Dokumenty do rejestracji auta

21 Gru 2010, 13:28

Witam
Facet kupil w salonie Fiata samochod oddajac w rozliczeniu swojego Cinquecento (na starych tablicach). Tego Cinquecento odkupil z salonu wlasciciel komisu. No i ja od tego komisu kupilem te Cinquecento.
Jakich dokumentow potrzebuje aby zarejestrowac na siebie to auto?
kowalsky
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 2008
Auto: Opel Vectra
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

21 Gru 2010, 17:14

kowalsky napisał(a):Jakich dokumentow potrzebuje aby zarejestrowac na siebie to auto?

... żeby zarejestrować wystarczy umowa z komisem ... a dla siebie - najlepiej wszystkie ... umowę z salonu, umowę z komisu i umowę kupna na siebie ... jeśli jest faktura zakupu to Ci sie przyda ... tam jest Car-pass ... pozdro ...
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2011

21 Gru 2010, 18:10

Posiadam umowe skupu auta miedzy salonem a jakims facetem X, posiadam oryginal faktury miedzy komisem a mna oraz ksero oryginalu faktury miedzy salonem a komisem.
Czy do rejestracji musze miec obie faktury? Jesli tak to czy ksero oryginalu (miedzy salonem a komisem) wystarczy czy musi koniecznie byc oryginal badz duplikat oryginalu?
kowalsky
Początkujący

22 Gru 2010, 00:34

kowalsky napisał(a):Jesli tak to czy ksero oryginalu (miedzy salonem a komisem) wystarczy czy musi koniecznie byc oryginal badz duplikat oryginalu?

Tylko i wyłącznie orginał...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2014

02 Sty 2011, 21:15

Ok, wszystkie dokumenty juz mam. Na fakturze sprzedazy od komisarza jako kupujacy sa wpisane moje i mojego taty dane.
Ja chce byc jedynie wspolwlascicielem a moj tata ma znizki na OC.
No i teraz pytania:
1. Czy do Wydzialu Komunikacji musimy isc obaj? Czy w druku rejestracji moge siebie wpisac jako wspolwlasciciela skoro na fakturze jestesmy razem?
2. Czy do Wydzialu Komunikacji musze zabrac obecne czarne tablice? Bo w poradniku tutaj tego nie ma https://www.forumsamochodowe.pl/rejestra ... t12119.htm
3. Gdy kupowalem tego CC od komisarza to dal mi swoj odpis z KRS oraz zaswiadczenie o dokonaniu wpisu do ewidencji dzialalnosci gospodarczej. Po co mi to dal? Potrzebne to jest do przerejestrowania auta?
kowalsky
Początkujący

03 Sty 2011, 23:11

Jeżeli na fakturze jesteście razem kupujący to musicie iść razem lub jeden drugiego upoważnia
tu możesz pobrać druk upoważnienia do rejestracji
[link wygasł]

Na pewno musisz zabrać ze sobą wszystkie umowy od osoby, która jest w dowodzie rejestracyjnym po fakturę dla Ciebie.
W przypadku gdy sprzedawcą jest firma mająca w KRS handle pojazdami to może dać Ci zamiast oryginałów faktur/umów KOPIE NOTARIALNE.

Oczywiście czarne tablice też zabierasz ze sobą.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam