Dobór koloru felg przy renowacji

19 Maj 2018, 16:22

Witajcie,

Niedługo mam termin na renowację felg, stoję więc przed problemem wyboru koloru felg. Gdyby auto było czarne lub białe to pewnie nie miałbym problemu, ale tak jak są różne zasady w ubiorze "jakie kolory powinno się łączyć razem", to też kolor felg pasuje lepiej do nadwozia tego koloru lub innego.

Kolor mojego auta to Cayenne Orange, stąd nie mogę sobie wyobrazić co wyglądało by dobrze. Początkowo zdecydowałem się na czarny połysk, lecz mam jeszcze trochę czasu na zmianę decyzji.

Co wy radzicie? Czy felga ta nadaje się np. na czarny kolor + czerwony rant? Nie znam się zupełnie na tych rzeczach, stąd może Wy będziecie umieli coś podpowiedzieć.

Felga 17 cali była póki co jako polerowane aluminium.

W załączniku niżej przesyłam zdjęcia auta, abyście mieli dobre zobrazowanie sytuacji, z góry dziękuję Wam za pomoc, ciężko wybrać coś fajnego tym bardziej, że jestem często totalnym bezguściem. :D

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

skillowsky
Nowicjusz

Miejscowość: Szczecin
Prawo jazdy: 02 11 2015
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Renault Megane III
Silnik: 2.0 TCE 180KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2009

19 Maj 2018, 21:04

Ja bym zrobił czarne mat lub zostawił tak jak jest.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

20 Maj 2018, 01:04

Dziękuję za podpowiedź.
Co do rodzaju czarnego koloru to raczej wolałbym połysk niż mat, dodatkowo jeśli chodzi o utrzymanie ich bo mat podobno ciężej utrzymać na felgach.

Co do zostawienia jak jest to będzie to niemożliwe, bo po renowacji nie będzie dwóch kolorów bo wiązałoby się to z dopłatą 600zł i wykonaniem jednego zabiegu więcej, którego nazwy nie pamiętam, a ta felga widoczna na zdjęciach to czyste polerowane aluminium z tego co mi powiedzieli i nie będzie dało się tego uzyskać. Pozostaje lakierowanie na podobny jasny kolor.

Co uważają inni i czy może ktoś się orientuje czy da się coś w tych felgach zrobić z rantem, fajnie można zrobić akcent drugiego koloru, na przykład czerwone dookoła na rancie przy czarnych felgach.
skillowsky
Nowicjusz

20 Maj 2018, 01:18

skillowsky napisał(a):dodatkowo jeśli chodzi o utrzymanie ich bo mat podobno ciężej utrzymać na felgach.
niby dlaczego? no chyba że wypowiadają się Ci co mają felgi pomalowane podkładem lub sprayem to wtedy moge się zgodzić
skillowsky napisał(a):a ta felga widoczna na zdjęciach to czyste polerowane aluminium z tego co mi powiedzieli i nie będzie dało się tego uzyskać.
widocznie nie trafiłeś na fachowców
To nawet nie jest polerowane alu, przy produkcji felg (toczeniu) odrazu powstaje taki efekt tylko dodatkowo na to idzie lakier bezbarwny, a uwierz mi że efekt polerowanego efektu da się uzyskać sam zresztą robiłem to nie raz i nie 2. Oczywiście nie można tu spodziewać się efektów jak w oryginale ale też wychodzi fajnie, tu masz na przykład jedną z moich robót nowy-nabytek-kao-jeep-grand-cherokee-vt103201-30.htm

skillowsky napisał(a):fajnie można zrobić akcent drugiego koloru, na przykład czerwone dookoła na rancie przy czarnych felgach.
ja się nie wypowiadam na temat takich modów bo dla mnie to wiocha :naughty:
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

20 Maj 2018, 02:15

Kao napisał(a):niby dlaczego? no chyba że wypowiadają się Ci co mają felgi pomalowane podkładem lub sprayem to wtedy moge się zgodzić

Być może i tak jest, ale i tak akurat w moim guście bardziej jest czarny połysk, mat ma swoje miejsce w aucie, ale niestety jak dla mnie to średnio na felgach.

