Dodge Journey benzyna - automat?

02 Kwi 2018, 09:36

Cześć. Rozważam zakup Dodge'a Journeya w benzynie. Diesle skreśliłem od razu gdy dowiedziałem się, że montowany był tylko silnik VW 2.0 na pompowtryskach w połączeniu ze skrzynią DSG, która aktualnie będzie już tylko do wymiany (przy obecnych przebiegach aut używanych). Gdzieniegdzie przewija się informacja, że od 2008 roku montowany był silnik na CommonRailu ale nie znalazłem potwierdzenia w oficjalnych materiałach. Ludzie chyba myślą, że 2.0 CRD = Common Rail Diesel :(

A więc stanęło na benzynie - u nas dostępna głównie wersja 2.4, 2.7 praktycznie brak na rynku. Import z zagranicy nieopłacalny gdyż szukam okolic 2008-2009 roku.

Czy macie jakieś doświadczenie odnośnie automatów w wersjach benzynowych - były klasyczne 4 i 6 biegowe produkcji Chryslera. Czy warto w ogóle na nie patrzeć? 4 biegówka wydaje mi się, że będzie sporo palić, ze względu na obroty - jak rozkodować jaka skrzynia jest w aucie na odległość?

Może po prostu wybrać 6 biegowy manual i dać sobie spokój z automatem? Będzie ciężko bo jestem przyzwyczajony a operowanie w korku sprzęgłem przy takim kolosie musi być niewygodne.
kvision
Obserwowany

Prawo jazdy: 10 03 2008
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Passat
Silnik: 1.9 TDI 110
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004