Dobór felg do VW Polo 9N

22 Sty 2021, 16:26

Witam,

obecnie w swoim samochodzie mam 14" felgi aluminiowe o parametrach 6", ET43, na których założone mam opony 185/60.
Felgi te chciałbym sobie zmienić na inne. Te, które sobie upatrzyłem są również 14", ale ich parametry to 5,5", ET35.
Rozstaw śrub i otwór centrujący pierwszych jak i drugich jest taki sam.
Po skorzystaniu z forumowego kalkulatora ET Felga od strony zewnętrznej (przód felgi) będzie bardziej wysunięta na zewnątrz (bliżej nadkola) względem felgi wzorcowej.
W związku z tym mam pytanie, czy nowe felgi o takich parametrach bez problemu będę mógł założyć do Polo 9N ?
Czy na te nowe felgi będę mógł założyć dotychczasowe opony 185/60 ?
Czy nowe felgi z oponami 185/60 (jeśli mógłbym takie założyć) będą mieścić się w nadkolu ?

Za wszelkie odpowiedzi, być może na laickie pytania dziękuje i pozdrawiam !
ukasek97
Nowicjusz

22 Sty 2021, 17:49

Do takiego porównania najlepiej wkleić link bo wtedy szybko można podejrzeć jak to wygląda kalkulator/et-felgi/1/6/43/0/5-5/35/0/
ukasek97 napisał(a):czy nowe felgi o takich parametrach bez problemu będę mógł założyć do Polo 9N ?
Wygląda na to że tak, bo różnica jest tylko w wysunięciu na zewnątrz felgi o 1.7mm więc to praktycznie żadna różnica :)
ukasek97 napisał(a):Czy na te nowe felgi będę mógł założyć dotychczasowe opony 185/60 ?
Oczywiście bo dla tego rozmiaru najlepszym będzie właśnie felga o szerokości 5,5 cala :) zobacz sobie tu kalkulator/dobor-szerokosci-felgi-do-opony/1/185/60/14/
ukasek97 napisał(a):Czy nowe felgi z oponami 185/60 (jeśli mógłbym takie założyć) będą mieścić się w nadkolu ?
Jak najbardziej nie powinno tu być problemu.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

22 Sty 2021, 20:23

Rokiko wielkie dzięki za szybką i pomocną odpowiedź, pomogło rozwiać to moje wątpliwości :D
ukasek97
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW Zagato Roadster 2012
    BMW Zagato Roadster to eleganckie wcielenie BMW Zagato Coupé, Koncept jest niezwykle trójwymiarowy, szeroki i odznacza się masywnie wyprofilowanym przodem. Przednia sekcja została dynamicznie pochylona i osadzona ...