Kao napisał(a):widocznie nie trafiłeś na fachowców

Niestety w Szczecinie nie mam zbyt dużego wyboru, warsztat ten zajmuje się tylko i wyłącznie felgami, gdy ich odwiedziłem to także widziałem mnóstwo pięknych felg po ich renowacji. Możliwe, że mogłem źle ich zrozumieć, mówili o dodatkowej rzeczy dość kosztownej i nie wiem czy nie mówił o przetaczaniu tej felgi.. Zaznaczył istotnie, że drugi kolor tak jak to było w oryginale to praktycznie 2x większy koszt, co w sumie wykluczało by sens renowacji kiedy za tę cenę miałbym nowe felgi.

Największy problem mam w wyborze koloru malowania felg do tego auta, bo to czy połysk/mat to akurat dla mnie najmniejszy problem. Najważniejsze jest dla mnie to, żeby się nie gryzło kolorystycznie z nadwoziem, wiadome jest, że jak ma się na przykład czarny kolor auta to wtedy można dosłownie felgi pomalować na jakikolwiek kolor z palety wszystkich kolorów. Niestety kolor mojej Renatki jest dość nietypowy, spodziewałem się, że w grę będzie wchodzić głównie czarny lub jakiś jasny typu srebro/grafit etc.

Istotnym problemem jest to, że te 17'' wydają się dość małe jak na ten rozmiar, a podobno czarny lakier dodatkowo optycznie zmniejsza felgę, stąd moja fantazja o kontrastowym czerwonym rancie.
skillowsky
Nowicjusz

20 Maj 2018, 10:29

Co do paska na rancie felgi, mozesz pomalować całą felgę na przykładowo czarno a pasek możesz sobie nakleić, zawsze potem mozesz zerwać jak Ci się nie będzie podobało
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

ART DRIVE! Kolekcja BMW Art Car 1975-2010
    Instytut Sztuki Współczesnej (ICA) we współpracy z BMW, Burmistrzem Miasta Londyn oraz organizatorami London 2012 Festival na dwa tygodnie przejmuje kontrolę nad parkingiem w Shoreditch, aby w dniach od 21 lipca ...
    Jak przygotować się do podróży kamperem?
    Jeśli chcesz podróżować całą rodziną lub z przyjaciółmi to całą masę pozytywnych wrażeń dostarczy jazda z przyczepą kempingową lub kamperem. Gdy czujemy zmęczenie, lub spodoba nam się okolica – spędzamy ...

20 Maj 2018, 13:15

Kao napisał(a):Co do paska na rancie felgi, mozesz pomalować całą felgę na przykładowo czarno a pasek możesz sobie nakleić, zawsze potem mozesz zerwać jak Ci się nie będzie podobało

Widziałem taki patent akurat, tylko, żebym to sprawdził to musiałbym już mieć felgi po renowacji bo na tych to nie ma sensu sprawdzać. A jak już będą po to bez sensu bo musiałbym drugi raz wysyłać do malowania tego paska.

Jest jeszcze inna rzecz, że niekoniecznie ten pasek naklejany bedzie wyglądał tak dobrze jak na przykład malowany, choć to prawda, że w przybliżeniu widać podobny efekt.

Spróbuje sobie wkleić te zdjęcia do photoshopa i zrobić wizualizację, ktoś ma jeszcze jakiś pomysł na kolor do tego pomarańczowego? Odcieni jest mnóstwo i może jakiś antracyt lub inne cuda.
skillowsky
Nowicjusz

05 Cze 2018, 07:45

Ja niedawno odświeżałem felgi u chłopaków z Lakierownia Cystern . Efekt wyszedł naprawdę świetny i nie czekałem długo.
A słyszeliście o metodzie malowania Water Transfer Printing? Ja niedawno wpadłem na filmiki z malowania tą metodą i jestem zachwycony. Myślicie, że gdzieś w Polsce już tak malują? Świetny efekt i nietypowe felgi.
TakiRobert
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Przebieg/rok: 44tys. km
Auto: Volkswagen

08 Cze 2018, 19:19

Już po renowacji, za samą renowacją zapłaciłem 750zł no i po 50zł za każdą felgę za prostowanie bo były "kwadratowe" jak to powiedzieli. Tylko 50zł bo taniej mi policzyli za prostowanie za to, że robiłem renowacje.

