Doradź cie bo wychodzę z siebie do 15 tys.....

13 Gru 2011, 17:15

Odwieczny dylemat z autami. A więc które. Mało palące. Mające trochę miejsca i jednocześnie lubię premium.

Stilo 1,9JTD 115km
Autko do wszystkiego, za < 15 tys można kupić z wszystkim. Jako taki silnik. Paskudny wygląd. Ale za to radio z navi i zestawem głośnomówiącym nawet nie wiecie jak ułatwia życie. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] rama-dach-C21593029.html
Nie wiem czy silnik nie żre oleju..... Ogólnie fiat....... Ale za tą cenę??

Audi a2 1,2tdi automat [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] matronic-C21636136.html
Moje marzenie od dziecka. 3l spalania. Bardzo wygodne i ładne. Idealne wręcz poza ceną. Tyle że dziś można dostać znacznie lepiej wyposażone auta gdyby kosztowało 10 12 tyś nawet bym się nie zastanawiał. Albo gdyby miały navi i kam cofania.
Nigdy nie zrozumie porzucenia projektu.. Nie gnije, mało pali, małe a jednocześnie rodzinne.

Yaris VERSO 1,4 D4D [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] 4-d-4d-navi-serwis-C21992187.html
Mało znane autko podobnie jak audi. Małe spalanie. Rodzinne, wygodne. Problem taki że jak ktoś ci wjedzie w tył to auto do kasacji. I ogólnie ciężko dostać blacharkę w pl. Dodatkowo 3 cie siedzenie z tyłu się nie chowa głupio to zrobili. Ale bajery w stylu latarki. Podwójna podłoga.

C3 1,4hdi i
Vw fox 1,4 tdi Auta jak auta fox mi przypomina matiza ...........A c3 jest podejrzanie tanie.

Fabia 1,4 tdi. Rewelacji nie ma.... Auto jak auto w porównaniu do powyższych porażka.

c3 picasso cabrio
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] C20274168.html
Ze względu że 1,4hdi, że cabrio. Problemy z dachem cieknie i wogóle masakra.

jeszcze 206coupe cabrio 1,6hdi biorę pod uwagę. Awaryjny silnik. Mało miejsca i w bagazniku i z tyłu. I nie podoba mi się tapicerka.

Może jeszcze ktoś ma jakieś inne?? Jednym słowem gdyby verso miało 30 cm zderzaka z tyłu :) Albo a2 nie było takie drogie lub stiolo takie brzydkie to bym wiedział które brać a tak...
homman
Nowicjusz

Miejscowość: podkarpacie

13 Gru 2011, 17:25

Fiat i JTD jak najbardziej tak.

Co do A2, sie dziwisz ze wycofali je z produkcji? Typowo miejskie autko ktore kosztowalo nawet 70-80k zl.

Jak ci sie A2 podoba to moze za A170 CDI popatrz, ale nie mam pojecia czy warto kupic to autko z tym motorem tym bardziej.

Jak chcesz bardzo niskie spalanie miec to VW Lupo czy Seat Arosa 1,2 TDI, pala nawet ciut mniej od A2, ale to sa w sumie 2 osobowe autka i nie licz ze znajdziesz z Navi i itp.

Co do Yarisa, to nie lepiej zwyklego Yarisa D4D lub 1,33VVTI?
Czimi
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W210 220 CDI

13 Gru 2011, 17:38

Nie wiem właśnie jak jtd z olejem czy nie żre 100 ml / 100km :)

a2
No ok cena była jaka była i jest jaka jest....

a170 to niewypał. Po 1 zawieszenie po 2 gie rdza chla mercedesa.. dziwne bo dziwne ale jest jak jest. Słabiutkie hamulce.. Autko tylko do miasta. jak smart. Zresztą części są te same a auto 2 razy więszke.

Lupo nie ma klimy właśnie :( A arosy 1,2 tdi nie ma :) tylko 1,4. I to już straszny maluch.

"Co do Yarisa, to nie lepiej zwyklego Yarisa D4D lub 1,33VVTI?"
NA 100000000000% nie. Spalanie takie samo max 5l. Ogrom miejsca i wygoda.

