scrolll napisał(a): pytanie czy za darowizną się coś płaci?
Nie płaci się. Ojciec to Twoja najbliższa rodzina. W Urzędzie Skarbowym trzeba tylko zgłosić (bez żadnych opłat i podatków, samo zgłoszenie!) darowiznę powyżej 10 tys. zł (czyli np. auto jest warte 20 tys. zł i ojciec przekazuje Ci 50%).
Umowę darowizny niesiesz do Wydziału Komunikacji.
scrolll napisał(a):druga sprawa to ubezpieczenie - jak sie ono będzie miało? ja mam 0% a ojciec 50 albo 60%. i teraz jak to będzie? ojciec będzie więcej płacił? ja mam 22 lata i prawko prawie 4 lata.
Zniżki będą ojca, ale ubezpieczyciel podwyższy kwotę składki dlatego, że autem będziesz jeździł Ty. Jaka to będzie różnica? Najprościej jak w Google wpiszesz kalkulator ubezpieczeniowy i zrobisz sobie dwie wyceny (jedną tylko z ojcem, a drugą na Was dwóch).
scrolll napisał(a):może nie opłaca sie kombinować i niech ojciec sam na siebie rejestruje
Pod względem ceny składki OC, na pewno się nie opłaca kombinować, ale plus z kombinowania jest taki, że Tobie lecą lata i to Ty nabywasz zniżki. Każdy rok bezszkodowej jazdy Ciebie jako współwłaściciela to ok. 10%.
Zatem, jeżeli ojciec chce, aby Tobie naliczały się zniżki, to nie macie innego wyjścia, jak wpisać Ciebie jako współwłaściciela. Oczywiście w razie wypadku obaj dostaniecie po zniżkach, to jest ryzyko, które jednak się opłaca.