Dobry Akumulator do Peugeot 206

30 Kwi 2021, 17:16

Dobry dzień!

Jestem początkującym kierowcą, nabyłem autko jak w tytule (Peugeot 206 quiksilver 1.6), nie znam się nic, nie mam się kogo poradzić w realnym świecie, więc zawitałem tu. ^^ Szukam DOBREGO akumulatora do mojej bestii. Zostawiłem raz auto z włączonymi światłami na 10minut i nie chciał odpalić, musiałem pchać i dopiero załączył. Jestem raczkujący w motoryzacji, ale irytuje mnie jak coś, gdzieś nagle nie działa.. :D Dlatego chciałbym troszkę lepszy akus niż jakiś taki "ZWYKŁY", jeśli można to tak nazwać.

Pozdrawiam!
Maksymalnie94
Nowicjusz

01 Maj 2021, 10:32

Maksymalnie94 napisał(a):Zostawiłem raz auto z włączonymi światłami na 10minut i nie chciał odpalić

No to aku jest albo niedoładowany, albo już słaby. 10 minut świecenia świateł w samochodzie, rozładuje aku, ale nie do końca. Powinno starczyć prądu na uruchomienie silnika.
Maksymalnie94 napisał(a):musiałem pchać i dopiero załączył.

I tu bardzo poważny błąd :!: Takie odpalanie na pycha, może cię kosztować delikatnie mówiąc remont silnika...
Maksymalnie94 napisał(a):nie znam się nic,

Maksymalnie94 napisał(a): Jestem raczkujący w motoryzacji

Tutaj zabrzmi to może wyniośle, nieprzyjemnie, ale tak jak nieznajomość prawa szkodzi, tak samo nieznajomość samochodu też szkodzi. Jaki jest na to sposób?
Maksymalnie94 napisał(a):nie mam się kogo poradzić w realnym świecie,

Maksymalnie94 napisał(a):irytuje mnie jak coś, gdzieś nagle nie działa.

Maksymalnie94 napisał(a):więc zawitałem tu

No i fajnie, że do nas zawitałeś. Ale my nie pomożemy ci niestety uniknąć problemów z autem, bo do nas będziesz pisał jak już będzie za późno. A mając samochód, raczej chcemy unikać sytuacji, kiedy będzie za późno. I jest na to rozwiązanie - zanim zaczniesz użytkować jakikolwiek samochód, Zawsze należy przeczytać instrukcję obsługi. Zazwyczaj instrukcja jest dołączona do samochodu, a jak jej nie ma, to mamy przecież świat internetu i taką instrukcję można albo znaleźć w necie i ściągnąć, albo można ją za niewielkie pieniądze kupić. I wierz mi, że to najlepszy sposób na uniknięcie poważnych kosztów napraw, których właściciele samochodów mogli by uniknąć. I naprawdę radzę ci dobrze, poszukaj instrukcji i ją przeczytaj :wink: Ja tak na szybko znalazłem darmową do 206CC. Praktycznie to samo, oprócz otwieranego dachu.
Co do problemu. Aku może być jeszcze całkiem dobry. Żeby to sprawdzić, to jest kilka sposobów. Pierwszy, to musisz zaopatrzyć się w multimetr i trzeba zmierzyć napięcie ładowania aku przy wyłączonych wszystkich odbiornikach ( typu światła, dmuchawa, klima, itd ). Nie powinno być wyższe jak 14.4V. Następnie należy włączyć światła mijania i np. klimę albo ogrzewanie tylnej szyby albo dmuchawę włączyć na najwyższą prędkość ). Wtedy napięcie ładowania nie może spaść poniżej 13,9 V książkowo, a w praktyce, przy używanym alternatorze i instalacji zazwyczaj spada do 13,7V. Ale nic więcej. Jeżeli takich wartości nie ma, to do regeneracji jest alternator lub do wymiany regulator napięcia. I w takiej sytuacji, nawet jak włożysz nowy aku, to i on ci w nie długim czasie padnie. Drugi sposób, to pojechać do sklepu, gdzie sprzedają akumulatory ( unikaj raczej marketów ) gdzie mają sprzęt do pomiaru akumulatorów. Sprawdzą ci sprawność akumulatora i dadzą wydruk. Jak sie na tym nie znasz, to daj się naciągać od razu, że ten aku jest do niczego i trzeba kupić nowy, bo zazwyczaj tak mówią. Zazwyczaj każdy szanujący się mechanik ma też taki sprzęt. Jak będziesz miał wydruk, to wrzuć go na forum i powiemy ci, czy aku jest ok, czy trzeba go wymienić. No i oczywiście podstawa to te napięcia. Pomierz, albo poproś kogoś żeby to zrobił i napisz jakie te napięcia są. Dodatkowo możesz zmierzyć napięcie aku po całonocnym postoju, zanim uruchomisz silnik. Nie powinno te napięcie być niższe niż 12,2V. Książkowo jest to 12,4V.
A wracając do samego aku, to u ciebie powinien siedzieć aku o pojemności od 45 do 54Ah, w zależności od wyposażenia. Ale myślę, że najbezpieczniejszy będzie 50Ah lub 53Ah. Oczywiście prąd rozruchu jak największy ( dostępne to od 470 do 540 A ). Płyta podłogowa to B13 ( 207x175x170 ) i prawy plus. Ja osobiście odradzam Centrę. Polecam Bosch, Banner. Nie wiem jak Warta się sprawuje, ale kiedyś była chwalona.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

