Dodge Journey- wycie podczas dodawania gazu.

13 Mar 2022, 10:25

Witam.

Mam problem z moim Dodge Journey 2.5 eco+ (benz+gaz) 170km. 2008 rok. Napęd przód skrzynia manualna 5biegow

Problem jest nastepujacy: podczas jazdy mniej więcej od 40km/h przy wcisnietym pedale gazu auto zaczyna wyć i z prędkością wycie to narasta. Po puszczeniu pedału gazu wycie powoli cichnie i ustaje przy ponownym naciśnięciu znów wyje. Kiedy podczas jazdy wcisnę sprzeglo i dodam gazu wycia nie słuchać, na postoju na luzie przy dodaniu gazu także jest cisza.

W aucie wymienilem już skrzynię biegów na używana ( ale raczej aż takim szczesciarzem nie jestem żeby kupić druga skrzynię z takim samym problemem.)
Całe OŚKi z lewej i prawej strony
Łożyska przednie
Ogólnikowo całe zawieszenie.
Układ dolotowy tez jest w dobrym stanie, nie dochodzi żadne lewe powietrze.

Znajomy mechanik, po podniesieniu auta twierdzi, że slychac wycie z okolic skrzyni i to łożyska w dyferencjalu, ale skrzynia jest założona już inna a problem dalej ten sam czy na starej czy na tej

Zauważyłem że poduszka z tyłu silnika ma już lekkie pęknięcia na gumie, ale czy to mogło by powoda owacja takie wycie podczas obciążenia silnika?

Auto zachowuje się tak samo na benzynie i na gazie

Może ktos z was potrafi mi pomoc, lub przynajmniej podpowiedzieć gdzie szukać dalej.

Podobnego tematu nie znalazłem na forum.
Pozdrawiam
Gregor944
Nowicjusz

13 Mar 2022, 12:13

Sprzęgło Ci się czasem nie ślizga? Czy przy wymianie skrzyni zmieniłeś sprzęgło?

Jak wyglądały przeguby wewnętrzne? Jaki był ich stan itd.

Generalnie trafić dwa razy na ten sam problem to raczej mało realne. Myślę że tu coś innego generuje wspomniany dźwięk niż skrzynia.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

13 Mar 2022, 12:17

Witam. Sprzeglo zostało wymienione na nowe.
Przeguby wewnętrzne nie były w złym stanie, ale i tak wymienilem wiec też odpadaja.

Trochę się nad sprzęgłem zastanawiam czy czos przy wymianie mógł pójść nie tak :|
Gregor944
Nowicjusz

21 Mar 2022, 22:42

Panie Gregor944,mam chryslera sebring 2007r,2.0,benzyna,manual i mam identyczny problem,czyli hałas-wycie,przy wcisnietym gazie,na postoju,bez wbitego biegu wszystko chodzi cicho-normalnie.Wysłałem skrzynię do naprawy,wróciła i problem dalej ten sam.Mechanik powiedział,że są "wżery" na wałku ale można zamówić zestaw naprawczy i tak zrobiliśmy.Nie wiem,co robic dalej,żeby nie narazić się na koszty,które nic nie zmienią.Jeżeli udało się panu zdiagnozować ten problem w swoim samochodzie to proszę o informację,bo roczniki i marki naszych aut podobne,to może jest to samo.
cezix
Obserwowany

22 Mar 2022, 06:11

Witam.
Niestety problemu jeszcze nie znalazlem. W środę będę szukał dalej. Jeśli uda się Panu rozwiązać ten problem to proszę o informacje, gdyż tak naprawdę mi osobiście pomysły sie kończą.
Jeśli uda mi się coś w środę znaleźć to oczywiście dam znać.

Pozdrawiam
Gregor944
Nowicjusz

22 Mar 2022, 13:52

Dam znać na pewno.Popatrzę może fora angielskie albo czy przy robieniu przekładni czegoś mi nie spie.....li.
cezix
Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
    Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...
    Jak działają aukcje samochodów poleasingowych?
    Kupno samochodu jest zawsze niemałym wyzwaniem. I dotyczy to zarówno małych oraz średnich przedsiębiorców, jak i osób prywatnych. Spora część używanych samochodów sprzedawana jest przez handlarzy, ...