Felgi po RENOWACJI / spartolona robota?

26 Sty 2021, 22:00

Witam wszystkich, ostatnio oddałem felgi do renowacji, felgi były w ogólnie dobrym stanie, jednak od strony wewnętrznej łap zaczęło się utleniać aluminium i nie szło tego doczyścić, dlatego zdecydowałem się na odnowienie w warsztacie.
Przy odbiorze na felgi spojrzałem tylko "z grubsza" bo to śnieżyca, dużo klientów etc.
W domu chciałem je pokryć woskiem ochronnym no i moje zdziwienie że brzydko, felgi w bagażnik, do warsztatu, właściciel zaczął to opowiadać że tak się zdarza, że głównie chodzi o stronę zewnętrzną felgi, i że się coś tam utlenia i tak się dzieje.
Felgi były malowane proszkowo.

Proszę Was o jakieś opinie, czy to spartolona robota, czy tak się po prostu dzieje i olać temat.

Jutro odbieram drugi komplet felg i jadę na montaż opon ....
baksi18
Nowicjusz

Zdjęcia: 14

27 Sty 2021, 00:33

ogólnie wygląda jakby to coś tam zgazowało, nie znam za bardzo technologi malowania proszkowo, dla mnie to wygląda jakby coś było pod lakierem co chciało się wydostać, jakiś podkład niedoschnięty np ale jak to jest tylko w takim miejscu to nie ma co sobie i komuś tyłka zwracać, to tylko wewnętrzna strona. Luknij po kilku dniach czy nie wychodzi w innych miejscach, jak nic się nie dzieje to jest lux
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

27 Sty 2021, 12:16

baksi18 napisał(a):spartolona robota?
Moim zdaniem tak. Czytałem kiedyś o malowaniu proszkowym i tak jak tu na zdjęciach to można sądzić że bąble na lakierze proszkowym po jego wypaleniu (termo-utwardzeniu) to woda na malowanym elemencie lub wilgotny proszek ew wilgoć w powietrzu zasilającym pistolet do malowania. Wychodzi na to że miejsca te nie zostały dobrze oczyszczone zresztą widać, że przeważnie są to wgłębienia wewnętrzne felgi.

Czy nic się z tym nie będzie działo, hm... ciężko powiedzieć ale patrząc na zdjęcia wydaje mi się że powłoka w miejscu niektórych bąbli jest uszkodzona tzn. nie pokrywa felgi dokładnie więc jest ona narażona na czynniki zewnętrzne, a aluminium może zacząć korodować (utleniać się) w takich miejscach po pewnym czasie i lakier będzie puchł.

Tak z ciekawości ile dałeś za taką regenerację kompletu alufelg?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

27 Sty 2021, 13:30

Zapewniają w warsztacie że będzie git. Gwarancji jest 15 mcy to będzie widać czy coś się dzieje do tego czasu. Za komplet 15 cali 500zl w Lublinie.
Właśnie montują opony, za to 16calowe wyszły pięknie. Wieczorem wrzucę zdjęcia, kolor premium na 16 kosztował 750zl.
baksi18
Nowicjusz

27 Sty 2021, 19:03

Tak się prezentują drugie felgi odnawiane w tej firmie, te juz spełniły moje oczekiwania :)

Słabe światło nie odzwierciedla efektu, jak ktoś będzie chciał to zrobie bliżej wiosny już na aucie w dziennym świetle zdjęcia.

baksi18
Nowicjusz

29 Sty 2021, 13:13

baksi18 napisał(a):Zapewniają w warsztacie że będzie git. Gwarancji jest 15 mcy to będzie widać czy coś się dzieje do tego czasu.
No to monitoruj sytuację :) masz czas na reklamację :)

baksi18 napisał(a):Tak się prezentują drugie felgi odnawiane
No i tu na tych wygląda to dużo lepiej nie ma żadnych takich problemów widocznych jak na pierwszych. Kolor jest ciekawy i w słońcu będzie na pewno ciekawie się prezentował.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
    Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...
    Auto Nostalgia 2023 - udane spotkanie z retro-motoryzacją
    Tegoroczna odsłona Auto Nostalgii podobnie jak przed rokiem odbyła się w halach Expo XXI w Warszawie. Wydarzenie organizowane przez Grupę MTP to najstarsze w Polsce targi pojazdów zabytkowych. Przestrzeń targową wypełniły ...