Opel Vivaro 2007 2,0CDTI ALARM załącza się nocą i wyje...

28 Lut 2016, 21:16

Witam W tym poscie napiszę o alarmie

Mianowicie problem polega na tym ze po zaryglowaniu centralnym zamkniem wszystkich drzwi (zamkniete) załączy się immo no i alarm bo podczas przycisku słychać rygle oraz dzwięk pojedynczy syreny no i ok alarm działa drzwi zamkniete problem polega na tym ze juz drugą noc około godziny 2-3 włącza się syrena i wyje i musze wyjsc użyć centralnego zamkna aby go otworzyć no i dzisiaj został pozamykany z kluczyka tzn guzikiem w aucie funkcja zamykania pozamykałem wszystkie drzwi a drzwi kierowcy poprzez zamek w drzwiach i użycie kluczyka

zastanawiam sie czy jak zamknę auto na noc za pomocą przycisku w kabinie co automatycznie zamknie mi drzwi ale drzswi od kierowcy zamknę kluczykiem to czy syrena bedzie dalej wyła i czy bedzie aktywowana proszę o pomoc bo juz sąsiedzi zaczynają patrzeć z pod byka....

Dzisiaj zostały odłączone czujniki w kabinie kierowcy aby sprawdzić czy one nie robią problemu sprawdziłem tez każde drzwi pojedynczo na zasadzie otwarte drzwi wcisnięty czujnik palcem odpalanie alarmu pilotem puszczanie czujnika syrena wyje i tak każde drzwi i jak się okazało wszystkie czujniki działają poprawnie gdy tylko zostaną puszczone palcem zaczyna wyć syrena ...

ktoś pisał że można alarm wyłączyć kluczykiem od stacyjki w immobilajzerze nie wiem ile w tym prawdy ale moze ktoś coś wie ??

obecnie auto zostało zamknięte guzikiem w srodku czyli pozamykały się wszystkie drzwi oprócz kierowcy natomiast drzwi kierowcy zamknięte zostały kluczykiem bez używania pilota centralnego zamka włąsnie po to zeby nie załączyć alarmu

nie moge znaleść miejsca montazu syreny bo bym ją odłączył...
koliber86
Nowicjusz

Auto: Opel Vivaro
Silnik: 2,0 CDTI
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

28 Lut 2016, 21:26

koliber86 napisał(a):zastanawiam sie czy jak zamknę auto na noc za pomocą przycisku w kabinie co automatycznie zamknie mi drzwi ale drzswi od kierowcy zamknę kluczykiem to czy syrena bedzie dalej wyła i czy bedzie aktywowana proszę o pomoc bo juz sąsiedzi zaczynają patrzeć z pod byka....

Wtedy alarm się nie włącza, a więc syrena nie będzie wyła. Włączasz/wyłączasz go tylko pilotem. Podejrzewam, że pilot jest właśnie z alarmu, a moduł centralnego zamka jest podłączony pod moduł alarmu.
koliber86 napisał(a):Dzisiaj zostały odłączone czujniki w kabinie kierowcy aby sprawdzić czy one nie robią problemu

Ale żeby to sprawdzić, to musisz mieć właczony alarm - zamknięcie drzwi przyciskiem wewnątrz nie włącza alarmu - pamiętaj o tym.
koliber86 napisał(a):ktoś pisał że można alarm wyłączyć kluczykiem od stacyjki w immobilajzerze nie wiem ile w tym prawdy ale moze ktoś coś wie ??

Sam, osobiście nie widziałem jeszcze, żeby kluczykiem od stacyjki wyłaczać syrenę. Syrenę zazwyczaj wyłącza się osobnym kluczykiem ( jest wiele mniejszy ) albo ukrytym przyciskiem wg podanej w instrukcji kombinacji.
koliber86 napisał(a):nie moge znaleść miejsca montazu syreny bo bym ją odłączył...