Przejedź się kiedyś verso mam w rodzinie :) super autko tylko jak pisałem zima. Zawsze ty pukniesz ktoś puknie i problem. Gdyby nie ten brak jakiegokolwiek zderzaka z tyłu... po prostu każde wjechanie w tył = wymiana klapy o ile nie jak na allegro właśnie wystawiony

Gdyby japońce weszli na rynek europejski mieli by dziś bez mała pół rynku. Auto stokroć lepsze od berlingo/ kangura. Spalanie 4,5l a nie 8 jak w berlingo. Udźwig 450kg. Więc dla małych firm idealne. Tylko po ciula robili tą podłogę na równo bez zderzaka.

Ot tak wygląda po delikatnej stłuczce w tył [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

coś linki zmieniaja i nie chodzą
Kasacja

homman
Nowicjusz

13 Gru 2011, 17:57

Do autora. Poszukaj sobie Mercedesa W168 A170cdi 95KM w wersji elegance najlepiej po lifcie(od 2001r). Autko bardzo ładne, szczególnie w kolorze czarnej perły ze srebrnymi listwami. Wewnątrz drewno i dobrej jakości materiały. Na ilość miejsca i wysokość nad głową nie można narzekać. Podczas jazdy nic nie puka i nie denerwuje. Jednostka napędowa ekonomiczna(miasto ok 5,5l/100km), a zarazem dynamiczna z 5 biegową skrzynią manualną(polecam). Samochodzik bezpieczny, dzięki użytej w nim technologi bezpieczeństwa moja mama wyszła z groźnego wypadku praktycznie bez szwanku. Podczas uderzenia czołowego silnik umieszczony na specjalnych szynach, zsuwa się pod płytę podłogową pojazdu. Ponadto posiada oczywiście ESP, poduszki powietrzne przednie, oraz boczne. Klasa Premium segmentu B. Polecam!

~44mt
BMW E39 530dA Touring 193KM 2002r (był)
Rover 75 2.0CDT 116KM 2000r (był)
44mt
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łomża
Auto: tymczasowo brak auta

13 Gru 2011, 18:00

Autorze. Rdza w W168??!! pierwszy raz słyszę takową opinię!! :shock:
No chyba, że masz na myśli tzw. "szpachlowóz".
BMW E39 530dA Touring 193KM 2002r (był)
Rover 75 2.0CDT 116KM 2000r (był)
44mt
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łomża
Auto: tymczasowo brak auta

13 Gru 2011, 18:16

a170 rdzewieje :) mówimy o 10lenim aucie. Egzemplarze które widziałem rdzewieją podobnie jak ibiza. Wokół szyby tylnej o oraz dołu drzwi.

O silniku nie wiedziałem.

Myśląc dalej wymyśliłem by do verso dodać hak z tyłu trochę to uchroni przed uszkodzeniami.

Do a2 dokupić takie radio i kamere [link do oferty na Allegro wygasł]
Ale to daje już 20 tyś za autko.

Więc najlepiej wychodzi wciąż stilo. Ma wszystko asr, esp, navi, tv, czujniki cofania, 6 poduszek, szklany dach, suwane tylne fotele, pełna elektryka i można dostać za 12 tyś spokojnie z 2001, 2002r. Spalaniem można zejść do 4l a jak coś to 115 koników jest. Nigdy nie lubiłem fiata ale wychodzi najlepiej. 2 stilo albo jedno a2 ?? raczej bez porównania.

Poszukam coś o stilo i tyle. Nigdy nie będę właścicielem a2 :cry:
homman
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...

13 Gru 2011, 18:36

Ten odtwarzacz z allegro, to typowy allegrowy shit, ktory padnie po roku...

Dalco, co to w ogole za marka...

A Stilo z max wyposazeniem, to cos tam czasami sie bedzie jeb... :P czy to cos z szyba, czy kontrola od ESP/ASR, elektryka to taki znany problem Fiatow, moze troche przesadzam, ale lepiej mniej wyposazenia w Stilo, niz wiecej. :P Autka to nie unieruchomi, ale trafisz na jakis bardziej pechowy egzemplarz i moze to denerwowac. :D
Duzym plusem Stilo jest cena, dosc tanie czesci i bardzo dobry silnik JTD.
Ja buy osobiscie cos krajowego szukal z gorszym wyposazeniem, niz sprowadzanego od handlarza.
Czimi
Stały forumowicz

13 Gru 2011, 18:42

Chodziło mi o to że a2 1,2 tdi to koszt ok 18 tys

A jaki kolwiek odwtwarzacz z navi i kam to 1,5 tys pln. Więc daje to już 20 tys zł.

