Dobry 1 samochod do 8tys

08 Lis 2009, 21:12

Witam
Chciał bym kupic swój pierwszy samochód tak do 8 tys zł. Chodzi mi głównie o to zeby :
1. Bezawaryjny
2. Niskie spalanie (mały mocny silnik)
3. Możliwie dobrze wyposażony (el.szyby itp)
4. Tani w użytkowaniu (cześci itp)
5. Mały przebieg.
6. No i nie za duży jak na 1 autko.

Szukam troszke po aukcjach internetowych i narazie nic mi nie moze wpasc w oko. Myślałem o Astrze ale podobno Ople mają słabą karoserie. Możecie mi coś doradzic, byc moze uda mi sie sprowadzic jakies autko z zagranicy bo znajomy po nie jezdzi.
Bartek111
Nowicjusz

Miejscowość: Częstochowa / Poraj

09 Lis 2009, 09:21

Dobrze myślałeś ale dlaczego przestałeś..?
Astra lub Corsa z 1,4 16v-90KM albo z 1,4 na wielopunkcie - 82KM to najlepszy wybór w tym przedziale cenowym. Auto ma zaj... zaletę- jest przewidywalne w kosztach,naprawach,częściach i ogólnie jest tanie w utrzymaniu...Do tego jak do wielopunktu dołożysz gazik,to śmigasz bezawaryjnie za grosze...
Jest jeszcze inna alternatywa (rozsądna) Lanos z gazem. Również ma te same zalety co ople...
:wink: :smile:
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

09 Lis 2009, 22:30

a powiedz mi jak jest z tą karoserią czy faktycznie te ople gniją, rdzewieją. Jeszcze teraz mam od znajomego mozliwosc kupienia audi a3 z 99r z silnikiem 1.6 16v. wydaje mi sie ze bylo by to najlepszym rozwiazaniem bo to wkoncu niemiec ...
Bartek111
Nowicjusz

Miejscowość: Częstochowa / Poraj

09 Lis 2009, 22:41

Znajomy chce Ci sprzedać a3 z 8 tysięcy? Albo bardzo Cię lubi albo wręcz przeciwnie. Takie audi kosztuje przynajmniej 2 razy tyle. Za 8 tysięcy ciężko kupić renault czy fiata z 99 roku a co dopiero audi. Dowiedz się o co chodzi, bo możesz wpakować się w niezłe bagno. Jeśli masz pewność, że wszystko z tym samochodem jest ok i znajomy tak bardzo obniża cenę po znajomości to bierz i nawet się nie zastanawiaj. Ja jednak sprawdziłbym wszystko 3 razy bo taka niska cena nie jest normalna. Coś tu śmierdzi.
KaczorLSM
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Lublin

10 Lis 2009, 00:10

Z silnikami 1.4 w Corsie B trzeba uważać, bo na rynku jest bardzo dużo wersji 60KM. A to gigantyczna różnica.

Co do audi A3 za 8 tys. zł. Bajki.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

10 Lis 2009, 08:17

A może to B3...
Nie demonizowałbym gnicia karoserii w Oplu.W sumie np Golf III czy Skoda tak samo gnije. Nasza Astra 95 (bezwypadkowa) nie ma nawet cętki rdzy a nic przy niej nie było blacharsko naprawiane więc to raczej zależy od danego egzemplarza.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Objaśnienia skrótów motoryzacyjnych
    PPS - Prestige Performance Sedan (mocny silnik, napęd 4x4 [AWD, Haldex lub VCU], osiowe LSD lub VCU, sedan) PPH - Prestige Performance Hatchback (mocny silnik, napęd 4x4 [AWD, Haldex lub VCU], osiowe LSD lub VCU, hatchback) ...