Stan akumulatora 70% zepsuty

05 Maj 2021, 14:40

Przy okazji wizyty w warsztacie sprawdziłem stan akumulatora, nie wiem co to było za urządzenie, ale wydrukowało mi taki paragon jak w sklepie i było na nim między innymi poziom naładowania 100%, stan (chyba) 70% zepsuty. Jak to rozumieć 70% zepsuty? Dodam, że żadnych póki co nie mam, nie miałem problemów z uruchomieniem.
Bialas55
Początkujący

Zdjęcia: 10

06 Maj 2021, 08:50

Wrzuć fotkę tego "paragonu". Zobaczymy co tam jest.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

06 Maj 2021, 08:55

Bialas55 napisał(a):stan (chyba) 70% zepsuty
Hm... to ciekawe. Wrzuć ten paragon z wydrukiem może tam będzie info jakie to było urządzenie na którym był sprawdzany stan akumulatora.

Napisz tez jaki masz model akumulatora z jego danymi.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

06 Maj 2021, 14:47

Jełop ze mnie, bo wyrzuciłem ten paragon, akumulator jenox classic, parametry to muszę pod maskę zajrzeć. Auto to ford fiesta v, czyli mogą to być 45 ah i 360a, bo inny jenox , który pasuje to gold, a mój to classic. Zimą przy tych mrozach mi się rozładował, nie ma też możliwośći ewentualnego dolania wody destylowanej, jeśli brakuje.
Bialas55
Początkujący

06 Maj 2021, 16:12

Bialas55 napisał(a):wyrzuciłem ten paragon
Szkoda bo byśmy zobaczyli co tam wyszło.

Bialas55 napisał(a):Zimą przy tych mrozach mi się rozładował, nie ma też możliwośći ewentualnego dolania wody destylowanej, jeśli brakuje.
Rozładował się na maksa? Długo był w takim stanie rozładowania? Czy podłączyłeś go później do ładowania z podtrzymaniem na dłuższy czas? Po naładowaniu i odłączeniu prostownika sprawdzałeś jakie trzyma napięcie?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

06 Maj 2021, 17:29

Nie jestem pewien czy na max, nie pamiętam jaki był wskaźnik na prostowniku po podłączeniu. Podłączyłem do ładowania? Nie pamiętam albo w ten sam dzień albo na następny już na pewno. Nie bardzo wiem co to znaczy z podtrzymaniem na dłuższy czas, naładował się do 100% i jeszcze z 45 min ładowałem. Nie sprawdzałem miernikiem napięcia, nie mam i ogólnie nie bardzo się znam na takich rzeczach.
Bialas55
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Bentley EXP 100 GT - elektryczny luksus
    Jak widać Bentley stawia na luksus w wydaniu samochodów elektrycznych. Na razie jest to prototyp ale w niedalekiej przyszłości może się okazać że takie samochody będą królowały na globalnym rynku. To nie tylko ...

07 Maj 2021, 09:33

Więc pozostają dwa, a właściwie trzy wyjścia
1. kupić nowy akumulator i czekać czy ten nowy też się nie rozładuje, z powodu niesprawnej instalacji ładowania lub poboru za dużego prądu podczas postoju auta. Ale tego nie sprawdzisz, bo nie masz miernika.
2. Pojechać do elektryka samochodowego lub mechanika, który posprawdza parametry ładowania
3. nie robić nic, ewentualnie naładować ten co masz i czekać, aż ten się rozładuje i któregoś dnia nie odpalisz auta. Wtedy kolejnym krokiem będzie pkt 1, a potem 2...
Ja osobiście polecam pkt 2 :)
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000