Szukam nowego auta do 60 tys

02 Kwi 2013, 14:57

Witam jak w temacie szukam autka. Co powinno posiadac dane auto ? Przyjemne wnetrze cos typu Astra IV , Audi itp. Musi mieć Klimatronic automatyczny najlepiej dwustrefowy ( jak widze reczna w Salonie to szału dostaje, a jezdze Audi z 99r i ma automatyczna ;/ Skorzana kierownice ( kierowanie radiem) , fajnie jak by mial tempomat, halogeny+xenony ,jakieś fajny zestaw glosnikow, rodzaj nadwozia jakoś nie ma znaczenia , byle 5 drzwiowy :) Co proponujecie ? Rozgladałem się między Octavia( Ta nowa ) , Astra IV, Golfem Kombi , Citroen C4 . Fajne sa jeszcze Volvo S40 i Audi A3 ale to juz nie ta kasa :) Mile Widziane Inne propozycje byle auto się w miare prezentowało i ten środek :)
edas101
Nowicjusz

Prawo jazdy: 17 06 1984
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Audi A4 B5
Silnik: 1.6 102 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna

02 Kwi 2013, 14:59

Może jeszcze Mitsubishi Lancer :) nie wiem juz ;/ Aha jeszcze jedno , silnik żeby nie zamulał :D jak widze te male TSI ;/ nie wiem czy dobre sa czy nie ?
edas101
Nowicjusz

02 Kwi 2013, 16:35

Niestety ale za 60 tys. coraz trudniej kupić wypasiony nowy samochód. Proponuję Ci się rozejrzeć w solenie KIA, samochody brzydsze i może mniej komfortowe od europejskich ale są mniej awaryjne.
zoltrex
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 1993
Auto: mazda 323 F
Silnik: 1,5 88 KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 1995

02 Kwi 2013, 16:53

Ja bym powiedział, że koreańskie są 100 razy ładniejsze od europejskich, które są na dnie pod względem stylistyki - ale to jest kwestia gustu i nie ma co dyskutować.
Ciężko dorwać kompakta z mocnym silnikiem i takim wyposażeniem za 60 tysi. Dla przykładu Golf i Octavia zaczynają się od tej kwoty z malutkim 85konnym silniczkiem 1,2TSI, który w przyszłości szybko się rozleci (trwałość obliczona przez producenta na 150 tysiecy km)

Najciekawsze propozycje są koreańskie ale sądze, że skoro wozisz się Audi to nie zechcesz bo powiesz, że to plastik i tandeta ale tak twierdzą tylko Ci którzy nie mieli styczności z tymi autami. Auta dobrze wykonane, przestronne i dobrze wyposażone za rozsądną cene. Europejskiej konkurencji ustępują prowadzeniem. Co naważniejsze nie psują się tak jak niemieckie i mają długą gwarancję.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Citroen C4 to chyba najlepsza opcja z francuzów, ponieważ jest najmłodszy z trójcy Megane C4 i 308. Jednak przestonnością kabiny ustępują koreańskim autom. Dobre wykończenie.

Ciekawa jest również Honda Civic po rabacie jednak silnik troche mniejszy:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010

02 Kwi 2013, 17:08

No własnie nie Koniecznie , bo biorę pod uwagę Kia Rio lub Ceed i Chevroleta Cruze ale tego 4D
[link do Otomoto wygasł] - ten jest calkiem fajny . Nie chodzi o to żeby miał duży silnik , byle by uciągnął . Czasami smiać mi się chce jak widzę Octavie 85km ;/ przecież to zdecydowanie za mały silnik ;/ Mam Audi A4 i 101 wystarcza :) jak dla mnie
edas101
Nowicjusz

02 Kwi 2013, 17:10

A ktoś Widział Astre IV ? Lub Nową Octavie ( Moze byc z 2012 ) . Kia Ceed tez fajnie wygląda :)
edas101
Nowicjusz

02 Kwi 2013, 17:25

o Ceedzie jak chcesz sie dowiedzić to pisz do fizzy12 - niedawno kupił takiego z silnikiem 1,6GDI w dobrym wyposażeniu

Zakup nowego Auto Swiata tam akurat jest test Astry IV sedan niestety z dieslem i poradnik kupującego opisujący nową Octavię. Polecana przez nich (rozsądna) wersja 1,4TSI Ambition kosztuje 76 tysięcy.
Ja Asterkę z zewnątrz ogladałem tylko i z profilu tak samo Cee'd wygląda.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

02 Kwi 2013, 22:24

A co myślicie o tych samochodach ?

