Dobrze wyglądające auto (do 20-25k)

02 Kwi 2013, 18:25

Witam,
Przeczesałem sporo tematów, przeszukałem całe google, ale wciąż mi mało.

Szukam auta na którego widok człowiek od razu wie, że "gość ma klasę, zna się". Nie mówie, że od razu musi być to S-klasa, ale auto ma mieć przede wszystkim dobrze wyglądające.

Moje wymogi:
-Dobry wygląd
-benzyna (robię trochę kilometrów, ale głównie po mieście ~13-15kkm)
-skrzynia manualna
-względnie ekonomiczne auto (nie mam lekkiej nogi tak więc 10l/100 po mieście to max)

Dotychczas zastanawiałem się nad kilkoma, ale jak dotychczas mam w głowie dwie wizje:
-Alfa Romeo GT
-BMW e46 coupe

A jakie są wasze propozycje? Oczywiście liczę też na jakieś lekkie uzasadnienie dlaczego akurat dany model wg was jest godny uwagi.
forky
Nowicjusz

Prawo jazdy: 06 04 2011
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: Kia Rio
Silnik: 1.5 CRDi
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2006

02 Kwi 2013, 18:32

O ww wymienionych nic Ci nie powiem, bo nie znam ich ale tylko ze słuchu wiem, że ta Alfa potrafi wydrenować kieszeń w wersji benzynowej czy to prawda? to zweryfikować można na forum alfaholików.

Ja bym CI polecił Lexusa IS200. Rzędowa szóstka z ładnym brzmieniem, jak coś dobrze toleruje gaz, tylny napęd, nie tak olkepane jak BMW i Audi i najważniejsze to, że to Lexus - trwały, bezawaryjny i nikt nie powie, że nie ma klasy i stylu. Uwaga na dużą ilość aut z Angli.
ten jest ciekawy:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

02 Kwi 2013, 18:42

Oj Lexus to klasę ma, problem w tym, że jestem z Krakowa i raczej ciężko by mi było jechać na drugi koniec polski, tylko po to, żeby oglądnąć auto. Na pewno będę szukał jakiegoś w Małopolsce. Puki co na allegro znalazłem jednego - rozbitego :|.
Generalnie mam czas do końca maja na zakup, więc muszę się pośpieszyć, ale na pewno jak pojawi się jakaś oferta takowego na allegro nie zawaham się i pojadę oglądnąć.
forky
Nowicjusz

02 Kwi 2013, 20:40

Mam jeszcze do was takie pytanie:
Co sądzicie o tej alfie?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Godna uwagi czy jednak nie? Jeżeli tak to przy oględzinach i jeździe próbnej na co zwrócić uwagę?
forky
Nowicjusz

02 Kwi 2013, 21:44

Nie masz lekkiej nogi i chcesz żeby samochód palił do 10 litrów w mieście??? Alfe sobie daruj ze względu na awaryjność, podobno TS'y po 2003 poprawili ale nie wiem jak to w praktyce wypada. Musisz popytać na alfaholikach... W dieslach lecą panewki, 3.2 pije za dużo jak na Twoje wymagania, a w starych TS'ach leci wszystko. Generalnie w aflach leci wszystko. Aha no i rdzewieją na dodatek... Jeśli chodzi o e46 to bardzo lubię ten samochodzik :). W spalaniu da się zmieścić ale zależy też jakiej oczekujesz od samochodu dynamiki...
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Rok produkcji: 1993

02 Kwi 2013, 22:01

Toledo III w 1.6 ekonomia i wyglad pierwszorzedne :)
Desire
Początkujący

Prawo jazdy: 06 01 1974
Auto: Tolek
Silnik: 2.0
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2005

02 Kwi 2013, 22:05

Takie E46 lub Alfa GT spali spokojnie te 11-12L i tu jedyne co może pomóc to instalacja LPG.
kejran
Początkujący

Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: BMW 5

02 Kwi 2013, 22:22

Z tym, że spala spokojnie 11-12l to się nie zgodzę, bo kolega ma e46 tyle tylko ze w sedanie i wg komputera spala 10.1 więc zejście poniżej 10 jest możliwe kwestia tylko opanowania się na co dzień, co jest do zrobienia.
forky
Nowicjusz

02 Kwi 2013, 22:28

Komputer pokazuje średnie spalanie , a nie tylko to z miasta.Katalogowe spalanie dla 1.8 to około 11L w mieście i dla 2.0 około 12L.
kejran
Początkujący

Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: BMW 5

02 Kwi 2013, 23:47

E46 wcale nie palą jakoś masakrycznie dużo. Po prostu bmw w "katalogowym spalaniu" jako jedna z nie wielu (jak nie jedyna) marek nie kłamie.

[link do autocentrum.pl wygasł]
Tu macie spalanie e46 328ci, reszty poszukajcie sami.

Jeśli chodzi o alfe GT.

Tu silnik 2.0 JTS alfy romeo. Ale! W alfach bardzo awaryjne są wariatory faz rozrządu, jak padnie wariator to moc maleje a spalanie rośnie. Mówi się żeby wymieniać wariator co drugą wymianę rozrządu. A to są koszta...

Poza tym alfa wbrew pozorom słabo idzie z dołu. BMW idzie bardzo ładnie :).

Ps. dorzucę.

318i - 118 KM.

320d - 150 KM.
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Rok produkcji: 1993

04 Kwi 2013, 18:44

Desire napisał(a):Toledo III w 1.6 ekonomia i wyglad pierwszorzedne

Toledo III i uroda? Przecież to jedno z paskudniejszych aut jakie widziałem. Tworząc Toledo III zdeformowali zupełnie Toledo II które jako tako wyglądało i nawet przez długi okres czasu było atrakcyjnie wyglądającym autem, ale Toledo III to paskud.
QwertyD
Nowicjusz

Miejscowość: Dębica

04 Kwi 2013, 20:01

QwertyD napisał(a):Toledo III i uroda? Przecież to jedno z paskudniejszych aut jakie widziałem. Tworząc Toledo III zdeformowali zupełnie Toledo II które jako tako wyglądało i nawet przez długi okres czasu było atrakcyjnie wyglądającym autem, ale Toledo III to paskud.

Dwójka akurat była niczego sobie, III rzeczywiście jest trochę dziwnie zaprojektowana, ale niektórym się może podobać i najwyraźniej podoba.
Pablo232
Nowicjusz

Auto: volvo, man, lexus