Dolewanie oleju do golfa 3

07 Sie 2019, 20:23

Czy po przejechaniu ok 4 kilometrów ze stałą predkoscia ok 50 km/h można dolać olej? Niestety pora dolać olej, a zabrakło to w garażu.
golf3
Obserwowany

07 Sie 2019, 20:25

Olej możesz dolewać też na ciepłym silniku, ale najlepiej robić to na chłodnym, zimnym sprawdzając od razu stan napełnienia. Tak więc spokojnie możesz dolać tyle ile potrzeba.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

07 Sie 2019, 20:27

Dzieki
golf3
Obserwowany

07 Sie 2019, 21:41

Cichy77 napisał(a):Olej możesz dolewać też na ciepłym silniku, ale najlepiej robić to na chłodnym, zimnym sprawdzając od razu stan napełnienia.

Ale poziom oleju sprawdza się na gorącym silniku 5 minut po jego wyłączeniu.
aGradory

07 Sie 2019, 21:51

Przecież to nie ma znaczenia, stan będzie podobny nawet niezauwazalny
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

07 Sie 2019, 22:21

Kao napisał(a):Przecież to nie ma znaczenia, stan będzie podobny nawet niezauwazalny

Nie wiem, tak podają w instrukcjach. Nie porównywałem.
aGradory

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Rimac C_Two - elektryczny supercar
    Rimac C_Two to elektryczny supercar produkowany przez chorwacką firmę Rimac Automobili. Jest to jeden z najbardziej zaawansowanych samochodów na świecie, oferujący niezrównane wrażenia z jazdy i niezwykle wysoką ...

07 Sie 2019, 22:22

To spróbuj :wink:
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

08 Sie 2019, 11:26

Gradory napisał(a):Ale poziom oleju sprawdza się na gorącym silniku 5 minut po jego wyłączeniu
Tak piszą jak to niżej ująłeś, jak kiedyś porównywałem sobie stan oleju na zimnym silniku i kilka minut po wyłączeniu. Różnica jest nie wielka praktycznie nie zauważalna ale dla amatora lepiej widoczny stan na bagnecie będzie przy zimnym silniku olej lepiej się go trzyma i jest większe prawdopodobieństwo odczytania prawidłowego stanu :)

Miałem kiedyś jakieś auto w którym na ciepłym silniku miałem wielki problem z odczytaniem stanu oleju na bagnecie natomiast przy zimnym zrobiłem to za pierwszym razem :)

Gradory napisał(a):Nie wiem, tak podają w instrukcjach. Nie porównywałem.
Dlatego czasem warto sobie pewne rzeczy samemu porównać żeby dojść do konkretnych wniosków :ok:
Cichy77
Forumowicz VIP

08 Sie 2019, 16:01

W instrukcji pisze:

"Kontrolę należy przeprowadzać po zaparkowaniu samochodu na płaskim, poziomym podłożu. Ponadto silnik musi być rozgrzany do temperatury roboczej i wyłączony od co najmniej pięć minut."

Co najmniej 5 minut to także 3 dni. :-)
aGradory

10 Sie 2019, 23:12

Olej najlepiej sprawdzać na zimnym silniku, z powodów, o których wspomniał Cichy77. Na ciepłym również można, ale silnik powinien postać sobie te 15 minut minimum. Chodzi o to, żeby olej spłynął z górnej części silnika do miski olejowej, gdzie jest bagnet. Nie ma tego dużo, ale coś tam jest.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

18 Sie 2019, 11:27

Kao napisał(a):Przecież to nie ma znaczenia, stan będzie podobny nawet niezauwazalny

Nie jestem fizykiem ale olej ma inna objetosc na cieplo i na zimno, i to by sie zgadzalo z moimi obserwacjami po pomiarach poziomu na zimnym silniku po nocy i cieplym po jezdzie, w kilku juz autach zauwazylem ze na zimnym jest np polowa, na cieplo blisko max
Raziel11
Stały forumowicz

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Wałbrzych
Prawo jazdy: 21 03 2016
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Seat Leon 1P / Cupra R
Silnik: 1.6 MPI / 2.0 TSI
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

18 Sie 2019, 11:47

Raziel11 napisał(a):w kilku juz autach zauwazylem ze na zimnym jest np polowa, na cieplo blisko max
To jest błąd pomiaru na ciepłym silniku. Na zimnym lepiej odczytasz poziom. Teraz biorąc pod uwagę bagnet i zaznaczony poziom min. i max między którymi jest najczęściej 1 litr różnicy u ciebie olej po rozgrzaniu musiałby zwiększyć swoją objętość o jakieś 0,4-0,5 litra a to bardzo dużo zakładając że średnio do silnika wchodzi około 4 litrów oleju. W przeliczeniu na procenty jest to 10% więcej :o jak nie więcej. Tu jeszcze weź pod uwagę to że cześć oleju jest na ściankach w silniku i nie ścieka tak szybko przy rozgranym silniku.

Tak z ciekawości powiem, że sprawdzałem kiedyś w skrzyni automatycznej i olej rozszerzał się około 0,5 litra (takie info znalazłem w manualu dotyczącym oznaczenia na bagnecie) ale przy prawie 9 litrach i tam na bagnecie były oznaczenia na zimnej i ciepłej skrzyni.

Podsumowując, najlepszym poziomem jest 3/4 między min. i max na zimnym silniku :ok:
Cichy77
Forumowicz VIP

18 Sie 2019, 15:48

Trzeba jeszcze wiedziec ile wlasnie mamy pomiedzy min i max, w Leonach jest ok 0,5L stad ta wysoka roznica miedzy zimnym i cieplym.

pomiar na cieplo wydaje mi sie wygodniejszy jeszcze z jednego powodu, jest szybszy i wygodniejszy, sprawdzam od razu po skonczonej jezdzie
Raziel11
Stały forumowicz

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Wałbrzych
Prawo jazdy: 21 03 2016
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Seat Leon 1P / Cupra R
Silnik: 1.6 MPI / 2.0 TSI
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

18 Sie 2019, 16:06

Z jakiegoś powodu instrukcje obsługi podają, żeby sprawdzać na ciepłym silniku.
aGradory

18 Sie 2019, 18:54

Raziel oczywiście ze zmieni objętość ale na pewno nie połowa i max. Nie koloryzuj
Kao
Moderator
Awatar użytkownika