Dobry samochód do 30tys, benzyna malo awaryjny, dynamiczny,

12 Lip 2014, 15:23

Witam,
Planuje zakup samochodu (klasa średnia, od biedy kompakt) do 30 tysięcy złotych. Gdzie nie czytam, że za tą kwotę można już wybierać w wielu modelach... no własnie, ale który samochód jest wart. Zależy mi na aucie w silnikiem benzynowym dobrze tolerującym zagazowanie, przynajmniej 140 km mocy, mało awaryjnym, dobrze zabezpieczonym przed korozją (zamierzam tym autem jezdzić okolo 6 lat).

Co byście polecili? Co się najczęsciej psuje w polecanym modelu? jakie są koszty naprawy w stosunku do innych auto?
w szczegolnoscie zależy mi na propozycjach osób, które dłuższy czas jeżdża proponowanym modelem.

Na ta chwile nasuwają mi się propozycje:
1. Honda Accord VII (2.0 150 km, 2005-2006) - samochod przestronny, malo awaryjny, świetny silnik ...., ale chyba słabo zabezpieczony przed korozją,

2. Volvo S40/V50 (2.4i 140km lub 170km, po 2005) - dobrze zabezpieczenie przed korozją, tanie zawieszenie (takie jak ford/mazdy3), niestety mało miejsca w bagażniku (sedan 404litry), podoba mi sie rowniez design,

3. Volvo S60 (2.4i 140km lub 170km, po 2005) - wiekszy bagaznik niz w volvo s40. Nie mam pojecia jak z awaryjnościa i kosztami, dobre zabezpieczenie przed korozją, trochę leciwy już design.

4. BMW E90 (320i 150km, od 2005) - przy tym modelu nasuwa się pytanie: czy za 30tys kupię coś sensownego? co najczesciej sie psuje w tym bmw? jakie sa koszty w porownaniu z Accordem?

Będę wdzięczny za informacje
ison
Nowicjusz

Miejscowość: Olsztyn

12 Lip 2014, 15:28

akurat VII gen, w przeciwieństwie do poprzedników jest dobrze zabezpieczona. Wybierałbym pomiędzy właśnie Hondą a S60. S40 to tak naprawdę kompakt a 30k to minimum na e90 - żeby znaleźć coś sensownego musiałbyś mieć trochę większy budżet
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

12 Lip 2014, 15:37

Dziękuję za info.

Accord jest prawie idealny, ale z tą rdzą to co czytam to ludzie różnie piszą.

mike1735 napisał(a):akurat VII gen, w przeciwieństwie do poprzedników jest dobrze zabezpieczona.

zdania podzielone, co widać na forum hondy accord:
http://www.accordklubpolska.pl/index.ph ... nku/page-3
ison
Nowicjusz

12 Lip 2014, 15:49

Ja również postawiłbym na S60, ale co do Hondy to nie jeste pewny bo nawet VII często dopada rdza. Pozdrawiam :)
gero242
Początkujący

Prawo jazdy: 09 04 1990
Auto: Audi A4

12 Lip 2014, 16:41

a czy ktoś z Państwa jezdzi volvo s60 jakiś czas lub volvo v50?
Jak jest z awaryjnością? co najczęściej się psuje? jak wygląda sprawa kosztow porownując do innych samochodów podobnej klasy?

Rozmawiałem jakiś czas temu z jednym mechanikiem i strasznie najeżdzał na volvo s40 II generacji, jak wspomniałem, że jestem zainteresowany to myślałem ze pęknie. Mówił, że bardzo często się psuje, problem ze skrzynią biegów, elektryką.. ile w tym prawdy?
ison
Nowicjusz

12 Lip 2014, 17:49

Nie ma samochodów idealnych zawsze na czymś producent zaoszczędzi, chyba ze jest to premium :) Niestety słaby punkt japońców to blaszka, ale sporo dają w zamian.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Typ: Sedan/Limuzyna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Smog w samochodzie - czy to możliwe?
    Wielu kierowców sądzi, że osoby poruszające się samochodem są w mniejszym stopniu narażone na szkodliwe działanie zanieczyszczeń powietrza niż rowerzyści czy piesi. Tymczasem kierowcy nie mogą lekceważyć problemu smogu, ...

12 Lip 2014, 17:57

ison napisał(a): Mówił, że bardzo często się psuje, problem ze skrzynią biegów
Poniekąd miał rację. Volvo ma słabe automaty
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM

13 Lip 2014, 03:18

to rozumiem. Nawet mi przez myśl nie przeszedl automat. Ale bardzo ciekawi mnie s40, w szczegolnosci ze wzgledu na silnik i dobre zabezpieczenie antykorozyjne. Tylko nie mam pojecia ile prawdy jest w tym modelu, ten mechanik tak ugolnił, że szok.
A moze ma ktoś takiego volviacza i sie wypowie ile w tym wszystkim prawdy :)
ison
Nowicjusz

13 Lip 2014, 10:35

Wejdz na forum Volvo, poszukaj na pewno sa wszystkie informacje. Z tego co wiem Volvo korzysta z silników, osprzętu innych firm i podwykonawców, sporo ma wspólnego z Fordem. Ich konstrukcje autorskie to dwa silniki R5 2.4, 2.5 na ON i Pb niestety zazwyczaj zawsze łączone z bardzo zawodnym automatem.
Ogólnie warto się Volvo zainteresować.
Honda to nieco inna szkoła bo korzysta tylko z własnych rozwiązań. Silniki ma własne, automaty tez (nie wiem czy wsyztskie). Nacisk jest kładziony na bezawaryjność np automat PGRA jaki mam w Ody wg auto józefów spokojnie wytrzyma 300tys przebiegu. Warunek regularna wymiana oleju.
Warto tez dołożyć z prawdziwego zdarzenia chłodnice oleju, gdyz ta fabryczna niestety jest za mała. Minus wiadomo blacha.

Jak bys miał lepszy budżet to kłania się Lexus :)
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Typ: Sedan/Limuzyna

13 Lip 2014, 22:02

chyba jednak skupie sie na dwóch autach. Kupie po prostu model, który znajde w lepszym stanie:

1. Honda Accord VIII(2.0 150km) - do 30 tysiecy powinienem kupic w miarę nowy rocznik ~2006. Jak się uda zdobyć dobry ezgemplarz to wezme, zabezpiecze przed korozja i wrzuce w gaz.

2. Volvo S60 (2.4km 170km) - odrazu po zakupie w gaz.

Czy ktos z państwa miał może te modele, ciekawi mnie obiektywne porównanie tych modelu :) ?
Każda informacja będzie przydatna.
ison
Nowicjusz

13 Lip 2014, 22:53

noisy napisał(a):Nacisk jest kładziony na bezawaryjność np automat PGRA jaki mam w Ody wg auto józefów spokojnie wytrzyma 300tys przebiegu

Ten warsztat ... lepiej uważaj :lol:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

26 Lip 2014, 09:22

Dorzucam jeszcze do tej listy coś z innej beczki:
Chevrolet Cruze (1.8 141km) - za tą cenę można mieć o niebo nowszą wersję w porównaniu do Accorda.
(Mam świadomość, że chevrolet to nie accord i bardziej traci na wartości).

Zatem moje pytanie:
Czy ktoś z Państwa jeżdzi Chevroletem Cruze? Proszę o opinie.
ison
Nowicjusz