Dopłata do oc

30 Maj 2010, 17:34

witam

Od tygodnia jestem właścicielem Fiata CC 700. Ubezpieczenie byłego właściciela ważne jest do stycznia przyszłego roku. Zatem jak już nabędę nowy dowód rejestracyjny pójdę do PZU ( bo tam jest OC) by przepisać je na siebie.
Nie orientuje się ktoś jaka może być ta różnica, którą przyjdzie mi pokryć?? Poprzedni właściciel za cały rok płacił 101 złotych.
Ja mam prawko dopiero miesiąc, czyli zero zniżek, ale za to zwyżka za wiek.
Proszę o wszelkie info na ten temat jakie macie.
zyjseprosto
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Świętokrzyskie

30 Maj 2010, 18:47

dopłata za wiek i dopłacisz tyle więcej procent ile zniżek miał poprzedni właściciel.moja rada zrezygnuj z PZU i wykup ubezpieczenie w innej ubezpieczalni będzie taniej.
ryba1977
ryba1977
Aktywny

Miejscowość: poznań

30 Maj 2010, 21:04

A po uzyskaniu nowego dowodu i tablic ile mam czasu na załatwienie tych formalności??
Może zrobić tak,że pójdę do PZU zobaczę ile mi wyliczą za te miesiące i zobaczę czy się opłaca
zyjseprosto
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Świętokrzyskie

30 Maj 2010, 21:15

Masz 30 dni od daty zakupu na zrezygnowanie z kontynuacji w PZU.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

31 Maj 2010, 12:22

Może przy oc to jest w jakiś sposób słuszne rozumowanie, ale przy ewentualnej opcji z ac akurat pzu jest jednym z najlepszych wyborów, jeśli chodzi o współprace i ewentualną wypłąte odszkodowań.
kingiko
Początkujący

Miejscowość: warszawa

01 Cze 2010, 08:44

ryba1977 napisał(a):dopłata za wiek i dopłacisz tyle więcej procent ile zniżek miał poprzedni właściciel.moja rada zrezygnuj z PZU i wykup ubezpieczenie w innej ubezpieczalni będzie taniej.

NIE PRAWDA!
W momencie kontynuacji polisy sprzedawcy do konca okresu ubezpiecznia jest to na warunkach sprzedawcy czyli nie doplacasz nic! Dopiero po przedluzeniu zostanie Ci naliczone na nowo.

Nie lepiej bylo auto zarejestrowac na ojca/matke a Ty w momencie przekroczenia 26 lat moglbys na wspolwlasciciela i powoli gonic znizki, tak teraz bedziesz bulic jak porabany!
zadzior123
Nowicjusz

Miejscowość: Sosnowiec
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

01 Cze 2010, 10:54

w mtu dopłacałem.sprzedający miał 60% ja 50%,jeszcze liczy się region.
ryba1977
ryba1977
Aktywny

02 Cze 2010, 19:29

zadzior123 napisał(a):NIE PRAWDA!
W momencie kontynuacji polisy sprzedawcy do konca okresu ubezpiecznia jest to na warunkach sprzedawcy czyli nie doplacasz nic! Dopiero po przedluzeniu zostanie Ci naliczone na nowo.

Niestety nie masz racji. Sytuacja wygląda następująco. Kupujesz auto, auto ma OC na starego właściciela, aby mieć porządek w papierach idziesz do ubezpieczalni w celu dokonania aneksu. Ubezpieczyciel musi wstawić nowe dane i przy okazji zobaczyć jak wygląda sytuacja ze zniżkami. Jeżeli stary właściciel miał 60%, a Ty 30%, to dopłacasz. Jeżeli stary miał 30%, a Ty masz 60%, to teoretycznie powinieneś dostać zwrot kasy, w praktyce jak będziesz kontynuował ubezpieczenie to zapłacisz mniej.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

02 Cze 2010, 21:59

zadior 123 nie masz racji i koniec tematu,każdy płaci za siebie.
ryba1977
ryba1977
Aktywny

21 Lis 2010, 18:35

ryba1977 napisał(a):zadior 123 nie masz racji i koniec tematu,każdy płaci za siebie.

W MTU i każdej innej firmie podliczą cię i złupią doszczętnie w kwestii dopłaty. Jeżeli tylko polisa przeszła już połowę okresu obowiązywania, to lepiej kupić nową najtańszą polisę na rynku. Takie mam doświadczenia.
durkorob
Nowicjusz

Miejscowość: Jastrzębie Zdrój