Dostałem mandat za małe przewinienie

24 Lip 2012, 18:29

Witam,

Pewnej nocy jeździłem samochodem i zaświeciła mi się rezerwa więc postanowiłem udawać się na stację benzynową i dolać trochę paliwa. Zatankowałem i zapłaciłem jak zawsze i jak każdy normalny człowiek.
Wyjeżdżam ze stacji , a tu wjeźdza szybko policja ze mrugającymi światłami i jadą za mną ja się zatrzymałem i podchodzi do mnie policjant.
Pyta się czy znam powód kontroli to ja nie , a on mówi że brak światełek i 200 zł i 4 punkty karne . Próbowałem się pytać czy da rade taniej , ale był bardzo zdenerwowany chyba tym że nie złapali nikogo na stacji , bo coś przez radyjko mówił "nie widzieliśmy samochodu o numerach takich i takich".

Niby trochę złamałem prawo , ale lukałem cały czas w lusterko czy mam im ustępować czy nie i zapomniałem o światłach.

Mandat dostałem 14.07.2012 opis wykroczenia: "Brak świateł mijania od zmierzchu do świtu"

Ile mam czasu na zapłacenie ?
A jak nic nie mam na siebie i jestem bez pracy , bo jestem uczniem to czy muszę płacić ?
Kuba19
Nowicjusz

Prawo jazdy: 27 04 1993
Auto: VW Golf 3

24 Lip 2012, 21:45

Masz 7 dni.
Nikt Cię nie zmusi do płacenia. Jak nie zapłacisz sprawa trafi do komornika. Ten ma się wykazać inwencją twórczą. Prawdopodobnie trochę odczeka, kiedyś w końcu pracować zaczniesz, zaczniesz rozliczać PIT i wtedy komornik Cię skasuje.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

25 Lip 2012, 05:42

Nie bardzo rozumiem jak można ruszyć autem bez włączonych świateł ..
Jesli zapominasz zamontuj sobie AWŚ ..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011

25 Lip 2012, 21:27

Ale przedawnia się po 3 latach.

A jak nie mam dochodów i nic na siebie to czy odsetki będą mi rosły cały czas ??
Bo jak bym chciał kupić sobie np. za rok , albo 2 lata samochód to czy wtedy zapłacenie mandatu dużo by mnie wyniosło czy tylko trochę ?

A jak się już zdecyduje zapłacić to gdzie się to w ogóle płaci te mandaty ?
Kuba19
Nowicjusz

26 Lip 2012, 05:15

Kuba19 napisał(a):gdzie się to w ogóle płaci te mandaty ?

Choćby na poczcie, albo przelewem - na druku masz nr konta podany ..
Zapłać 50, za miesiąc następne i trzymaj kwitki - na każdym przelewie dokładnie wpisuj, że za mandat nr.. Gdyby komornik przypadkiem kiedyś coś chciał - masz uregulowane .. A że w ratach - trudno..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011

26 Lip 2012, 16:10

Ja mam 200 zł tylko mi szkoda im dawać , bo te mandaty już na siłę dają , a prawdziwych przestępców się boją łapać.

Po jakim czasie przychodzi komornik i jak przyjdzie to ile mam jemu zapłacić żeby dał mi spokój, a i jak nie przyjdzie komornik to sprawa poszła w zapomnienie ?

I jakie są w ogóle odsetki za nie zapłacone mandaty ?
Kuba19
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jakie powinny być nawyki dobrego kierowcy?
    Mianem dobrego kierowcy określamy osobę która stara się popełniać jak najmniej błędów podczas prowadzenia i użytkowania auta. Taki kierowca powinien również dbać o swoje auto i regularnie poddawać je ...

27 Lip 2012, 08:26

Odsetki nie są duże. Po roku od kwoty 100 zł od kolegi komornik chciał dodatkowe ok. 15 zł.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika