Dobór głośników pod względem mocy

15 Sty 2017, 19:01

Witam ,
ostatnio zdecydowałem się na zainstalowanie audio w swoim sajku. Od znajomego dostałem stare radio Daewoo acp-5010rds o mocy wyjściowej na pojedynczy kanał 40W . Kupiłem do niego parę głośników Peiying PY-1010C o mocy szczytowej 60 W. Po podłączeniu zestawu, głośniki do połowy skali głośności grają bez zarzutu, niestety po przekroczeniu pewnego poziomu zaczynają pierdzieć, przy maksymalnym poziomie głośności pierdzenie zagłusza wszystko.

Domyślam się, że wina leży po stronie głośników, które nie radzą sobie z mocą radia. Jaką moc RMS powinny mieć głośniki względem mocy radia ? Dwa razy większą , czy może półtora razy więcej wystarczy ? Skoro już tu piszę, a i tak muszę kupić nowe głośniki, to może jakieś polecacie ? Wiem że z 10cm wiele wyciągnąć się nie da , ale i ja po audio w seicento wiele się nie spodziewam, jeśli jednak macie jakieś propozycje to chętnie wysłucham : 10cm , odpowiednie dla 40W radia , zdecydowanie studencka kieszeń ;]
endrjuuuu
Obserwowany

Auto: Nie mam

16 Sty 2017, 18:29

endrjuuuu napisał(a):Od znajomego dostałem stare radio Daewoo acp-5010rds o mocy wyjściowej na pojedynczy kanał 40W
4x40W ma w instrukcji :mrgreen: , a w rzeczywistości pewnie ma max 4x20W RMS. Przy dużym wysterowaniu w twoim przypadku po przekroczeniu połowy skali wzmacniacz po prostu zniekształca dźwięk i głośniki zaczynają charczeć.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Automatyczne światła z czujnikiem zmierzchu
    Automatyczne włączanie świateł to prosty system, działający w oparciu o mierzący natężenie światła czujnik zmierzchu. Dzięki niemu światła mijania są automatycznie uruchamiane w momencie gdy zapada zmrok lub auto wjedzie ...