Dodatkowe wyposażenie

02 Cze 2009, 05:50

Witam

Mam taki dylemat. Chciałbym się spytać, czy jest sens montowania we własnym samochodzie pewnych rzeczy samemu i przez jakiś warsztat, a chodzi mi mianowicie o:

Klimatyzacja – Niemiłosiernie jest jeździć latem w takie temperatury. Czy kosztowne i sensowne jest do montowanie oryginalnej klimatyzacji w samochodzie, który jej w standardzie nie miał?.

Przednie szyby elektryczne – można je do montować samemu, gdyby kupiło się oryginalne części i czy jest to trudne?.

Ramka na zegary – podoba mi się gdy zegary mają jakieś ładne obwódki, jednakże nie wiem co musiałbym zrobić by zdemontować szybkę, czy rozbierać cały kokpit czy jak? Czy jest to zabawa warta świeczki?

Gałka zmiany biegów – Gałka była by podświetlana, także musiałbym podłączyć ją do zasilania, i tak jak wyżej, czy robota jest warta świeczki?

Nowe światła – Chodzi mi o światła typu angel eyes. Czy ktoś ma takie światła? Dobrze one świecą? Czy posiadają taki sam zestaw mocowania co jest w oryginale? Podobają mi się one, ale nie chciałbym kupić szmelcu.

Za wszelkie opinię dziękuję :).
DruMcShade
Nowicjusz

Miejscowość: Sopot

02 Cze 2009, 14:35

Co do klimy - to zależy ile autko ma lat i jaką moc,oraz czy zamierzasz nim jeździć do końca,czy sprzedać w niedługim czasie.Koszt klimy jest dość wysoki i raczej nie opłaca się zakładanie do starszego autka.Tym bardziej,jak autko jest już słabawe - klima "kradnie" silnikow troszkę mocy i autko z włączoną klimą jest słabsze.Spotkałem się nawet z takim autem,że żeby można było szybciej wyprzedzić bądz jechać pod dłuższą górkę,to gość musiał wyłączać klimę,bo autko nie miało przyśpieszenia i wlokło się niemiłosiernie.
Co do szyb elektrycznych - to również zalezy tak jak wyżej od tego czy zamierzasz to autko trzymac czy sprzedać.Robota nie jest trudna i jak się znasz na elektryce i mechanice szyb,to sobie poradzisz.A jak nie to warsztat.Ile to kosztuje - pytaj na warsztacie,bo każdy ci powie inną cenę
Co do ramek - zależy gdzie te ramki chesz montować.Czasami trzeba demontowaćposzczególneczęści kokpitu,a czasami cały kokpit.Trzeba wiedzieć,gdzie są jakie śrubki i zatrzaski,żeby nic nie pourywać.
Co do reflektorów - sprawa też dość droga i zależna od tego,czy chcesz to autko trzymać czy sprzedać kiedyś.Co do ich skutecznośći świecenia - to zależy jakie i gdzie kupisz.Najlepiej jakby miały oczywiście homologację.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

02 Cze 2009, 18:27

Wow, nie wiedziałem, że klimatyzacja w starszych samochodach może mieć taki wpływ, także zapomnę o tym pomyśle.

Ramki mają być na zegary jak mówiłem. A wymieniać bym chciał w Megane 1, także nie mam pojęcia czy można łatwo to wymienić.

Chciałbym kupić za pomocą allegro. Sprzedawca opisuje, że podobna ma homologacje, ale czytając niektóre komentarze na ich temat to są różne...
DruMcShade
Nowicjusz

Miejscowość: Sopot

03 Cze 2009, 13:14

Każdy artykuł na allegro ma homologację.Tylko że zazwyczaj nie jest to homologacja europejska...
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

22 Maj 2010, 08:25

Czy przy rozrządzie zamontować dodatkowe koło pasowe do napędy sprężarki klimy czy cały rozrząd trzeba zmienić? Czy można założyć klimę od passata vr6 do 1,8 lub 2,0?
look1990
Nowicjusz

Miejscowość: Iłownica

22 Maj 2010, 09:30

rozrząd nie ma nic wspólnego z klimatyzacją, w passacie masz poprowadziny dodatkowy pasek do klimy z napinaczem, do zrobienia bez większych problemów, części lepiej kupić w warsztacie po regeneracji a zmontowanie (jeśli nie wiemy zbytnio czym to się je) zlecić warsztatowi.. ceny różnie od 800 w góre za sensowną klimatyzację
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)