Wybrałem czarny połysk, w pierwszy poście macie jak wyglądały wcześniej.
skillowsky
Nowicjusz

08 Cze 2018, 20:52

No i fajnie ze smakiem bez żadnej wioski. Według mnie to lepiej wygląda jak wczesniej. A co do ceny to duzo i nie dużo. Wydawać się może że sporo jak na felgi ale przy felgach jest najwięcej roboty bo wszystko trzeba robić ręcznie, maszyny nie pomogą :no: .
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

09 Cze 2018, 00:01

Generalnie powiedzieli mi, że to bardzo miękka felga niemieckiej firmy i będę musiał co jakiś czas ją prostować... ;/
Co do efektu to jestem bardzo zadowolony, obawiałem się, że czarny kolor pomniejszy wizualnie felgę, lecz szczerze mówiąc ten ją w moich oczach powiększył - także na +. Wiadomo, że wolałbym 18 cali, ale auto do najbardziej miękkich nie należy i już teraz mnie boli jak jeżdżę po polskich drogach.

Co do ceny za samą renowacje to w sumie była początkowa 600zł, do tego montaż i demontaż kół z pojazdu to już było razem 750zł. Całe szczęście za prostowanie wzięli 50zł od sztuki zamiast 120zł jak biorą zwykle gdy ktoś przyjeżdża tylko wyprostować.
skillowsky
Nowicjusz

21 Cze 2018, 12:08

Wygląda fajnie na tych czarnych alusach tylko mi trochę nie pasuje chromowane lusterko i klamka do całości. Ja bym chyba zrobił czarne tak jak felgi żeby się komponowało fajnie ale to tylko moja sugestia. Widziałem też jak ktoś miał czarne plastiki w zderzaku te pod lampami z przodu i też fajnie wyglądało, a teram masz z przodu inny kolor tego plastiku i klamki z lusterkami co innego.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

21 Cze 2018, 13:44

Te plastiki nad lampami mam już od dłuższego czasu w planach przemalować na czarno i z klamkami też chcę coś zrobić. Co do chromowanych lusterek to wyglądają ekstra na żywo, moim zdaniem warto to zostawić bo będzie to taki jedyny kontrast obok wszelkich ciemnych elementów już po przemalowaniu.
skillowsky
Nowicjusz

21 Cze 2018, 14:18

skillowsky napisał(a):Te plastiki nad lampami mam już od dłuższego czasu w planach przemalować na czarno i z klamkami też chcę coś zrobić
Powinien byś fajny efekt :)

Chromy na lusterkach zostaw i zobaczysz jak to się komponuje po takich zmianach być może wyjdzie fajny efekt całości, a przemalować zawsze można.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 1999

20 Lut 2020, 00:20

TakiRobert masz na myśli hydrografikę? Skąd oni są Ci od "cystern" bo nie mogę znaleźć na ich stronie zakładki? Renowacja felg to jest "prosty" temat, ale nie mogę w Wawie nikogo od tego znaleźć. Dzwoniłem do......... i mówią, że nie robią. Wysłałem maila na krakowiaków i na pradze, ale czuję, że też będzie słabo. Może oddać normalnie na renowacje felg komukolwiek, a później zanieść komuś kto po prostu robi hydrografikę czy to głupie? :( Wolałbym nie wysyłać w sumie nic kurierem
Ostatnio edytowany przez Kao, 20 Lut 2020, 08:28, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Regulamin IV. 4.e
krzyszo
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 18 09 1989
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: bmw f10
Silnik: 2.0 twin scroll turb
Skrzynia biegów: Automatyczna