Opłaciłem akcyzę czy moge sprzedać samochód?????

17 Wrz 2010, 18:19

Witam wszystkich i proszę o pomoc!

Ostatnio sprowadziłem samochód z Niemiec, opłaciłem tylko akcyzę oraz mam przygotowane wszystkie dokumenty do rejestracji, jednak postanowiłem sprzedać auto, tylko nie wiem czy mogę teraz sprzedać czy muszę go zarejestrować? Dodam, że jestem osoba prywatną. Proszę o pomoc!!!!
youngtimer
Nowicjusz

Miejscowość: Pyrlandia

17 Wrz 2010, 22:34

youngtimer napisał(a):tylko nie wiem czy mogę teraz sprzedać czy muszę go zarejestrować?

Nie musisz,mozesz sprzedać tak jak stoi..
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

18 Wrz 2010, 13:36

i nie będą mnie za to "szrpali" w urzędach, że sprzedałem przed rejestracją????
youngtimer
Nowicjusz

Miejscowość: Pyrlandia

18 Wrz 2010, 13:48

youngtimer napisał(a): nie będą mnie za to "szrpali" w urzędach, że sprzedałem przed rejestracją????

Oczywiście ze mogą jezeli wykazesz ze kupiłeś np.za 300.- a sprzedales za 1.500.-
Mądrze to wszysko napisz w papierach a będziesz mial spoko.Owszem mozesz wykazać mały zarobek :mrgreen: i od tego zaplacic parę groszy w US...A kto Ci zabroni sprzedac autko przed jego rejestracją :?: :?: Nikt,masz taki kaprys i sprzedajesz,Twoja sprawa... :!: :!:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

08 Lis 2010, 19:34

Witam Serdecznie, mam podobny problem do opisanego przez youngtimer, mianowicie:
Przywiozłem z Niemiec samochód dla narzeczonej ale nie jesteśmy przekonani i chciałem sprzedać. Chciałem się dowiedzieć nieco szczegółów, czy wystarczy jak zrobię przegląd, tłumaczenia, zapłacę akcyzę i zwolnienie z VAT-u w skarbowym, czy też muszę jeszcze opłacić recykling aby móc sprzedać?
I ile mam czasu od momentu przygotowania auta do rejestracji, czy może stać i czekać na klienta np. rok czy też jest jakiś okres czasu po którym muszę zarejestrować i ubezpieczyć? Pytam bo wiadomo zima się zbliża i zainteresowanie autem do wiosny może być znikome.
Będę wdzięczny za informację.
Pozdrawiam :)
Pawel_777
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków

08 Lis 2010, 23:10

Witam ja tak samo mam podobny problem , a nie chce zakładać nowego tematu więc pisze tutaj.Zakupiłem auto w Niemczech wyrejestrowałem i zarejestrowałem na siebie na czerwonych tablica tranzytowych. W Polsce mam na nie klienta tablice są ważne jeszcze 2 tygodnie, nie mam opłaconej akcyzy ani w ogóle auto nie jest przygotowane do rejestracji, czy mogę je sprzedać?? sporządzić umowę pomiędzy mną a nowym właścicielem, żeby już on sobie przygotował auto do rejestracji i opłacił akcyzę i US a ja tylko zapłacę podatek od wzbogacenia się?? Czy musze ja przygotować auto do rejestracji zrobić wszystkie opłaty i dopiero sprzedać??
Pozdrawiam
tomekbmw
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

[2018] Kia Ceed / Ceed SW
    Po prezentacji Hyudnaia i30 pojawił się bliźniak od Kii - Ceed. Największą zmianą według niektórych jest to, że w nazwie nie ma już apostrofa. Paleta silnikowa będzie najprawdopodobniej identyczna z i30 z 1,4T-GDi ...

09 Lis 2010, 00:13

Pawel_777 napisał(a):czy też muszę jeszcze opłacić recykling aby móc sprzedać?

Tak musisz opłacić recykling lub uzgodnic z kupującym ze jezeli on będzie to połacał to tylko i wyłacznie na twoje NAZWISKO..../SPROWADZAJACEGO POJAZD/ :!: :!:
Pawel_777 napisał(a):. rok czy też jest jakiś okres czasu po którym muszę zarejestrować i ubezpieczyć?

Moze stać i nawet rok...Tylko co wtedy z OBT... :?: :?: Trzeba robić na nowo...

[ Dodano: 8 Listopad 2010, 23:15 ]
tomekbmw napisał(a):nie mam opłaconej akcyzy

Na temat akcyzy masz juz napisane a reszta to zalezy od Ciebie... :smile:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

10 Lis 2010, 14:37

Migi60, dziękuje za odpowiedź, pozdrawiam :)
Pawel_777
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków

16 Lis 2010, 23:45

tomekbmw możesz sprzedawać na dwa sposoby:
1. umowę zawierasz poza Polską i wtedy ten co od Ciebie kupił jest importerem i wszystkie opłaty są jego sprawą
Ty płacisz ewentualny podatek od zysku
2. zawierasz umowę w Polsce, wtedy Ty załatwiasz US, UC, recykling kupujący resztę + płaci 2% podatku i wypełnia pcc-3

Tu możecie sobie wypełnić wszystkie dokumenty
[link wygasł]

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

20 Lis 2010, 01:01

Wielkie dzieki za odpowiedź:)
Już porobiłem wszystkie opłaty i przygotowałem auto do rejestracji:)
Pozdrawiam
tomekbmw
Nowicjusz