Dopisanie współwłaściciela

05 Lis 2009, 11:10

Cześć, jakich formalności trzeba dokonać aby dopisać współwłaściciela do dowodu rejestracyjnego i ubezpieczenia? Czy trzeba pisać jakiś akt darowizny? re-kalkulacja ubezpieczenia? jak to wygląda?

Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuje za odpowiedzi.
Iwan
Iwan
Początkujący

Miejscowość: Gdynia

05 Lis 2009, 13:49

ubezpieczenie na 90% się zmieni chyba że obie osoby mają tyle smo lat takie same zniżki itp
psioter5

05 Lis 2009, 14:08

Czyli będzie dopłata za wiek, ale nic więcej się chyba nie zmieni?
Iwan
Iwan
Początkujący

Miejscowość: Gdynia

05 Lis 2009, 14:45

no jeśli 2 osoba ma mniejsze zniżki to na pewno będzie. ja mam samochód na współwłaściciela i to nie jest trudne jak się kupi i rejestruje na 2 osoby, mój kolega ma wpisanego długopisem współwłaściciela ale to chyba tylko w Łomży tak się da :mrgreen: licz się z kosztem nowego dowodu rejestracyjnego i z tygodniem latania bo urzędach i oczywiście w 2 osoby bo sam nic nie zrobisz.
psioter5

05 Lis 2009, 15:17

psioter5 napisał(a):licz się z (..) tygodniem latania bo urzędach i oczywiście w 2 osoby bo sam nic nie zrobisz.

O upoważnieniach pewnie nie słyszałeś? Poza tym przerejestrowanie auta to kilka godzin (przynajmniej w Bydgoszczy).
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

05 Lis 2009, 15:25

Musisz przekazać samochód, lub jego część aktem darowizny, z samą rejestracją nie powinno być problemu, ostatnio rejestrowałem samochód i po skompletowaniu wszystkich dokumentów zajęło to jakieś pół godziny i od ręki miałem wszystko załatwione, razem z tablicami.
Miraku
Początkujący

Miejscowość: Rogoźno
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak ominąć przeszkodę na drodze
    Szybciej zapadający zmrok czy trudniejsze warunki atmosferyczne mogą opóźnić lub uniemożliwić wcześniejsze zauważenie przeszkody na drodze. Dodatkowo na jezdni może niespodziewanie pojawić się pieszy albo wybiec zwierzę. ...

05 Lis 2009, 15:54

O upoważnieniach pewnie nie słyszałeś? Poza tym przerejestrowanie auta to kilka godzin (przynajmniej w Bydgoszczy).
Kubuch przeprowadzam się do Bydgoszczy w takim razie, u mnie na załatwienie takich spraw czeka się tygodniami, a upoważnienie jest ważne z dołączonymi czekoladkami dla urzędniczki
psioter5

05 Lis 2009, 22:39

potrzebujesz:
1. umowa darowizny lub kupna sprzedaży na drugą osobę
na tej umowie darujesz lub sprzedajesz część pojazdu tej osobie.
Robisz to najlepiej przed rejestracją, żeby nie płacić 2 razy.

tu możesz pobrać umowy:
darowizny
[link wygasł]

kupna sprzedaży samochodu
[link wygasł]

2. do urzędu komunikacji idziecie razem lub druga osoba Cię upoważnia - warto mieć kopię dowodu osobistego lub sprawdzić wcześniej w urzędzie czy nie będzie wymagany oryginał dowodu lub upoważnienie notarialnie poświadczone

tu możesz pobrać upoważnienie do rejestracji samochodu
[link wygasł]

3. nie zapomnij, że jeśli nie jest to najbliższa rodzina a wartość darowizny jest większa niż tysiąc złotych to trzeba złożyć druk PCC-3 do urzędu skarbowego i zapłacić 2% podatku

tu możesz wypełnić i wydrukować PCC-3
[link wygasł]

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam