Dobór alufelg do Citroena

07 Wrz 2020, 15:24

Witam
Jeżdże citroenem c3 1.1 z 2003 roku na fabrycznych stalówkach z orginalnymi kołpakami na oponach całorocznych GoodYear lecz nie spisują się one dobrze na śliskiej nawierzchni. 165/70/R14
Jednak wydaje mi się to trochę nudne i chciałbym coś zmienić w swoim bolidzie niewielkim kosztem.
Dzisiaj przegladając OLX znalazłem takie oto koła
[link do oferty na Olx wygasł]
Nie orientuje się w dopasowywaniu felg i opon więc stąd moje pytanie czy te koła z ogłoszenia będą pasować do mojego auta
Z góry dziękuje za pomoc
MateuszKozlik
Nowicjusz

07 Wrz 2020, 15:44

MateuszKozlik napisał(a):Jednak wydaje mi się to trochę nudne i chciałbym coś zmienić w swoim bolidzie niewielkim kosztem.
Jak chcesz kupić tanie alufelgi to lepiej odpuść i kup sobie jakieś ładne kołpaki do felg stalowych które masz aktualnie na samochodzie. Takie rozwiązanie będzie w twoim przypadku najlepsze.

Co do samych alufelg polecam oryginalne bo z doświadczenia wiem że używki można kupić w rozsądnej cenie i są one trwałe. Oczywiście można też inne znanych firm ale tu koszta już pójdą w górę bo z używek penie będzie ciężko coś znaleźć.

Na początek powinieneś sobie określić budżet na felgi i dodatkowo na opony bo może się okazać ze te co masz nie będą pasowały na alufelgi.

Z tego co udało mi się ustalić najbardziej popularny i pasujący rozmiar do twojego auta to alufelga felga o parametrach:
Średnica felgi: 14"
Szerokość felgi: 6.0"
Rozstaw śrub: 4x108
Odsadzenie (ET): 25

Do takiej felgi powinny pasować opony 185/50R14.

Jak byś miał jednak zmienić żeby fajnie wyglądało na samochodzie to lepiej już wybrać felgi 15" z ET 23 i szerokością 6". Wtedy musisz osobno kupić opony w odpowiednim rozmiarze ale auto na pewno zyska na wyglądzie. Tu masz przykładową felgę w tym rozmiarze z oryginału :)

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

07 Wrz 2020, 16:02

A co myślisz o tych kołach z aukcji z linku , założyłbym je bez zmiany opon , cena wydaje mi się że nie jest wygórowana a myślę że każda alufelga będzie wyglądać lepiej niż kołpak, można by na nie jeszcze czarny mat walnąć :naughty: :naughty: :lol: :D
MateuszKozlik
Nowicjusz

07 Wrz 2020, 17:24

MateuszKozlik napisał(a):A co myślisz o tych kołach z aukcji z linku , założyłbym je bez zmiany opon
Dla mnie lipa bo tam masz felgi 13" z oponami 175/65. Tak więc różnica w średnicy miedzy tymi co masz a tymi z linku to ponad 3cm i >5%. Nie polecam nie dość że będą przekłamywały prędkość to jeszcze nie wiadomo w jakim stanie są opony.
MateuszKozlik napisał(a):myślę że każda alufelga będzie wyglądać lepiej niż kołpak
Niestety tak nie jest, można dobrać naprawdę fajne kołpaki które będą ładnie wyglądały. Niektóre alufelgi są po prostu brzydkie ;/
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Starszy kierowca nie znaczy gorszy
    Czy wiek kierowcy pozwala określić jego zdolność do prowadzenia pojazdu? Z badań wynika, że dużo większe znaczenie ma stan zdrowia danej osoby. Bardzo ważne są regularne kontrolne wizyty u lekarza, ponieważ niektórzy ...
    10 faktów na temat programu ogniw paliwowych Hyundaia
    Do końca 2015 roku na europejskich drogach pojawi się 250 egzemplarzy modelu Hyundai ix35 Fuel Cell napędzanego ogniwami paliwowymi. Do końca 2015 roku do europejskich klientów trafi 250 egzemplarzy modelu Hyundai ...