Dodatek do silnika zmniejszający zużycie oleju

17 Wrz 2021, 10:47

Czy ktoś testował/używał specyfików z Liqui Moly tj. dwusiarczek molibdenu lub Verlust Stop uszczelniacz silnika lub ceramizer do regeneracji silników. Wiadomo nie spodziewam się jakichś cudów, ale jakby zużycie oleju spadło o połowę to już byłby dla mnie sukces a produkty te mają masę pozytywnych opinii. Który z nich ewentualnie wybrać i czy należy stosować regularnie przy każdej wymianie oleju? Czy sama zmiana oleju z 5W30 na 5W40 coś da? Jaki olej zalać by miał normę 507.00 tak jak zalecają w instrukcji bo przeważnie to wszystkie mają 502.00/505.00?
Berserker1982
Początkujący

Zdjęcia: 0

17 Wrz 2021, 11:16

Zalej zamiast oleju całość moto doktorem :D albo jak WazUp ceratekiem , wtedy na bank brać nie będzie już nic :D Sam nie stosowałem natomiast fakt ludzie piszą,że pomagają takie środki. Spróbować nie zaszkodzi myślę :) pozdrawiam
elewapa
Obserwowany

17 Wrz 2021, 11:35

Samochód jest z 2013 r. Czy ten Ceratec przynajmniej nie zaszkodzi silnikowi jeśli nie pomoże? Nie wiem czy piszesz to żartem czy serio :) ?
Berserker1982
Początkujący

17 Wrz 2021, 12:48

elewapa napisał(a):zamiast oleju całość moto doktorem
To nie jest rozwiązanie i zabije szybciej silnik niż ci się wydaje!

Nie zalecam używania wszelkich zagęszczaczy typu MotoDoktor itd. szczególnie jak silnik jest doładowany.

Jeżeli silnik bierze olej przez zapieczone pierścienie to najlepiej przy wymianie użyć płukanki i przez gniazda świec zastosować np. Xado Antykoks. Takie rozwiązanie na pewno pomoże w przypadku zapieczonych pierścieni.

Nowy olej najlepiej zalać zgodny z normami producenta i po takich zabiegach czyszczenia możemy dodać ceramizer w odpowiedniej ilości lub właśnie MoS2. Takie preparaty raczej mają zapobiegać niż później leczyć ale mogą podnieść nieco sprawność silnika.

Kiedyś z kolegą zrobiliśmy test na silniku 1.8 VVTi z Avensisa z 2003 roku na tym który miał problemy z popijaniem dużych ilości oleju. Samochód spalał średnio 0,8l oleju na 1000km. Co zrobiliśmy? Dodaliśmy do oleju płukankę do silnika, wymieniliśmy olej na jakiś najtańszy, zastosowaliśmy preparat do uwalniani pierścieni przez gniazda do świec dwa razy w odstępach kilkugodzinnych. Następnie po rozgrzaniu silnika dodaliśmy ponownie płukankę i wymieniliśmy olej już na docelowy. Później jeszcze po przejechaniu jakiś 50km powtórzyliśmy operację z Xado do pierścieni. Nasze działania okazały się skuteczne bo spalanie oleju znacznie spadło i przy pierwszym przejechanym 1000km dolewka była na poziomie 300ml i mniej więcej ten poziom utrzymywał się dalej przy robieniu kolejnych km. Dodatkowo silnik zaczął pracować jakby ciszej. Nie dolewaliśmy żadnych dodatków do oleju przez pierwsze 10tkm po tej operacji. Wniosek był taki że opłacało się to zrobić choć liczyliśmy się z ewentualnością remontu silnika lub jego wymiany. To tak z doświadczenie z przed kilku lat :)
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

17 Wrz 2021, 16:18

Tak czy siak mogę zalać Motulem 8100 X-Cess 5W40 zamiast 5W30 bez żadnej szkody dla silnika i bez obaw wlać po wymianie tego molibdenu? Chyba, że macie jakieś lepsze propozycje co do samego producenta oleju?
Mi tam w sumie zwisa dolewanie oleju bo robię małe przebiegi rocznie i to nie problem dolać , ale czy to zużycie nie spowoduje jakiejś awarii w silniku albo innym podzespole w najbliższej przyszłości?
Berserker1982
Początkujący

22 Wrz 2021, 18:10

Znam skład Cerateca,nie będę go zdradzał,ale spokojnie,nazwa Ceratec jest tylko marketingowa,jako ciekawostkę tylko podam,że w silnikach Diesla Ceratec powstaje sam:),to nic innego jak grafit,z tym,że w pewnym momencie jego nadmiar powoduje odwrotny skutek,dlatego Cerateca do silników Diesla nie powinno się wlewać,nadmiar grafitu zwiększa współczynnik tarcia a optymalna ilość powstała z sadzy obniża.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

22 Wrz 2021, 18:26

PhantomASA1 napisał(a):to nic innego jak grafit

Tak, a dokładniej heksagonalny azotek boru. Moim zdaniem lepiej skupić się na dodatkach estrowych np. archoil. Choć sam nie używam takich rzeczy, bo zamiast kupić tańszy olej za 130 i dodatek za 90, lepiej dobry olej pao za 200+ :D
Gość114260