01 Maj 2021, 12:32

Dzięki za obszerną odpowiedź, już teraz sporo dzięki temu się dowiedziałem. Mam nadzieję tylko, że nic się nie stało jak raz go zapchnąłem.. :D No dobra.. Odwiedzę w takim razie jakiegoś mechanika w najbliższym czasie po świętach i dowiemy się czy to wina tylko akumulatora.
Maksymalnie94
Nowicjusz

01 Maj 2021, 12:41

Maksymalnie94 napisał(a):Mam nadzieję tylko, że nic się nie stało jak raz go zapchnąłem..

Tu ci jeszcze dopiszę, bo nie wspomniałem o tym w poprzednim poście, że chodzi o przeskoczenie paska rozrządu. A jak pasek przeskoczy, to może się zrobić nieciekawie. Nawet jak jest łańcuszek, to też może się ślizgnąć po zębatce, jak będzie już zużyta. A miałem nie tak dawno taki przypadek.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

01 Maj 2021, 12:47

Rozumiem, a wymiana rozrządu również mnie czeka w niedługim czasie, bo niby był wymieniany mniej więcej przy 70,000km, a jest przejechane 154.000. Także też już na to odkładam.. ^^
Maksymalnie94
Nowicjusz

01 Maj 2021, 12:54

Jeżeli nie masz papieru, przy jakim przebiegu był robiony rozrząd, to jak najszybciej go wymień. I nie wierz komuś jak mówił, że rozrząd był robiony przy....Jak nie ma na to papieru, to rozrząd nie był robiony. Tak należy to traktować przy zakupie auta.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus LC 500 nietypowym samochodem bezpieczeństwa
    W ubiegły weekend po przerwie wróciła amerykańska seria wyścigowa IMSA WeatherTech SportsCar [...]. W czasie rundy na słynnym Daytona International Speedway oficjalnym samochodem bezpieczeństwa był Lexus LC 500 w niezwykłych, ...
    Opony całoroczne – jakie mają wady i zalety?
    Opony całoroczne – do wszystkiego, czyli do niczego? Czy może jednak istnieją uniwersalne opony, na każde warunki drogowe? Kiedy decydujemy się na zakup nowego kompletu opon mamy dwie dostępne opcje – opony dedykowane ...

01 Maj 2021, 13:29

Niby racja, raczej na pewno. XD
Na przyszły tydzień tydzień się umówię z rozrządem.

Co do rozrządu:
[link do oferty na Allegro wygasł] <--- Przeznaczony do:
= PEUGEOT 206 hatchback (2A/C) 1.6 HDi 110, 2004.05-, 80kW (109KM), 1560

Nada się to? Nie mam pojęcia czy firma ma tu większe/mniejsze znaczenie, ale "boszka" jest znana.. :D

[link do oferty na Allegro wygasł] <--- Czy może coś takiego? Niby przeznaczone do:
= PEUGEOT 206 liftback (2A/C) 1.6 16V - od 2000.07 do 2009.04 - 80 kW - 109 KM - 1587 ccm
Maksymalnie94
Nowicjusz

01 Maj 2021, 19:52

Gates też robi dobry osprzęt.
Ale najpierw popytaj mechaników, bo może się okazać, że u mechanika będzie taniej - kupują zazwyczaj w hurtowniach i mają tam dość spore upusty.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

01 Maj 2021, 21:51

:ok: Faktycznie, może być taniej..
Maksymalnie94
Nowicjusz

03 Maj 2021, 07:06

Jeśli autor postu chciałby instrukcję do Peugeot 206 w wersji PDF to ja mam i mogę podesłać
ineedl
Stały forumowicz

Zdjęcia: 88
Prawo jazdy: 01 02 2019
Auto: Opel Vectra B
Silnik: 2.2 DTI 125KM
Paliwo: Diesel
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

03 Maj 2021, 11:20

Już mam, ale dzięki za chęci! : ]
Maksymalnie94
Nowicjusz

06 Maj 2021, 19:00

Cóż, umówiłem się na wymianę rozrządu i sprawdzenie alternatora, także póki co temat można zawiesić, lub nawet zamknąć. Akumulator wymienię na jakiś z proponowanych tu marek i tyle..
Dzięki za pomoc!
Maksymalnie94
Nowicjusz

08 Maj 2021, 07:31

A ile zapłacisz za( rozrząd) części plus robotę? Jeśli wolno wiedzieć
ineedl
Stały forumowicz

Zdjęcia: 88
Prawo jazdy: 01 02 2019
Auto: Opel Vectra B
Silnik: 2.2 DTI 125KM
Paliwo: Diesel
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

08 Maj 2021, 13:14

Za robotę liczy sobie jakieś 300/350 a rozrząd 300/400zł w zależności od silnika 8/16 zaworów. W moim przypadku jest to 400zł. Czyli jakieś 750zł policzy.
Maksymalnie94
Nowicjusz

08 Maj 2021, 13:24

Cieszcie się że nie macie silnika 2.0 bo tam byście zapłacili za samą robotę 700 :P
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4