Rejestracja samochodu na 2 niespokrewnionych właścicieli

02 Mar 2010, 11:41

Witam,

Chciałbym się dowiedzieć czy może ktoś z Was wie, jak wygląda proces rejestracji na dwie niespokrewnione ze sobą osoby.
Przymierzam się do zakupu samochodu z moją dziewczyną i chcialbym, aby samochód byl zarejestrowany na nas oboje, tak, aby mogła ona korzystać z moich zniżek.
Oboje zameldowani jesteśmy w innych województwach, więc boje się, że to może stwarzać trudności.
Czy samochod musialby zostać zarejestrowany w gminie/powiecie zameldowania mojego albo mojej dziewczyny czy można dokonac rejestracji w dowolnym mieście, w którym akurat mieszkamy?

Jeżeli rejestracja musialaby się jednak odbyć w urzędzie przypisanym do konkretnego adresu zameldowania, to czy jako osoba użyczajązniżek muszę być 1 współwłaścicielem, czyli czy samochód musialby być zarejestrowany w miejscu mojego zameldowania czy też rejestrując samochód na mojądziewczynę, a mnie jako 2-giego właściciela moglibysmy korzystać z moich zniżek?
mumelmann
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław

02 Mar 2010, 12:02

identycznie jak na spokrewnionych
pokrewieństwo nie ma tu w zasadzie żadnego znaczenia :wink:
jak nie ma określonego stopnia współwłasności przyjmuje się po 50%
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

03 Sty 2011, 22:34

Witam,
1. sami sobie wybieracie w którym z Waszych miast będzie rejestrowane auto,
w ostateczności jeśli mieszkanie jeszcze gdzie indziej na podstawie zameldowania czasowego lub oświadczenia o zamieszkaniu można tam zarejestrować pojazd.

2. do kupna użyjcie umowy gdzie kupujecie razem - współwłaściciele np takiej
[link wygasł]

3. Do urzędu komunikacji idziecie razem lub jedno z Was upoważnia drugiego, tu możecie pobrać upoważnienie
[link wygasł]

4. Na tej stronie poczytacie więcej o tym temacie
[link wygasł]

5. Co do OC to nie ma znaczenia kto będzie pierwszy a kto drugi. Na pewno liczy się miejscowość w którym zarejestrowany jest pojazd bo są różne stawki OC
Tu możecie sobie sprawdzić kilkanaście towarzystw jednocześnie
http://ipolisa.pl/kalkulator/

Do tego w przypadku axa wpisując kod AA/1863055/03 dostaniecie dodatkowy rabat.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
Ostatnio edytowany przez DariuszSawicki, 03 Sty 2011, 23:39, edytowano w sumie 1 raz
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Samochód dla niepełnosprawnego kierowcy
    Odsetek osób niepełnosprawnych w Polsce wynosi ponad 12% mieszkańców, czyli 3,1 mln obywateli. Podobnie sytuacja kształtuje się w całej Europie. Najczęstszą przyczynę niepełnosprawności stanowią schorzenia układu ...