Dobry na 1 samochód dla studentki?

22 Maj 2009, 15:46

4 dni temu zdałam prawko:) zawsze marzył mi się nissan micra ale ten lepszy kupię potem:D Znalazłam w swoim mieście ofertę samochodu który od razu mi się spodobał bo to nissan i micra ale starsza wersja a że mam budżet ograniczony do 5 tys. chciałabym go kupić. Ale tu pojawia się problem . W ogóle nie znam się na samochodach nie wiem czy jest dobry i czy nie rozwali mi się zanim jeszcze ruszę:) Zadzwoniłam do sprzedawcy i powiedział że karoseria jest porysowana z przodu i z boku coś czytałam o pastach wypełniających a jeśli nie to pojadę do lakiernika i wypełnię niedoskonałości ( ponoć wypełnienie kilku miejsc kosztuje ok 300 zł). Nie ma także wspomagania kierownicy ale ja i tak jestem nastawiona na to że dodatkowo wpakuje w niego 1500 zł mając nadzieje że będzie wszystko co mi będzie potrzebne. Bardzo mi na tym samochodzie zależy. Proszę o szczere opinie i ewentualnie o informacje jakie mogłabym wyciągnąć od sprzedawcy. Pozdrawiam:*

Link pięknej micry:D
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
bella21
Nowicjusz

Miejscowość: Szczecin

22 Maj 2009, 16:39

Jak się nie znasz to sama nie jedź go oglądać, weź jakiegoś znajomego kolegę który się zna na rzeczy. Silnik trzeba odsłuchać jak pali, jak ciągnie na poszczególnych obrotach, jak dymi. Poza tym trzeba sprawdzić czy był bity - nie będę się rozpisywał, zawieszenie obejrzeć.

Jak nie masz znajomego to zorientuj się gdzie jest jakaś stacja kontroli pojazdów, trzeba tam pojechać i powiedzieć żeby sprawdzili go, mają zapewne czujnik lakieru, znają się na samochodach to obejrzą go pod spodem, jak ładnie poprosisz kogoś to zbadają go lepiej. Koszt 50-200 zł.

Samej nie polecam mimo wszystko jechać i sprawdzać, nie chodzi mi o to że się nie znasz ale jak sprzedawca zobaczy że kobieta to zacznie wydziwiać i opowiadać bajki. Musi być też druga osoba żeby chłodno popatrzyła na całość bo Ty się możesz zakochać w aucie od razu i kupić nie patrząc na najważniejsze.

Lakierem się nie przejmuj, jeszcze nie raz Cie porysują i podrapią na parkingu bądź życzliwi sąsiedzi, auto ma być sprawne technicznie, wizualnie nie musi być ideał.
<b>don't stop tryin'
one day you
you will flyin'
qki007
Stały forumowicz

Zdjęcia: 9
Miejscowość: Zamość

22 Maj 2009, 18:36

Ja bym na Twoim miejscu nie brał samochodu bez wspomagania. Dla kobiety dopiero po zdaniu prawka (na sensownych Yarisach pewnie) to będzie masakra przy manewrówce. No chyba, że masz krzepę jak chłop. Moim zdaniem podstawowym wymaganiem dla samochodu powinno być dla Ciebie wspomaganie właśnie.
Lukxxx
Początkujący

Miejscowość: Lublin

22 Maj 2009, 18:59

no nie koniecznie musi byc Yaris bo u mnie np na wiosce i w okolicy w osrodkach jezdza Punto II i III,Corsa C,i czasami Punto I i Panda ale to tak na marginesie a od siebie dorzuce [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] matka kumpla ma podobne od nowosci (rok cos 98 czy 99) i jezdzi caly czas
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

22 Maj 2009, 21:12

Zapomnij o micrze bez wspomagania. Dopiero co taką sprzedałem. Kręci się ciężko a cena taka sama jak ze wspomaganiem.

EDIT
Przyjrzałem się Micrze z linka i tak:
1. przednie drzwi pasażera mają wyraźnie inny odcień,
2. rocznik 94 i zamalowane czarną farbą progi - na 99% przeżarła je rdza i dlatego właściciel je tak zamaskował.
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

22 Maj 2009, 23:42

Dziękuje wam za informację :) wygląda na to że raczej nie kupię tej mikry... trudno ale spodobał mi się Oplu Agila dzięki:):*
bella21
Nowicjusz

Miejscowość: Szczecin
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...

23 Maj 2009, 06:12

mowisz Opel Agila a budzet masz tylko do 5tys wiec musze Cie zmartwic poniewaz za 5tys Agili w db stanie na 100% nie kupisz a dorzuce jeszcze
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

23 Maj 2009, 12:13

O widze ze Felicja prawie ze na wypasie jesli chodzi o ten model.Ciezko ja spotkac z tego rocznika w takiej cenie i z takimi gadzetami
Honda Civic V 1.5 101 KM-93'
Renault Safrane 2.0 12V 132 KM-94'
Rover 218 TD 1.8 88 KM-94'
Rover 216 GTi 122 KM-93'
Obecnie Rover 600 SDi 2.0 105 KM
Pawkaz
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: 7tys. km
Auto: Rover 600 SDi
Silnik: 2.0 SDi 105 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

23 Maj 2009, 12:13

barol91 napisał(a): 5tys Agili w db stanie na 100% nie kupisz

a skąd wiesz że chce kupić w db stanie? może chce kupić w słabym stanie i sobie naprawić?
andrewb25

23 Maj 2009, 12:40

no ale zauwaz faceta jeszcze sie zrozumie ale kobieta jeszcze nie znajaca sie wogole na autach to raczej do naprawy mi odpada
Barol
Awatar użytkownika

24 Maj 2009, 19:31

Dziewczyno, nie kombinuj. Proponuję Tico. Za te pieniądze nie ma co patrzeć czy ładne czy jakie. Tico tanie, bardzo, ale to bardzo mało pali, części jak do roweru. Więc radzę TIco.
Loosmo
Początkujący

24 Maj 2009, 19:48

Ta Tico. 90% aut już rude do tego weź się tym rozbij...
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Rok produkcji: 2013

24 Maj 2009, 20:05

zgodze sie z kolega Loosmo ale popieram tez kolege Kubuch gdy sie rozbijesz Tico to z auta robi sie pół auta nawet przy 40km/h-zbyt cienka blacha
Barol
Awatar użytkownika

25 Maj 2009, 12:46

Powtórzę za jednym z przedmówców - jak się nie znasz, to koniecznie weź znajomego który się na tym zna. Co najmniej.

Ewentualnie pójdź do mechanika i umów się na wizytę z autkiem przed kupnem, bo jak masz wydać 5k to wydanie parudziesięciu złotych jest żadnym wydatkiem (zwłaszcza że wykryte ewentualne niewiellkie wady mogą zbić cenę)
GB
Początkujący

Miejscowość: Wrocław

25 Maj 2009, 14:42

a moze by tak [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Barol
Awatar użytkownika