Dobry, tani, szybki i oszczędny samochód za ok. 20 tys. zł

26 Sie 2009, 19:34

Witam,
na wiosnę planuje kupno samochodu za ok. 20 000zł (no max do 25 000, chyba że za 30 000 będzie naprawdę jakaś super okazja). Moje wymagania:

1. Silnik raczej diesel, ponieważ jest oszczędny, a ja LPG nie popieram bo uważam, że samochody z LPG to samochody z bombą w środku.

2. Jeśli chodzi o moc itp. (nie jestem jakimś znawcą) to myślałem o silniku minimum 1.8, chciałbym żeby ten samochód miał power. No i teraz wiem, że ciężko to będzie połączyć z oszczędnością.

3. Lubie luksus więc oczekuje na klimę i wspomaganie kierownicy, na skórę w środku też się nie obrażę, ale z tego co wiem to jest ciężka w utrzymaniu.

4. Chcę również autko, które jest mało awaryjne i są dostępne części w dobrych cenach.

5. NIE MOŻE BYĆ TO KOMBI!!! Najlepiej hatchback, lub sedan ewentualnie coupe

To chyba wszystko z tych najważniejszych rzeczy, które wymieniłem, a jeszcze rocznik to tak minimum od 2000, ale z tego co widziałem to już nawet można coś mieć od 2003 roku. Dla mnie oprócz osiągów autka liczy się też wygląd zewnętrzny jak i wewnętrzny na które zwracam dużą uwagę. Samochód w całości musi być idealny, żeby zgrać się z kierowcą.
Myślałem nad takimi modelami jak:
VW Polo
VW Golf IV
VW Bora
Ford Focus
Ford Puma
Ford Fiesta
Alfa Romeo (tylko nie pamiętam modelu)
Audi A3
Honda Civic (wiem że ciężko z dieslem)
Rovera (ostatnio fajnego widziałem)
Mazda
Mitsubishi
Opel Astra
Opel Tigra

Myślę też nad czymś tuningowanym bo chcę aby moje autko było wyjątkowe albo jakiś samochód z jajem np. trabant wyremontowany i wstawiony lepszy silnik.

Proszę Was o pomoc!!!

Ps nie myślcie, że potrzebuje autka do wożenia się i że jestem jakimś łysym dresem, chce by moje autko ładnie wyglądało i dobrze jeździło
Mary$
Nowicjusz

Miejscowość: 3miasto

26 Sie 2009, 22:24

Podałeś prawie każdą markę
rustin
Aktywny

Auto: Mondeo MK3

26 Sie 2009, 22:31

krotko- focus
Japonia górą!!!Nissan, Honda, Mitsubishi, Mazda rządzą!!!
Brian Oconner
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Poznań

27 Sie 2009, 00:08

Alfa 156 1.9 lub 2.4JTD. Ładna, szybka, dobrze wyposażona (często jest skóra). Za 25 tyś możesz już szukać Alfy poliftingowej z 2003 ale tak naprawdę to takie Alfy zaczynają się dopiero od 30000 więc jak masz 30 max to zostaw sobie trochę na wymiany i inne opłaty pozakupowe. Trochę poszukaj, nie kupuj pierwszej lepszej a będziesz miał bdb samochód spełniający twoje oczekiwania.
Kamilp
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 2001

27 Sie 2009, 06:44

Focus 1.8 TDDI 90 KM. Silnik dynamiczny i przy okazji oszczędny. Za taką kwotę jaką chcesz przeznaczyć znajdziesz na pewno ciekawego Focusa.
Danielo_one
Nowicjusz

Miejscowość: Rzerzęczyce
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jaki silnik wybrać w Toyota Yaris I?
    Po tym jak trafił na rynek był samochodem chętnie wybieranym przez kierowców ze względu na ponad przeciętną niezawodność. Zastąpił on wcześniej produkowany model Starlet. Yaris pierwszej generacji był produkowany w ...