DOPUSZCZALNOŚCI ŚWIATEŁ PRZECIWMGŁOWYCH

09 Lut 2011, 21:37

Tomku, owszem tak, ale te 50m jest do tylnego światła p.mgłowego które jest obowiązkowe,
jest kilka orzeczeń sądu, policja też się jasno wypowiada na ten temat,
jeśli chodzi o przednie nie ma takich obostrzeń
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

09 Lut 2011, 21:46

pocieszny napisał(a):Tomku, owszem tak, ale te 50m jest do tylnego światła p.mgłowego które jest obowiązkowe,
jest kilka orzeczeń sądu, policja też się jasno wypowiada na ten temat,
jeśli chodzi o przednie nie ma takich obostrzeń

No, to cóż... skoro nie da się tłumaczeniem, na grzecznie... Skoro nawet policjanci i sędziowie nie umieją czytać tego, co jest wyraźnie napisane w kodeksie, to niech używający nadmiarowego oświetlenia (w sposób utrudniający mi jazdę) zaopatrzą się w numer do hurtowni lamp i/lub szyb samochodowych... Bo spod koła zawsze może coś wystrzelić, np. mały kamyczek, który wyłączy zbędną lampę... :twisted: :mrgreen:
Pozdr
fourup
Nie udzielam porad na PW - tylko forum ogólne!
fourup
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków, Słomniki
Prawo jazdy: 08 01 1999
Auto: Mercedes S124 250D
Silnik: OM602
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1990

09 Lut 2011, 22:00

problem jak pany uruchomi się rączka od hilifta :mrgreen: lub nie daj Boże trafisz na Romana :mrgreen:
pocieszny
Forumowicz VIP

10 Lut 2011, 06:57

http://www.motofakty.pl/artykul/mgielka_po_oczach.html
... poczytajcie ... warto ... pozdro ...
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011

14 Lut 2011, 10:59

Również mnie denerwują kierowcy używający przeciwmgłowych tylko tak sobie, bo fajnie wygląda np. A często właśnie rażą w oczy innych kierowców.
motomaniak999
Nowicjusz

Miejscowość: Łańcut

13 Sie 2011, 18:10

Dzień dobry!
Chciałem tylko zaproponować kierowcom "oszczędnym", żeby ZAMIAST przeciwmgielnych przednich sobie zainstalowali LED-Y, ale takie z HOMOLOGACJĄ - wtedy pobór mocy to tylko kilka Wat, więc znacznie oszczędniej, i nie oślepia innych... No i będą naprawdę COOL :lol: Czyli wilk syty i owca cała. Gdzie można instalować LEDY- jest określone przepisami, ale wystarczy poszukać u wujka google.
Dziękuję i do widzenia!
smarekxy
Początkujący

Miejscowość: podkarpacie
Prawo jazdy: 29 09 2000
Auto: Chevrolet Cruze 2.0 VCDI 175KM
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Uwaga, roboty drogowe!
    Jazda w strefie robót drogowych wiąże się z wieloma zagrożeniami, m.in. z powodu zmienionej organizacji ruchu czy ubytków w nawierzchni. Odpowiednia prędkość i zachowanie dystansu – o czym jeszcze powinni ...

15 Sie 2011, 10:48

Te ledy to nie głupia sprawa, tylko faktycznie z homologacją i jakoś sensownie wyglądające.
Nie ma nic gorszego niż fajne autko oszpecone tandetnym paskiem led bo to teraz takie modne...
byczek27
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Auto: Ford Fiesta 1,6

15 Sie 2011, 13:12

ledy ledami, to z czego dana lampa jest zrobiona nie zmienia faktu używania w odpowiednim czasie i miejscu, a źle ustawiony LED potrafi razić jeszcze mocniej niż halogen :mrgreen:
pocieszny
Forumowicz VIP