Docieranie silnika w nowej fieście

18 Sie 2010, 00:10

Witam,
jeszcze nie mam autka, ale już za parę dni będzie i tak akurat wypada, że będę miał autko i zaraz w trasę muszę jechać i chciałbym już nowym autkiem ruszyć. Ściągnąłem sobie instrukcje z oficjalnej strony forda i tam jest informacja, że pierwsze 1500km nie jeździć z dużymi prędkościami często zmieniać prędkości, szybciej wrzucać wyższe biegi i nie obciążać silnika. Moje pytanie czy mogę w jeden dzień zrobić ok. 250 - 300 km?
Mary$
Nowicjusz

Miejscowość: 3miasto

18 Sie 2010, 11:40

Spokojnie możesz jechać tylko nie piłuj silnika.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

18 Sie 2010, 12:08

Pamiętaj także aby co jakieś 150-200km robić przerwy po pół godziny
prkcomputers
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

18 Sie 2010, 12:41

No właśnie jaką maksymalną prędkością jechać 70km/h?
Mary$
Nowicjusz

Miejscowość: 3miasto

18 Sie 2010, 14:45

prkcomputers napisał(a):Pamiętaj także aby co jakieś 150-200km robić przerwy po pół godziny

a skąd to zalecenie?
Serce bije w tempie obrotów maszyny
bodziokardasz
Zaawansowany

Miejscowość: Czarna Ziemia

18 Sie 2010, 15:15

Od mechanika z ASO Ford'a

Twierdził że po przejechanych tylu km silnik nagrzewa się do odpowiedniej temp. przy obrotach 2000-3000. I że po takiej procedurze silnik lepiej pracuje i ma lepszą żywotność. Osobiście tak zrobiłem i nie narzekam na mojego 1.4.

Ale tak naprawdę co spec to inna teoria :)
prkcomputers
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...
    Yaris Hybrid-R concept
    Yaris Hybrid-R będzie pojazdem koncepcyjnym, pokazującym rozwój technologii hybrydowej w kierunku znakomitych osiągów i najwyższego poziomu przyjemności z jazdy. Model bazuje na 3-drzwiowej wersji Yarisa. Pod ...

25 Wrz 2010, 11:19

Specjalnego docierania wymagały samochody 30 lat temu.... powiedzmy przez pierwsze 2000km katuj silnika i będzie dobrze :)
Fuckir
fuckir
Początkujący

Miejscowość: Bydgoszcz

25 Wrz 2010, 13:20

Dokłądnie jak pisze kolega wyżej - docierania wymagały samochody typu duży , mały Fiat, Polonez starsze genercje i samochody z podobnych roczników. Nawet w instrukcji obsługi było podane jak należy jeździć w czasie docierania samochodu. Obecnie już takich instrukcji chyb a nie ma. Przynajmniej ja się dawno z czymś takim nie spotkałem od parunastu lat. Obecnych nowych samochodów nie trzeba docierać. Oczywiście to co my tu piszemy nie nalezy traktować z dozgonnym zaufaniem do nas i należy dowiedzieć się jakie są warunki gwarancji samochodu ( może tam być wzmianka o docieraniu - dlaczego nie _ oraz zapoznać się z instrukcją użytkowania tego samochodu.
Z mojej strony powiem tyle, że ani w gwarancji ani w instrukcji nie było nic na temat docierania i też tych samochodów nie docierałem i nie mam żądnych problemów.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 2000

25 Wrz 2010, 23:16

prkcomputers napisał(a):Pamiętaj także aby co jakieś 150-200km robić przerwy po pół godziny

W czasie tej przerwy należy obłożyć silnik (blok) czosnkiem i surowym mięsem i tańczyć nago wokół samochodu...

zmień mechanika ;)
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

26 Wrz 2010, 20:04

Niekoniecznie tak jest.Macie rację z tym docieraniem,jednak wyczytałem gdzieś,że najbezpieczniej jest przez pierwsze 5 tyś km auta nie poganiać na maksa,tzn .jeździć na 70 % możliwości (prędkość maksymalna)lepiej być ostrożnym,być może wpłynie to na trwałość jednostki napędowej.Naturalnie to zalecenie nie mieściło się w granicach kategorycznego zalecenia,że tak się musi,tak jest lepiej :!:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

27 Wrz 2010, 14:27

No jeżeli ktoś się poczuje lepiej że lepiej zadbał o swój samochód, to podejrzewam, że nic się nie stanie jak będzie go sobie docierał wg starych zasad.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 2000

06 Paź 2010, 09:59

Silnik jest już wstępnie dotarty, ale był docierany "na sucho" w fabryce, bez obciążenia w postaci reszty samochodu. Oczywiście nie zaszkodzi mu już ostrzejsza jazda, ale w niektórych samochodach silnik dociera się dopiero przy 30-50tys. km (Honda S2000 dopiero po 50tys. km łapie swoją optymalną moc, Mitsubishi Lancer dopiero obniżył spalanie do sensownego poziomu gdy mu stuknęło 30tys. km). Więc jednak coś w tym jest. Świadczy o tym też to, że do testów długodystnsowych 100tys. km sami producenci nie dają "świerzych" aut o przebiegu 0km, tylko takie które mają 1000-3000 nalatane, tak aby redaktorzy "katowali" już auto dotarte.

Z tą przerwą po 200km to przesada, silnik jest tak samo nagrzany po 20 jak i po 200 km, ale postaraj się jeździć w przedziale 2000-4000 obrotów tak by nie dusić ani nie piłować silnika.

Dodatkowo docieranie nie dotyczy się tylko silnika o czym chyba część z was zapomniała - chodzi też o odopowiednie ułożenie się klocków hamulcowych, więc przez pierwsze około 1000km nie hamuj zbyt ostro jeśli nie musisz, wstępne dotarcie się skrzyni biegów i reszty ruchomych podzespołów.

Jeśli olejesz te zalecenia to prawdopodobnie nic się nie stanie - efekt może wyjść dopiero za 10 lat kolejnemu użytkownikowi.
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka

22 Paź 2010, 07:56

Tak,na temat docierania wypowiadają się tuningowcy,zauważyli,że auta nowiutkie na hamowniach osiągają mniejsze moce,niż podają producenci.Po kilku tysiącach km przebiegu moc wzrasta,wniosek może być jeden.Lepiej ostrożnie obsługiwać się pedałem gazu, przez pierwsze kilka tysięcy km.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)