Dolanie oleju do skrzyni

09 Sie 2014, 23:28

witam mam maly problem otóż bylem zmuszony zdemontowac chlodnice w aucie i co za tym idzie odkrecilem przewody ktore lacza chlodnice ze skrzynia i pytanie takie czy nie nawazylem sobie bigosu i czy w jakis sposob bede mogl dolac olej ktory wyciekl podczas tej operacji. moim pomyslem jest ze gdy bede wkrecal z powrotem chlodnice podlacze dolna rurkę i zaleje do pelna chlodnice nowym olejem i zamkne obieg gorna rurka. co o tym sadzicie pomozcie bo iz gdyz uwieziony jestem w holandii z ta awaria :oops:
LisuZCiosu
Nowicjusz

Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: vw passat b5
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1997

13 Sie 2014, 15:54

O którą chłodnicę chodzi? Intercooler? Ona chyba nie ma nic wspólnego z olejem w skrzyni biegów.
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016

13 Sie 2014, 22:45

nie nie nie o ta mi chodzi przy glownej gdzie jest plyn chlodzacy silnik i rury gumowe podlanczam z prawej strony a z lewej mam dwie rurki metalowe z ktorych wlasnie wylecial mi plyn{olej} z tego jak patrzylem one wlasnie lacza sie ze skrzynia i moj pseldo mechanik znajomy powiedzial ze to olej ze skrzyni ktory w automatach jest chlodzony
LisuZCiosu
Nowicjusz

13 Sie 2014, 23:29

LisuZCiosu napisał(a):moj pseldo mechanik znajomy powiedzial ze to olej ze skrzyni ktory w automatach jest chlodzony

To może jeszcze raz napisz jakie auto, silnik i jaka skrzynia (manual, automat)?
Jak byś podał takie informacje na samym początku to łatwiej by było odpowiedzieć.
ArteK
Forum Samochodowe

15 Sie 2014, 20:20

co racja to racja sory juz sie poprawiam ;p Passat b5 97 rok 1.9 tdi 110 koni automat
LisuZCiosu
Nowicjusz

16 Sie 2014, 14:33

Zapewne masz 4biegowy automat? Myślę że możesz założyć chłodnicę odpalić na chwilę auto zgasić (nie jeździć) i sprawdzić poziom oleju. Powinny być dwa korki jeden do sprawdzania poziomu oleju i uzupełniania a drugi do spuszczania (tak przynajmniej jest w Tiptronic-u który był później montowany w Paskach). Pamiętaj jednak że do automatu musi być specjalny olej.
ArteK
Forum Samochodowe

18 Sie 2014, 00:28

no o tym czytalem wlasnie. tyle ze pytanie czy ja mam taka skrzynie bo z tego co tez wyczytalem to moge miec tak ze tylko podcisnieniowo i tu lipa. ale nic dzieki i tak za odpowiedzi pozdro
LisuZCiosu
Nowicjusz