Dodanie współwłaściciela...

08 Lis 2011, 13:02

Witam,

Kupowałem auto w kredycie. Z pewnych przyczyn auto było w całości kupione na matule - choć ja w zasadzie byłem jedynym użytkownikiem. Byłem wpisany do ubezpieczenia - ale to chyba nie ma znaczenia.
Teraz kredyt spłaciłem i chcę już być współwłaścicielem auta - tak żeby zaczęły mi się zniżki gromadzić.
Byłem w UK i zapytałem się jak to zrobić - ale byłem chyba za bardzo zamotany, żeby wszystko zrozumieć. Poza tym tłum ludzi przy informacji i babeczka jakoś nie chciała całej uwagi mi poświęcać.

Ale tak:
- poleciła mi, żeby matula zrobiła darowiznę na mnie ( rozumiem, że części auta)
- z tą umową i formularzem rejestracyjnym muszę iść do UK, zgłosić potem darowiznę do US?

Przeczytałem też, że będę musiał zgłosić fakt przerejestrowania auta do ubezpieczyciela i od razu policzą mi nową stawkę OC.

Może lepiej poczekać do końca umowy na OC?(lipiec 2012) i wtedy załatwiać te formalności...

A może jeszcze są jakieś ważne aspekty, o których musiałbym wiedzieć.
Rookie
Obserwowany

Auto: Skoda Fabia

08 Lis 2011, 23:31

Rookie napisał(a):z tą umową i formularzem rejestracyjnym muszę iść do UK

Tak...
Rookie napisał(a): zgłosić potem darowiznę do US?

Tak ale w tym przypadku nie ponosisz zadnych opłat...
Rookie napisał(a):Może lepiej poczekać do końca umowy na OC?(lipiec 2012) i wtedy załatwiać te formalności...

Mysle ze tak...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

09 Lis 2011, 05:16

Sprawdź jeszcze jakie będą warunki ubezpieczenia bo jeśli Twoja mama ma zniżki a Ty masz więcej niż 25 lat to w sumie nie problem - wtedy chyba opłaty będą podobne jakby tylko Twoja mama była właścicielem ale jeśli masz mniej niż 25 lat to koszt ubezpieczenia może być znacznie wyższy.
Łukasz93
Początkujący

09 Lis 2011, 12:10

Mam więcej jak 25 lat, prawo jazdy o prawda tylko 3 lata - ale zniżek praktycznie brak (10% na OC, 0 na AC)
Matula ma pełne zniżki na OC, na AC było 30% (generalnie z tego co wiem to łapała wszystko co miał ojciec).

Ale ok, przejdę się do naszego ubezpieczyciela i sprawdzę jak wyjdą opłaty.

Dzięki za odpowiedzi.
Rookie
Obserwowany

Auto: Skoda Fabia