Dlatego to stilo mnie męczy. Ma to co mi sie w służbowym focusie podoba czyli tel w radyjku.
homman
Nowicjusz

13 Gru 2011, 18:50

No spoko, tylko takie radyjko, zasloni ci nawiewy w A2, 2-ga sprawa kamera cofania nie bedzie sie sama wlaczala wraz z biegiem wstecznym, tylko bedzie trzeba to recznie robic.

Nie wiem po co ci w ogole kamera cofania w malym autku, ja jezdze Mercedesem W210, naprawde do typu widocznosc jest kijowa, siedzi sie nisko i przez tylna szybe kompletnie nic nie widac(ktora mam zawsze brudna i tak, bo mi wycieraczka tylna nie dziala), a nie mam problemow z parkowaniem 5 metrowym "kolosem", ale np w Alhambrze, duzooooo wiecej widac przy parkowaniu, mimo ze boczne lusterka sa mega kijowe w I po FL.

Naprawde w malym autku, tym bardziej jak sie wysoko siedzi, a takim autkiem jest A2, srednio ta kamera jest potrzebna.

A Navi to ja wole sobie na szybe przyczepic, nie ma problemow z mapami, zreszta ostatnio uzywam Nokie C7 jako nawigacje i dzial bez zarzutow. Z mapami nie trzeba kombinowac, bo sa darmowe, do tego nie mam zarzutow co do ich aktualnosci.
Czimi
Stały forumowicz

13 Gru 2011, 19:02

Chodzi raczej o ten magiczny przycisk słuchawki w radiu :)

Jak nie sie przejedziesz to sie dowiesz jaka wygoda.

Do innych zastosowań ostatnio myślę o tablecie. Tylko żeby jeszcze automapa wyszła na androida albo tablewy z windows potaniały.

Ja coś się na to stilo napialiłem.. 3d wygląda jak c30 z tyłu. Muszę sie tym przejechać zobaczyć wyciszenie wygodę itd. Ale chyba będzie stilo 3d panorama + navi. O ile takie znajde :) :twisted:
homman
Nowicjusz

13 Gru 2011, 19:16

Szybciej sie doczekasz google maps w wersji offline dzialajacych w PL, niz tabletu taniego z Windowsem.
Czimi
Stały forumowicz

13 Gru 2011, 20:48

Z nawigacji na andka to naprawdę dobry jest Sygic Aura, polecam. :wink: A wracając do samochodów to może AR 147, która nie powinna być dużo bardziej awaryjna od Stila.
Choć zadbana Alfa z 1.9JTD i z pierwszych lat produkcji to wydatek raczej w okolicach 18k.
Libre
Aktywny

Miejscowość: Sosnowiec
Auto: Seat Ibiza

14 Gru 2011, 03:09

Stilo nie było by najgorszym wyborem silniki fiata JTD to jedne z najlepszych silników diesla na rynku
i są bardzo oszczędne :) a Stilo moim zdaniem nie jest takie brzydkie ale to juz kwestia gustu Pozdrawiam:)
panaas
Nowicjusz

Auto: `

14 Gru 2011, 22:46

W tej cenie z twoich propozycji najbardziej patrzyłbym na stilo, a od razu bym odrzucił A2. Pamietaj żę to auto całe z aluminium i wystarczy jedno wgniecenie u już jest probmel bo tego tak łątwo sie nie da zrobić. Od siebie dodam Polo IV.
maciek1203
Aktywny

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Tarnobrzeg
Auto: Hyundai Pony
Silnik: 1.5 83KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1991

15 Gru 2011, 01:18

Polo odpada:) Nie rozumie wogule sensu istnienia tego auta. Niewiele krótsze od golfa przy tym droższe. A komfort jazdy na górkach... masakra.

O aluminium się tak tylko mówi... Auto casco do audi czy yarisa obowiązkowo. Do stilo za 10 tyś już bym nie brał. Po prostu koszt wjechania komuś w pupe yarisem i audi jest ogromy. Przód do audi a2 to ok 3 - 5 tyś. Yarisa nie tak dużo. Ale bardziej problem o części. W sensie stania auta pół roku i czekania na części. A AC do toyoty czy audi i niech robią za kosmiczne kwoty :mrgreen:

Nie ma na allegro włąsnie takiego stilo 3d navi i dach. Ale podoba mi sie po prostu ten tył jak c30. 5d ma inny tył.

Co do silników jest bardzo dziwny. Jak się nie gazuje 4l a jak gazujesz 8l. Nie wiem czy stilo ma jakiś ocynk i jak na rdzę. Ale chyba to stilo zapadło.
homman
Nowicjusz