wiedzialem. Zawsze jak dojezdzam do skrzyzowania czy gdzies to do 1000 obr/min i dopiero sprzeglo wciskam bo minimalne obroty na biegu jalowym w moim samochodzie wynosza 850 obr/min.

Ty masz diesla czy BP? jeżeli ON to jest troche inaczej rozwiązane, a tu jest dyskusja o silniku benzynowym (nie widziałem jeszcze benzyniaka który ma tak niskie obroty na biegu jałowym, co to jest?)

Większość benzynowców ma na rozgrzanym silniku obroty biegu jałowego poniżej 1000obr.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna