Docieranie silnika

12 Mar 2011, 22:15

Witam,

Jak długo powinienem docierać silnik 2.8 JTD? Jest to auto dostawcze, z tego co mechanik mi powiedział to przez jakieś 1000-2000 km powinienem unikać wyższych obrotów (jasna sprawa) oraz samochód nie może dostawać zbyt dużego obciążenia. No tylko to nie jest samochód osobowy, ten samochód ma właśnie służyć do przewozu towaru a wyjeździć 2000km dla samego wyjeżdzenia to raczej mission impossible. Wobec tego mam pytanie czy można odpalić auto i zostawić uruchomione na przykładowo 8godzin przez kilka dni i by wychodziło sobie na luzie? Czy to pomoże dotrzeć silnik?

Silnik był ostatnio remontowany, wypalony był jeden tłok i trzeba było go wymienić. Nie znam szczegółów tego remontu, pisze tego posta nie w swoim imieniu.
bejronix
Nowicjusz

12 Mar 2011, 23:24

Wątpię aby taki docieranie było skuteczne niż spokojna jazda.
W czasie jazdy jakby nie patrzeć silnik jednak ma jakieś obciążenie i 8 godzin chodzenia na pusto w garażu to nie to samo co trasa 100 km. Moim zdaniem powinieneś autem jeździć ale je oszczędzać, po tym tysiącu wymienić filtr i olej i jechać dalej.
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

17 Kwi 2011, 19:52

Jeśli remont bardzo porządny to niech pochodzi sobie stojąc ale nocą,gdy chłodno!Tak robi mój znajomy Fachman od remontów silników,można, tak jak Stasiowski pisze ,ale od razu trasa,unikać miasta.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

25 Sty 2019, 15:54

Docieranie silnika jest bardzo istotne, bo możemy go łatwo zniszczyć jak jest nowy. Warto o tym więcej poczytać: https://www.prawo-jazdy-360.pl/aktualno ... je-stosuje
lolka97
Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Magazyny energii z baterii samochodowych
    Toyota i Chubu Electric Power zawarły porozumienie w sprawie wspólnej budowy systemu magazynowania energii Storage Battery System na przemysłową skalę. Zostaną w nim powtórnie wykorzystane akumulatory z samochodów ...