Dorabianie kluczyka do samochodu

26 Lut 2016, 14:49

Witam, mam audi a4 b5 1.6 z 96 roku, dzisiaj zauważyłem, że mój kliczyk delikatnie pękł na długość około 2mm i wygiął się ogólnie nie sprawdzałem czy mogę włożyć go do stacyjki. Chciałbym się dowiedzieć czy istnieje możliwość dorobienia kluczyka? Mam tylko jeden. Nie wiem czy jak dorobię taki najzwyklejszy to będę mógł odpalić samochód czy nie?
FrostEvil
Początkujący

Prawo jazdy: 07 09 2014
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Golf II

26 Lut 2016, 15:39

Witamy. Problemem jest ew. zamontowany w aucie immobilizer.
Jeśli po włączeniu zapłonu zapala się żółty kluczyk świadczy to o obecności immobilizera i wtedy dorobienie kluczyka może być problematyczne.
W przeciwnym razie nie stanowi to problemu.
Zapraszamy serwis Auto-Conrad
AutoConrad
Aktywny

Miejscowość: Warszawa
Auto: różne marki

26 Lut 2016, 17:03

Wlasnie posiadam immo
FrostEvil
Początkujący

27 Lut 2016, 18:39

AutoConrad napisał(a):(...)świadczy to o obecności immobilizera i wtedy dorobienie kluczyka może być problematyczne.

Nie sądzę, żeby był z tym problem. Teraz, praktycznie w każdym samochodzie jest immo i praktycznie każdy punkt dorabiania kluczy ma możliwość zeskanować kod i zakodować nowy kluczyk.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

28 Lut 2016, 18:04

A może można przerobić mój stary, właśnie całkiem się grot ułamał
FrostEvil
Początkujący

28 Lut 2016, 21:04

Pewnie, że można. Obecnie można dorabiac klucze do zamków nawet jak się tego klucza nie ma, a nawet zamki do klucza. Pytanie tylko ile to kosztuje i czy czasem np. zakup nowej stacyjki i zakodowanie kluczyka nie będzie tańsze.
Musisz poprostu iśc z tym kluczykiem tam, gdzie dorabiają klucze i popytać. Jak jeden nie będzie takich rzeczy robił, to zazwyczaj fachowcy się znają i podają kontakt do kolegi, który się takimi rzeczami zajmuje. Poprostu musisz popytać w swojej okolicy.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Zegarek Nissan Nismo Watch
    Nissan przedstawia pierwszy zegarek typu smartwatch, umożliwiający nawiązanie połączenia pomiędzy samochodem i kierowcą. Nissan zostanie pierwszym producentem samochodów, który opracował zegarek smartwatch stworzony ...