A więc który i dlaczego :) Dzieki z góry za odpowiedzi
edas101
Nowicjusz

02 Kwi 2013, 23:12

A więc:
Astra - jak najbardziej ale zauważ brak automatycznej klimy, rekordowa ilośc miejsca dla kierowcy
Cee'd - mój faworyt z Twoich propozycji, gdyż ma najlepsze wyposażenie przy niskiej cenie i najlepszej gwarancji mimo wyłączeń chodź osobiście wolałbym i30
Golf VI - stary konstrukcyjnie, tandetny silnik 1,4 TSI
Golf VII - mały silniczek 1,2 TSI - 85KM to jest nieporozumienie, słabe wyposażenie w porównaniu do Cee'da
Jetta - jak wyżej w Golfie VII
Megane - wyposażenie na plus, ciasne wnętrze na minus
Rapid - badziewiaste TSI, auto budżetowe słabo wykończone (słabiej od koreańców) i to Skoda, duże wnętrze
C4 - jak najbardziej na plus, dobre wyposażenie, mało miejsca wewnątrz
Focus - świetne prowadzenie, dobre wyposażenie, mocny silnik
308 - ciche, dobrze wykończone wnętrze, troche wiecej miejsca niż w Megane mniej niż w Rapidzie czy Cee'dzie

Reasumując z tych brałbym w kolejności:
1. Cee'd
2. Focus
3. C4
4. Astra
5. Jetta/Golf VII - nowoczesne ale to g*wniane TSI...
6. Megane
7. 308
i daleeeeko
8. Rapid
9. Golf VI

Dodam, że producent upiera się, że uporał się z usterkami trapiącymi silniki TSI (m.in "luźny rozrząd") ale mechanicy twierdzą, że w tej kwesti się nic nie zmieniło tak więc szkoda czasu i nerwów na te buble.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

03 Kwi 2013, 13:54

Jak dla mnie to :
1. Cee'd - mile mnie zaskakuje
1. C4 - Fajny jest DS4
1. Astra - jak by miał automatyczną klime to ma Winner
Bedzie trudno wybrac :)
4. Focus - nie podoba mi sie w srodku , ale chetnie się przejade.
5. 308 - nie wiem czy warto sie mu przyglądać
6 Jetta/Golf VII - nowoczesne ale to g*wniane TSI... - no własnie te TSI , gdyby nie to Golf Variant bral bym pod uwage
7. Megane - co do renault nie mam przekonania
i daleeeeko
8. Rapid - podobny do nowej octavi , wiec fajny ( ale jezeli jest to tak jak Passat do Jetty czy Bory ) to nie fajnie bedzie
9. Golf VI - hm....
edas101
Nowicjusz

03 Kwi 2013, 14:08

Heh dzida dzięki, że mnie polecasz :D
W sumie tak czy tak jako posiadacz ceeda muszę się tu odezwać.
Po pierwsze chce Ci przedstawić linka do ceeda z silnikiem 1.6 gdi i wersją L wyposażenia i chyba pakiet funkcjonalny (jeśli są to zdj tego samochodu).
62 tyś za te wyposażenie... Jeśli u rywali znajdziesz za 75 tyś to będzie dobrze , oczywiście tu jest po rabacie.

[link do Otomoto wygasł]

Silnik daje radę nie całe 10 s do 100, ale na to bym nie zwracał uwagi, silnik jak dla mnie wystarczająco elastyczny od 60-200 na szóstce spokojnie ciągnął i wcale nie wolno : ))
Ekonomiczność.. Aktualnie przy mrozie 8.5-9 litrów w mieście.
Trasa koło 6-7.
Co do wyposażenia L+pakiet funkcjonalny. Klima 2 strefowa, elektryczny ręczny, wiadomo kierownica wielofunkcyjna, wyświetlacz zamiast prędkościomierza(genialna sprawa) i pełno bajerów.. Sam możesz jechać do kia i zobaczyć, proponuje również jazdę testową.
Wnętrze- bardzo dobrze wykonane osobiście dużo bardziej mi się podoba niż i30. Kierowca 176 wygodnie ustawiony fotel + pasażer 190 i ma miejsce na nogi więc jest bardzo dobrze : ))
Chcesz coś więcej wiedzieć to pisz :)
Pozdrawiam
fizzy12
Początkujący
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1
Auto: Kia Ceed SW
Silnik: 1.6 GDI 135 km
Typ: Kombi