Poprostu włącz alarm i otwórz drzwi kluczykiem - alarm zacznie wyć, a ty nasłuchuj skąd wyje. Zazwyczaj syrena jest pod maską na grodzi.
Jaki to wogóle jest alarm i jakie ma czujniki oraz funkcje? Był montowany fabrycznie czy dodatkowo?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

28 Lut 2016, 21:47

witam dziękuje za odpowiedz co do alarmu to jest on fabryczny i z tego co wyczytałem i mi powiedziano znajduje się syrena na podszybiu czyli po odkręceniu plastikowego podszybia powinna się tam znajdować bo myslałem ze jest w nadkolu fakt jest ale klakson
co do alarmu to jest to typowy fabryczny alarm wraz z immo kluczy mam z 2 przyciskami tak więc wydaje mi się ze jest to fabryczny oplowski alarm

zobacze dzisiaj tak jak pisałem auto zamkniete od srodka i z kluczyka jezeli zawyje co wogole nie wchodzi w gre bo tak jak pan pisał jest on NIE AKTYWNY W TAKIM MOMĘCIE to tak zostawie i bede w ten sposob zamykać auto jutro jeszcze zobacze co będzie jak auto zostanie zamkniete normalnie z pilota aktywuje alarm ale nie podepnę czujników na podsufitce...
koliber86
Nowicjusz

28 Lut 2016, 21:53

jeszcze jedno bo ja napisałem tak:

Dzisiaj zostały odłączone czujniki w kabinie kierowcy aby sprawdzić czy one nie robią problemu

a pan odpisał:

Ale żeby to sprawdzić, to musisz mieć właczony alarm - zamknięcie drzwi przyciskiem wewnątrz nie włącza alarmu - pamiętaj o tym.

pytanie w jaki sposób ??

Byłem autem na parkingu i zrobiłem taki myk otworzyłem szybe od strony kierowcy odłączyłem czujniki i pozamykałem auto centralnym po nacisnięciu 1 raz pilota słychać zawsze jednostajny krótki dzwięk a jak nacisne 2 razy to słychać domykanie zamków i 5-6 razy zamrugają kierunki jedynie co zle zrobiłem to za krótko czekałem bo po zamknięciu auta z otwartą szybką załączyłem alarm poobijałem całą kabine nic nie załączyło się trwało to moze 45sec a z tego co wiem to trzeba poczekać z 2-3 min aby się uzbroił ....
koliber86
Nowicjusz

28 Lut 2016, 21:58

Alarm sygnalizuje swoje uzbrojenie przez miganie kontrolki od alarmu. Jak miga ona w odstępach około sekundowych, to znaczy, że alarm jest uzbrojony.
koliber86 napisał(a):po nacisnięciu 1 raz pilota słychać zawsze jednostajny krótki dzwięk

Oznacza to, ża alarm został włączony. Zazwyczaj towarzyszy temy mignięcie kierunkowskazów 1 raz.
koliber86 napisał(a):a jak nacisne 2 razy to słychać domykanie zamków i 5-6 razy zamrugają kierunki jedynie

Być może to jakaś funkcja tego alarmu - musisz poszukac w instrukcji obsługi.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

28 Lut 2016, 22:04

dziekuje bardzo za rady dzisiaj zostawie auto bez alarmu wiec nie ma szans aby sie załączył no bo jak skoro nie jest aktywny a jutro natomiast zostawie auto z alarmem ale odłączonymi czujnikami jezeli nie zawyje przez noc to bedzie można powiedzieć że czujniki robią problem jezeli zawyje mimo wszystko to będzie wskazywało na winę syreny tak ja to rozumiem
koliber86
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

3 miliony silników EA211
    19 czerwca 2020 w fabryce Mladá Boleslav został wyprodukowany trzymilionowy silnik EA211 dla samochodów ŠKODA i innych marek z Grupy Volkswagen. Pierwszy egzemplarz zjechał z linii produkcyjnej w 2012 ...

28 Lut 2016, 22:14

A dlaczego chcesz czekać do jutra? Jak masz czujniki odłaczone, to załączaj alarm i już. Będziesz wiedział wcześniej.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

28 Lut 2016, 22:45

a juz dzisiaj chce przespać całą noc ;) w tyg jeszcze zobacze podszybie jak wygląda lejąc wode po przedniej szybie sprawdze czy leci woda na silnik jezeli tak to trzeba bedzie uszczelnić podszybie aby wtryski nie padły
koliber86
Nowicjusz