Fusion czy ma coś z terenówki?

10 Sie 2010, 19:35

Witam wszystkich
Zainteresowany jestem kupnem Forda Fusiona czy ma cokolwiek wspólnego z autem terenowym? Mieszkam w małej miejscowości i zastanawiam sie czy auto da radę na polnych drogach dojazd do domu 5km. polna która w lecie jest w miare ok ale zima i wiosną robi się nieciekawie.
Proszę o opinie na temat auta osób użytkujących lub znających zagadnienie
Jakie jest zawieszenie, czy jest awaryjny i jaki ewentualnie polecacie silnik. Blachy czytałem że fordowskie więc wiem czego mogę się spodziewać.
hazel
Nowicjusz

Miejscowość: salon

13 Sie 2010, 08:44

zależy od polnych dróg ;) ale fusion to autko miejski nie SUV (jeśli mówimy o europejskim bo amerykański to limuzyna) i jako SUV się nie sprawdzi, z fordów prędzej Cuga.
pomyśl nad czymś solidniejszym, prędzej myślał bym nad terenówką z niezależnym zawieszeniem z przodu i reduktorem niż SUVem
Isuzu Rodeo (lub trochę gorsza kserówka Opel frontiera), Mitsubishi Pajero, Nissan Terrano lub Pathfinder (Xterra) na przykład spełni twoje wymagania, niestey te samochody palą o wiele więcej ale też dają więcej możliwości
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

18 Sie 2010, 01:05

Ford Fusion ma tyle to terenówki co do F1. Ogólnie samochód przez "mniejszy teren przejedzie"

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=rGb5CzgpA64[/youtube]

Patrz powyższy filmik, jeżeli to jest twoja polna droga to samochód spoko sobie poradzi. Mam mojego już prawie 4 lata z salonu i takie drogi są że tak powiem standard po prostu nie lubię stać w korkach. Jak na razie zawieszenie trzyma bez jakich kol wiek napraw. Ogólnie serwis to mój samochód widzi raz w roku na przeglądzie corocznym i oprócz standardowych rzeczy które się zużywają filtry itp. nic wymieniać nie musiałem.

Jedynym minusem samochodu jest brak napędu na 4 koła.
Ostatnio edytowany przez prkcomputers, 19 Sie 2010, 00:19, edytowano w sumie 1 raz
prkcomputers
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

19 Sie 2010, 19:54

Dzięki za odpowiedzi!!
Co do aut o których pisze "pocieszny" to boję się napraw gdyż słyszałem że są drogie a i samochody często dobrze wytłuczone po bezdrożach. Budżet jakim dysponuje to 17000 PLN a i auto chciałbym max 10 lat z niedużym silnikiem/spalaniem. Droga taka mniej więcej jak na filmie "prkcomputers". Czy te silniki w fusionach 1.4 TDCi są dobre? Słyszłem że niesłuzy im rozruch silnika na krótką trasę?
hazel
Nowicjusz

Miejscowość: salon

20 Sie 2010, 10:57

Ja mam benzynę. Ale jak oszczędnie jedziesz to możesz mieć spalanie niższe lub równe jak w dieslu ;) u mnie jest 7,1
prkcomputers
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Komfort, styl i odwaga - Trzy dekady Lexusa
    Świat motoryzacji jest barwny i interesujący. Ale nie byłby taki, gdyby nie producenci prezentujący zupełnie inne podejście do tworzenia samochodów. W tym roku mija dokładnie 30. lat, odkąd kolorów motoryzacyjnemu ...