03 Kwi 2013, 19:54

Jestem tu nowy i nie wiedziałem jak się zgłosić , więc fajnie że napisałeś :)
Chciał bym wiedzieć jak z elastycznością tego samochodu. Powiem na przykładzie, auto którym jezdze ma 101-102 km , jak bym bieg nie zmienil nie zamuli , a testowałem astre III w salonie 115 km i tak musialem ja krecic na obrotach zeby nie mulila. Nie wiem czym to spowodowane.
Jak z wnętrzem przestronne , mam 183 i chcialbym w razie w przewiesc kogos podobnego z tylu ? Elektroniczny reczny ;/ Nie podoba mi się to ;/ Jest opcja normalnego ? Jak z ceną po 2-3 latach ? Dawno go kupiłeś ? Jak się trzyma drogi ? Głośniki sprawdziłeś :)
edas101
Nowicjusz

03 Kwi 2013, 21:15

Głośniki jak dla mnie są przyzwoite zwłaszcza jak wsadzisz pendrive. Co do trzymania drogi . Jest bardzo dobrze nie ma przechylow, ale sam ocen. A hamulec elektryczny. Są auta 7-8 letnie z tym cudem i raczej się to nie psuje zaryzykuję stwierdzenie że szybciej elektrycznie składane lusterka. Jest oczywiście możliwość z zwykłym, wersja L bez pakietu funkcjonalnego . Ale wtedy nie masz nawiewu klimy z tylnego tunelu tylko pod siedzeniami(gorsze chłodzenie tylnej kanapy), nie ma wyświetlacza zamiast predkosciomierza, regulowanego podlokietnika i chyba skórzanego wykończenia dźwigni zmiany biegów i kierownicy. Co do elastyczności. Jak chcesz wyprzedzać tira to musisz zredukować. To silnik wysokoobrotowy bez turba, coś jak ivtec u hondy. Na 3 i 4 ładnie ciągnie. Poza tym plusem że nie ma turbiny przemawia ekonomicznosc, jak wcześniej pisałem ;)
Przejedz się do salonu i umów się na jazdę testowa :)
fizzy12
Początkujący
Awatar użytkownika

03 Kwi 2013, 21:35

Aha czyli powiem że w miarę :) Ten ręczny jest do przyzwyczajenia ? Parę razy jedziłem passatem 2007 r z tym czym i troszkę mnie wkurzało :P Zimą się człowiek tez nie pobawi :) Chociaz nie do tego ma to sluzyc. Ale podjazd pod gore , jest takie cos jak chwilowe wstrzymanie ? A co do jazdy probnej to trzeba się umawiac :) Jak bylem w VW i Oplu to nie musialem . A co najlepsze w oplu nawet nic nie podpisywałem ani prawka nie dawałem :D Dali kluczyki i mozemy jechac :)
edas101
Nowicjusz

03 Kwi 2013, 22:26

Jest do przyzwyczajenia. Pod jakimś tam kątem nachylenia sam się zaciąga. Ale to już musi być dość trochę stromo. Żeby zaciągnąć i zwolnić reczny musisz mieć nogę na hamulcu(nawet gdy przypadkowo nacisniesz to ci się nie zwolni). A przy uruchomionym silniku wystarczy ze sprzeglo zaczniesz puszczać to.przy starcie sam się zwolni. Co do przestrzeni myślę ze ceed to przestronne auto. Z tylu jest miejsca wystarczająco. Zresztą ustaw fotel w salonie do wygodnej pozycji i usiadz z tylu ;)
Wiesz ja mam nadzieję że się nic nie popsuje. Ale teraz wszędzie jest pełno elektroniki. Nie tylko reczny może paść. Mi się spodobało ostatnio. Na mrozie.miałem złożone lusterka( ta idiota, zostawił zamknięte) no i przy otwarciu samochodu się zaczęły rozkładać. Jedno się rozłożylo a drugie nie. Myślałem ze polamalem( były już takie przypadki) ale tu naszczęście lusterko na siłę nie ciągnęło. Nie wiem czy ma taką funkcje czy nie ale mam nadzieję że ma. Jeśli nie to miałem kupe szczęścia :p
fizzy12
Początkujący
Awatar użytkownika